Kinek milyen tapasztalata van a NovoRapiddal kapcsolatban?

KérdésekKinek milyen tapasztalata van a NovoRapiddal kapcsolatban?
Edina kérdezte ennyi ideje: 12 év
57 Válasz
Nanita answered 12 év ago

Terhesség alatt az ideális érték 7 körülinek kell lennie. Nem szabad, hogy tartósan a hypo határt célozd be vagy állandóan 10 körüli legyen, mert túl nagy lehet a baba…..
Egyébként az a tapasztalat, hogy a cukorbeteg nőknek a terhesség alatt a cukruk megtáltosodik. :-)))

jaskó answered 12 év ago

Igazad van nanita! kösz a kiigazítást! Talán jobban fogalmaztam volna, ha "normál értékek közelében"-t írtam volna.

Nanita answered 12 év ago

Nincs mit szívesen, de én nem kiigazításnak szántam ugye tudod? Csak pontosítottam, jobban mondva leírtam, hogy nekem hol kellett tartanom. 🙂

Edina answered 12 év ago

Én eddig úgy tudtam,hogy 3,5-4-5 legyen.Szóval akkor 7?

Edina answered 12 év ago

Ma reggelre felment jó magasra 10,2re.tegnap este 21,30kor 3,1volt .Szerintetek itt éjszaka jobban leesett és ennek következménye képpen reggelre fel?Esetleg kellene pótvacsiznom ilyenkor?

jaskó answered 12 év ago

Én tudomásom szerint, illetve a klub időszak alatt, valamint ismerve a helyi cukorbetegen terhes anyák közül néhánynak a beszámolóját az öt körüli értéket céloztatták meg velük a gondozóban. Ezért írtam a hypo határt, mert alatta már könnyen átcsúszhat mindenki a hypo-ba. Este nem csak bátorság, hanem egyenesen botorság 3,1 értékkel lefeküdni! Nem pótvacsoráztál semmit? A máj, a hypo elleni védekezés érdekében  a szervezetbe juttatja a tartalékolt cukormennyiségét. Ennek hatására ilyenkor emelkedik a vércukor szint. De ezt a tartalékot újra megteremti magának és egy jojó effektus jön létre és akár újabb hypo is lehet a következménye. Ennél rosszabb pedig nincs. A nagy ingadozások igen keményen igénybe veszik a szervezetet. Valamelyik inzulinod adagján és, vagy a kajálási szokásodon is változtatni kellene. Feltétlenül beszéld meg az orvosoddal! Kérj tanácsot, hogyan tudod rugalmasan, a mindennapi életviteledhez és étkezési szokásaidhoz alkalmazkodva adagolni a Novo Rapidot. De a hosszú hatású inzulin adagjának változtatásán is lehet gondolkodni. Igaz, hogy új inzulinra történő áttéréskor a szervezet is gyakran megtréfálhatja az embert, de ezt ki kell tapasztalni.

katalin answered 12 év ago

Edina én csak azt tudom mondani a novorapid nagyon jo inzulin.Igazidsd az igényeidhez.Mérd a cukrot és attol függöen add az adagod.Nekem bevált ha rájössz meglátod milyen egyszerüen lehet kezelni.

Sára Biró answered 12 év ago

Edina biztosan sok az inzulin adagod,lehetőleg készítsél  teljes profilt,közben számold hogy hány gramm CH-t eszel és ebből mennyi a gyorsan és mennyi a lassan felszívódó CH arány.  Valóban a kismamáknál  alacsony tartományban kell tartani akár hypo határon,de ez étkezés előttire vonatkozik,este lefekvéskor 6-8 közötti érték a biztonságos. Étkezés után egy órával 7 körüli értéknek kellene lenni. A 6,5 %-os HgbAlC-t kellene megcélozni. Edina fel a fejjel , mert most vagy átállítás alatt és lassan befog állni,csak mérj és számolj,és ne felejtsd el,hogy figyelj arra is, hogy mennyit mozogsz,mert más  az inzulin szükséglet,ha  gyalog mész munkába,vagy ha busszal.
Én is kérdezem mint Jaskó,nem pótvacsiztál??

Edina answered 12 év ago

Sziasztok.Csak minimálisat csipegettem,szinte semmit.De nem értem és kicsit már ideges is vagyok.Lehet,hogy jól elszúrtam ezt a napot is:A mai reggeli magas érték után kicsit vártam és úgy ettem amikor 4lett a cukrom,lehet hogy későn mert szerintem közben éreztem,hogy lemegy,de mérni nem tudtam.így is 9,1lett 9,30ra.beadtam 2E novorapidot,11,30ra már 14,3 lett ,beadtam 3E novorapidot,13kor 17,8 lett???nemértem,ez idő alatt dolgoztam,vagyis inkább csak ücsörögtem,alig volt vevő.(,nem láttam semmi sérülést a patronon,)beadtam 10E NR-t.ettem rántott csirkemellet,kovi ubit,utána egy fél marék görögdinnyét.13,40kor 15,1 volt,most 14,30kor 8,9.na most mit csináljak,hogy megint ne essen le-menjen fel?Ráadásul piszok fáradt vagyok és legszivesebben kiülnék a teraszra és meginnék egy grapefruin zéró söröcskét,de nem merek.Ráadásul amikor lent volt sokszor a cukrom jobb volt a közérzetem,most meg pocsék és még a következő hba1c se lesz jó így:-(

Nanita answered 12 év ago

Edina ami biztos. Ez az egész napos magas cukor már nem a reggeli 10-s értéktől van. Nekem igaz ritkán szokott 10 lenni reggel ( inkább alacsony, túl alacsony),de ha 1E-el többet adok olyankor, akkor szépen leviszi, nem eszek rögtön, hanem picit várok.
A jelenlegi 8,9-re ne adjál semmit, ne korrigál, az sem jó, ha egész nap korrigálgatsz. Tudom, hogy a doktornő azt mondta, hogyha hypozol és eszel, rögtön adjál is be rá inzulint… De szerintem most ne.
Bízom benne, hogy csak átmeneti probléma nálad, de hirtelen bennem azt idézte fel, amikor az Apidrára sehogy sem reagáltam. Csak adtam és adtam és alig ment le. Ez pár hónapig így ment, aztán inzulin váltás….
Még egy fontos kérdés: Edina mikor ebédeltél és akkor mennyi volt a cukrod és mennyit adtál? Feltételezem, hogy dél körül ebédelhetsz ha 11.30-kor mértél és akkor volt 14,3. Erre szerintem a 3E kevés, én alapban 5E-t adok 8-s cukorértékig. Itt szerintem többet kellett volna adnom. Lehet, hogy itt nem is ebédeltél?
13 órakor 17,8 volt a cukrod. Erre adtál 10E-t és ha jól láttam akkor ettél csirkemellet… 17,8-s cukorra nem szabad enni, legalább várni kell 1 órát mire leviszi 10 alá a cukrod. Ilyenkor csak inni, inni és inni. Itt már a 10E lehet hogy sok lesz, figyeld a cukrod, mert már 11.30.kor adtál 3E-t.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.