A szemfenék lézeres kezeléséről tudna valaki írni?

KérdésekA szemfenék lézeres kezeléséről tudna valaki írni?
klari50 kérdezte ennyi ideje: 13 év

A szomszéd néni inzulinos cukorbeteg és a szemfenékvizsgálaton azt mondták bevérzése van és lézerezni kell. Ez fájdalmas,hogy történik? Megköszönném,ha valaki írna erről.

23 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Nem kell félni a lézertől. Nekem 24 alkalommal csinálták és szerencsére igen magas dózisben. Az eredmény: még mindig 1.-1. a látásom
A kezelés folyamata akövetkező. A betegnek a lézerezendő szemébe egy, vagy több alkalommal adnak erős fájdalomcsillapító és tágító cseppeket. Amikor a pupilla kellő méretűre tágul megkezdik a kezelést. Az orvos egy nagyító lencsét helyez a beteg szemére és a szemfenéken elhelyezkedő, sérült erek mennyiségének, illetve a sérülések mértékének megfelelő mennyiségű lövést elvégzi. A kezelés nem fáj, de az erős, hegesztő fényéhez hasonlító fény villanások kicsit zavaróak. A kezelést követően ajánlatos napszemüveget viselni, mert a szem részben a tágítás, részben a kezelés hatására nagyon fényérzékennyé válik. Ez egyéntől függően egy, de akár három napig is eltarthat. Nálam már csk néhány óra volt a végén, annyira megszoktam. A kezelés lényege: A szemfenéken új erek képződnek, melyek fala kevésbé rugalémas, mint az "eredetiek" Hirtelen vérnyomás kilengés hatására az artériás erek nyomása megrepeszti a vénás erek falát és különböző mértékű és időtartamú bevérzések keletkeznek a szemfenéken. Talán a vízben oldódó hypermangán kristályra lehetne hasonlítani. Előbb csak pontszerű majd később akár sugaras vérzés is keletkezhet,amely leszakíthatja a retinát. A kisebb vérzések egy idő után teljesen zavarossá tehetik a csarnokvizet. Ez részben ijesztő, de nem veszélyes, mert felszívódik részben pedig néhány napra elég alaposan csökkentik a látás élességét. A lézerkezeléssel ezeket a kevésbé rugalmas, vérző érgombócokat lelövik, leégetik, a sebeket beforrasztják.
Hatására a szemfenéki erek állapota javul, a beteg helyzete stabilizálódik és a látás megőrízhető. DE a beteg aktív közreműködése, a cukorszint normaközelben tartása nélkül nem sokat ér az egész.
Akinek a lézerkezelést felajánlották, fogadja el, mert nagyon hasznos ésigen jó hatásfokkal bír!!!!
Én LÁTOK!!!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Köszi Jaskó,hogy ilyen részletesen és szakszerűen leírtad! 

klari50 answered 13 év ago

 Nagyon köszönöm ezt a részletes tájékoztatást."Kezdő"cukorbetegként is elgondolkoztató,hogy mi történhet velünk ,ha nem figyelünk kellően magunkra. És ha figyelünk és a génjeink is rosszak akkor mégis bekövetkezne a szemfenéken a cukorkárosodás akkor is van remény hogy látni fogunk! Addig is marad az odafigyelés és minden sorstársamnak ezt javasolom.

klari50 answered 13 év ago

 Szegény néninek sikerült a lézer kezelése,de nemrég lehajolt és valamit megemelt és most bevérzés van a szemfenekén.Azt mondta a szemész főorvos,hogy műteni kell és nem lehet ezt már csak lézer kezelni.
Gyógyszereket szed és januárban megy ismét vissza, akkor döntik el hogy mikor műtik meg,de homályosan lát az egyik szemével.

jaskó answered 13 év ago

A fő probléáma akkor keletkeziki, ha valaki nem jár rendszeresen szemészeti kontrollra, valamint nem figyel az intő jelekre. de az is előfordul, hogy a szemész nem igazán lelkiismeretesen teljesít. A diabeteszes eredetű szemfenéki vérzések olykor csak a látás minimális zavarása nélkül, a perifériás területeken jelentkezik, és ez nem mindig okoz panaszt. Ilyenkor jó a vizsgálat. Viszont nem elegendő csak egy látás élesség és egy olvasó próba. Csak és kizárólagosan tágítás mellett végzett műszeres vizsgálat ad megbízható eredményt, illetve az ilyen vizsgálatok közben készített korábbi és friss fotók összehasonlítása. A lézer többször ismételhető, de vannak még további megoldások is. Pl a levált retina lézeres visszaforrasztása, csarnokvíz leengedése mellett végzett műtéti beavatkozás, majd az újratöltés és még több egyéb. kellemetlen dolgok ezek, az igazi, megszokott látásélességet már nem tudják visszaadni, de a mindennapi életben még eléggé használható látásmegmaradást eredményezhetnek. Van egy ko,moly feltétel. A beteg önmagában nem ér el eredményt, de az orvosa sem. Csak és kizárólagosan az orvosi beavatkozások  és az együttműködő beteg együttese hozhat javulást. De még ennél i fontosabb a megelőzés, a jó vércukor és a rendszeres kontroll!!!

