Mozogjunk együtt ! Próbálta valaki megmérni,hogy mozgásra pl.30 perc séta, vagy kerékpározás után hogyan változik a vércukor érték?

KérdésekMozogjunk együtt ! Próbálta valaki megmérni,hogy mozgásra pl.30 perc séta, vagy kerékpározás után hogyan változik a vércukor érték?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Örülnék,ha minél többen leírnátok,hogy mozgás hatására hogyan változott a vércukor érték:-)

10 Válasz
Gyöngyi answered 12 év ago

Igen, én minden alkalommal, amikor az ellipszis tréneren edzek, mérek előtte és utána. Megdöbbentő, hogy milyen hatással van a mozgás a vércukor értékre. Egy alkalmat leírok, csak hogy érzékeltessem. Vacsora és inzulin beadás ideje: 17:00, 40 perc ellipszis előtt 19:27-kor a vércukrom 7,7 így gondoltam nem lesz gond, nem kell plusz CH kezdhetem az 50 percet. 40 percnél éreztem, hogy csökken a vércukrom, mértem, 3,7 volt, ezért abba is hagytam a tekerést. Ma pld. délután edzettem, amikor 5,3 volt előtte a cukrom, így fogyasztottam plusz CH-t, így sikerült elkerülnöm a vércukor drasztikus csökkenését.

rgyorgy answered 12 év ago

KedvesGyöngyi,Szeretnémmegkérdezni, mi az a „ellipszis tréner”?Sajnosnem tudom, és kíváncsi vagyok. 

rgyorgy answered 12 év ago

Köszönöm, most már egyértelmű.

Gyöngyi answered 12 év ago

Itt bővebben lehet olvasni az ellipszis trénerről, illetve a youtube weboldalon meg is lehet nézni, hogy hogyan is néz ki egy ilyen mozgássorozat.

http://www.noiteazo.hu/hirek/miert_hatekonyabb_az_elliptikus_bicikli_/4/3686/
http://www.fittsport.com/elliptikus_trener.html
http://www.youtube.com/watch?v=flCVtXu0PVg&feature=related

Nagyon hasznos szerintem, ami fontos, pulzusmérő órával ellenőrizni kell a pulzusszámot, hogy megfelelő tartományban maradjunk. Pulzusszám kiszámolása:
http://www.egeszsegesleszel.hu/?p=731
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:ek50LlX2DIIJ:pulzusmeres.hu/static_content/Cikkek/Eszaki58_64oldal.pdf+zs%C3%ADr%C3%A9get%C5%91+z%C3%B3na+kisz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1sa&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEEShgtxdgmqiOabBzsyz2Jo3-ElIZFl02cv6DMP2Gj7n0RGKrKRqG5uKyhVCgeQ4kq03XJ9Dn9WWWt8YojUQ0NGj5lXOBCR6lT_P1LfEsYYYHJ1FR4e9PGMxYD9BbrlsbTONfGIbv&sig=AHIEtbQ7VuF1tY8x96KJZsQg8PS2rpZGGw

Először nagyon lassan kell tekerni, mert egyből magas lesz a pulzus, nem kell megijedni, sajnos kitartás kell és folyamatosan hozzászokik a szervezet. Egyre többet fogsz bírni. Először 10 perccel kell kezdeni 2-3 napig és folyamatosan növelni az időtartamot.

Gyöngyi answered 12 év ago

6 hónap kitartó edzés eredménye ( heti 4-5*50 perc) inzulin mellett: -4,2 kg, haskörfogat -2cm, derék -19 cm, csípő -13 cm. Sajnos rögtön az elején nem mértem, csak 1 hónap után, amikor már a környezetem is észrevette a változásokat, tehát valószínűleg cm-ben több lenne a változás.
Amint látjátok, nem elsősorban kg csökkent, hiszen a jelenlegi diétámat már nem tudom jobban megszorítani magamtól, így hát csak a mozgás az ami változás volt. Ami nagyon fontos, hogy ha nem figyelitek a pulzust, akkor ha nem a megfelelő tartományban edzetek, akkor nem lesz eredménye. Kolléganőm panaszolta, hogy Ő már többször elkezdett futni és soha nem fogyott. Mondtam neki valószínűleg az volt a baj, hogy az anaerob tartományban volt a pulzus, ezért nem indult meg a zsírégetés. Hiszen, ha egy edzetlen szervezettel elkezdünk teljes erőbedobással futni, ellipszist tekerni, akkor a pulzus biztosan feljebb lesz a kívánt tartománynál.

rgyorgy answered 12 év ago

Nekem a 40’-es edzés tűnt túl soknak. Ami nekünk vanedzőszerkentyű, azt exentrikus taposónak vettük, anno. A rekord, amit elértünk10’ időtartam volt, a lábunk nem bír többet Megnéztem a youtubon amit feltettélfilmet, és már értem az időkülönbség okát. A filmen látott szerkezeten alábtartó a taposó léc hosszának közepén van. Nálunk teljesen hátul, ezért a kétlábnak sokkal nagyobb magasságot kell ledolgoznia. Olyan, mintha 31 cm magaslépcsőn közlekednénk, akkora a két talp közti szintkülönbség függőlegesen. Hamost vennénk ilyen edzőgépet erre nagyon, odafigyelnék.Köszönöm az infókat, mind nagyon hasznos.        

Agnes Kovacs answered 9 év ago

a vércukira a mozgás intenzítása és időtartama határozza meg hogyan hat a vércukira, jellemző h vércuki csökkenés 15-20 perc közepes intenzítású mozgással érhető el, ennél rövidebb mozgás nem igazán befolyásolja a vércukit, ha meg intenzívebb akkor hirtelen felborul az addigi anyagcsere ami vércuki emelekdést is beindithat ha a kalóriaégetés miatt valakinél épp a méj cukortermelése indul be gyorsabban és nem kerül összehangolódásra a szervezet cukorfelhasználásával. Épp ezért olyan bonyolult jól sportolni cukorbetegen, a csapatsportok ezért nehezebbek és egyéni mozgásformákkal könnyebb az anyagcseréhez igazodva sportolni, mozogni. Nálam a séta nem okoz jelentős vércuki mozgást, ha csak nem párás hőségben végzem, akor valószínű zuhan a vércuki, de nem a sétától hanem a hőmérséklet és a légnyomástól. A bringázást imádom, az bizony kivétel nélkül leviszi a  vércukit, persze ez is függ a bringázás intenzításától, de az anyagcserére mindenképp jótékony.

Sára Biró answered 9 év ago

Fontos a rendszeres mozgás, köszi Ági szívesen olvasom a hozzászólásaidat.Intenzív ,nem tervezett erős fizikai aktivitás 24 sőt 48 óra múlva is okozhat váratlan hypot.  Te tapasztaltál hasonlót?