Mit tesztek abban az esetben ha reggel magas a vércukor értéketek?

KérdésekMit tesztek abban az esetben ha reggel magas a vércukor értéketek?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Tablettás betegek is írhatnak.
Ki mit tesz? Szeretném,ha összegyűjtenénk egy kérdéskörbe azt, hogy mi okozhatja a reggeli magas vércukrot, mit tesztek ilyenkor ? Figyeltek-e erre?

10 Válasz
rgyorgy answered 11 év ago

Nekema reggeli értékeim a legstabilabbak. Múlt évben összesen tizenegy alkalommalvolt 6 felett, de 7mmol/l alatt. Ezt az éjszakai inzulinnal, és pótvacsorávaltudom befolyásolni. Reggelire mindig 47 gr kenyeret eszem, de reggeli után már megszűnika stabilitás.

katalin answered 11 év ago

 Hallgatunk  a Sárira aki ellát hasznos tanácsokkal.

Sára Biró answered 11 év ago

Hasznos tanácsokra gondolok,hisz egy cukorbeteg 90-95 %-ban önmagát kezeli,ezért fontos az ismeretek megszerzése.Mit tesztek otthon egyedül?
György hány órakor méred a reggeli előtti vércukrot? Reggeli után mennyire szűnik meg a "stabilitás"? Úgy emlékszem nagyon alacsony vércukor értékeid vannak általában.

rgyorgy answered 11 év ago

Reggel fél nyolcig alszunk, utána mérek.Tegnap voltam laborban.Vércukor piros: 5,53mmol/l
a referencia:4,2-6,1/,hba1c%4,9, a referencia érték:4-6,2 között,/ hba1c (új) 30,55 referenciaérték:20-44 között.Oda kell figyelnem az alacsony és magasabb értékek kivédésére. Szeretnék tanácsokat kapni, ezt hogy lehet megoldani?

Sára Biró answered 11 év ago

Kedves György! Humán inzulin kezelés mellett a reggeli fél 8-as ébredés elég későn van., egy inzulinos cukorbetegnél a 4,9%-os HbA1c a kezelés felülvizsgálatát teszi szükségessé. Valószínű,hogy  az inzulin adagon változtatni kell,mert túl sok hipo közeli állapot lehet és az nem jó. Lehet amikor beállították ezt az inzulin adagot más volt a testsúlyod, vagy másképpen étkeztél,esetleg akkor nem mozogtál stb..

Marika answered 11 év ago

Reggel általában hét órakor mérek vércukrot , utána beadom a Humalógot éa elkészítem a reggelit az 5-10 perc és a reggelivel veszem be a vérnyomás csökkentő gyógyszereim és a mercformin xr – t .

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Sárika!
A háziorvos határozottan megmondta, nem ért a diabos témához, ne is kérdezzek.Gondozóban a kötelező évi vizsgálatra most is két hónapot kell várni. Útóljára humulin helyett actrapidra lettem átállítva. A felírt napi össz inzulin 30E. Most néztem tavaly aug. elején volt,hogy42 E-t adtam be. Így volt a napi átlagom hat mérés alapján 6,3 mmol/l.Aznap a legalacsonyabb4,6, a legmagasabb 7,4 volt. A gondozóba egy hónapja kértem időpontot, és febr. 20.-án mehetek rendelésre. Nagyon magamra vagyok utalva, ezért is igyekszem minél jobban feldolgozni amit lehet. Az alacsony hba1c-n könnyen tudnék emelni, csak akkor a felső mért értékek is megemelkednek. Meddig lehet felmenni, figyelemmel arra, hogy szövődményekkel már rendesen elvagyok látva.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György! Étkezés után 1, 5 órával 7,8 mmol /l-ig  belefér. Étkezés előtt sem jó,ha csak 4 mmol/l a  vérc. értéked, az túl kevés. De, ha mész a diabetológóshoz, ami hamarosan itt lesz , akkor kérdezd meg, hogy nálad mennyi a célérték étkezés előtt,étkezés után, más a célérték egy fiatal betegnél,egy 70 éves betegnél ….
Írj egy cetlit a kérdéseidről és amikor mész mind kérdezd meg.
Te milyen kérdéseket fogsz felírni?:-)
Többiek szoktatok kérdezni az orvosnál, leírjátok papírra , hogy ne felejtsétek el?

rgyorgy answered 11 év ago

Köszönöm, felírtam, hogy ne felejtsem el.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Kedves Sára!!

Igen, én mindig felírom egy papírra a kérdéseimet, ha megyek a szakrendelésre. Viszem magammal a cukros naplómat is és azt a füzetet is, amelyikbe beírom napról napra, hogy mikor mennyi volt a cukrom, mit ettem és minden egyéb.
 
Cipekedtem-e vagy sokat sétáltam-e, vagy itthon dolgoztam sokat-e, vagy netán unokáztam.
Ha unokázom, akkor általában jóval kevesebb a cukrom, mert leamortizál Mátéka! 🙂

Én fél 7-kor mérek először cukrot, utána jön az inzulin. 7 órakor reggelizem… 30 gr szénhidrátot.
A reggeli értékeim általában 5 körül vannak. Erre adok 6 egység inzulint.

A 3 havonta mért értékek 6,2 körül vannak rendszeresen!

A koleszterinem sajnos néha ingadozik. 🙁 Atorist szedek 30 mg-sat.