rgyorgy answered 12 év ago

Fő probléma részemről nem az, hogy nem járok szemészeti ellenőrzésre.Nem is tudom hogy írjam le, annyira durva volt az eset.Pár éve lézerezték a bal szemem. Mikor a főorvos úr átadta az ambuláns papírt, a következőket mondta:Megtette amit lehetett, és felejtsük el egymást.Nagyon mellbevágott a mondata, de úgy könyveltem el nagyon nyers modorú ember. Egy év múlva a gondozóból beutaltak szemészetre. A vizsgálatot végző orvos megállapította a lézerezés lehetőségét, majd elment megbeszélni az időpontját a lézerezésnek. Mikor visszajött közölte, a készülék elromlott, majd telefonon értesítenek, mikor jöhetek. Ekkor leesett a tantusz. Azóta már kétszer volt beutalóm, megvizsgáltak, megállapították, hogy romlik a szemem. Lehetne lézerezni, de semmi sem történik.Egyszerűen nem értem.Semmit nem követtem el.Jaskó, hogy írta hányszor lézerezték a szemét, arra ösztönöz, hogy magánklinikán nézzek körül milyen lehetőségeim lennének?

jaskó answered 12 év ago

György! VÁLTS ORVOST, vagy szakrendelőt! Ne hanyagold el a szemészeti állapotod kezelését. le sem merem írni, hogy nekem, hány és esetenként milyen durva konfliktusaim voltak orvosokkal és főleg szemészekkel. én hasonlatosan kemény és durva voltam, de megkerestem és sikeresen meg is találtam azokat a tisztességes és szakmailag  nagyon felkészült szemészeket, akik hajlandóak voltak elfogadni és közösen, hangsúlyozom általuk is bevallottan KÖZÖSEN szép eredményt értünk el. Pedig az elején egy lyukas garast nem adtak volna a látásom megtartásáért. Le is írom a nevüket. Dr Vági Judit főorvos Békéscsabáról, aki az első lépésekben segített. Dr Tóth Jenő, Dr Anda Lujza főorvosok a budapesti Orvos Továbbképzó Egyetem Szemészeti Klinikájáról akik az első lézerkezeléstől az utolsóig együtt küzdöttek velem. És most a szegedi Egyetem Klinikáján Dr Dégi Rózsa tanárnő.  Csodálatos orvosok és nagyszerű emberek. Igen, én kerestem és váltottam. Volt, amikor szellemi fogyatékosnak titulált a szakgondozó főorvosa. Gondoljátok én sem maradtam adós. Mindig azt mondtam és mondom ma is. Mindenki tegye a dolgát, ha a fizetését felveszi, akkor dolgozzon, vagy menjen onnan. Tőlem sem kérdezte senki, hogy katonaként meg szeretnék e halni feladat végrehajtás közben. majdnem sikerült. Tehát minden lealázó helyzetet megtoroltam és ezután sem teszek másképp. Nagyon csodálkozom azon az orvoson, aki így bánt veled. Valamilyen módon keress magadnak egy olyan orvost, aki tisztességesen ellát és Te is megbízol benne. Bocsánat a kissé indulatosra sikeredett beírásomért, de mindig felháborítanak az ilyen történések. Sajnos nagyon sok esetnek voltam a tanúja a szemészeteken eltöltött  közel 30 éves előfordulásaim során, amikor nem a betegen múlott a vaksága. Csabáról annak idején engem sem az osztályvezető irányított Budapestre, hanem az általam említett főorvos nő, éjszakai ügyeletben é TITOKBAN, hogy a főnöke meg ne tudja, írta meg a beutalóm. Ma is hálás vagyok érte!! Nem kívánok és nem szeretnék orvos ellenes hangulatot teremteni, csak azokat az embereket ítélem el, akik bár tehetnék, mégsem teszik esküjükhöz méltóan a dolgukat.

Nanita answered 12 év ago

Jaskó szívemből szóltál és én is hozzáteszem, tisztelet a kivételnek és ezen kivételek előtt meghajtom a fejem és hálás szívvel gondolok rájuk.

rgyorgy answered 12 év ago

Kedves jaskó,
Köszönöm hogy lelket öntesz belém az írásoddal.Leszűröm a tanulságot, és igyekszem megóvni a szemem még meglévő világát. Szemorvosokkal sajnos rosszak a tapasztalataim. Az első szemfenék vizsgálatnál, a Főorvosnő megnyugtatott, nagy szerencsém van, mert elváltozások csak a periférián vannak.Nincs veszélyeztetve az éleslátásom.A biztonság kedvéért azért elküldött a kórházi ambulanciára.Ott a vizsgálatok befejezése után az orvos felhívta a figyelmem,készüljek fel arra, hogy két-három éven belül teljesen meg fogok vakulni.A jelzett idő már nyolc éve elmúlt, és még látok.Az orvosok többsége tisztességes, segítőkész akikre rá merem bízni magam.