Kinek milyen tapasztalata van a NovoRapiddal kapcsolatban?

KérdésekKinek milyen tapasztalata van a NovoRapiddal kapcsolatban?
Edina kérdezte ennyi ideje: 12 év
57 Válasz
jaskó answered 12 év ago

Akkor csináltál egy szép, termetes Somogyi effektust. Ez már csak ilyen. Hajnalban hypo, azután egy komoly éhgyomri emelkedés.. Mindent írj és figyeld az ismétlődő jelenségeket és az azt megelőző tetteidet!!! Viszonylag hamar ki lehet tapasztalni. Sárika említette a kezdés évét. Én Novo Rapidot 2002 március elejétől használok. Addig az Actrapid volt az Insulatarddal együtt. A Lantusra 2003. novemberében tértem át. A Novo Rapidról csak jót tudok írni. nekem nagyon bevált. Viszonylag alacsony wegységekre (akár 2-3) is jűól reagálok és nagyon tökéletesen todok vele kényes helyzetben korrigálni. A Lantus is nagyon jó. Ott viszont egy változás következett be. Az éjszakai hypok elkerülése érdekében, nem este, hamnem reggel adom be. Ebben a kombinációban tökéletesen működnek az inzulinjaim. Természetesen voltak és lesznek ezután is rossz eredményeim, de eddig sikerült jól kivédenem őket. Ezután mi lesz? Azt csak viktor tudhatja…..

Edina answered 12 év ago

Köszönöm Jaskó.Igyekszem mindent írni.Nálam egyenlőre a Lantus beadása reggel 7 és este 21.30 fele-fele arányban van.

Sára Biró answered 12 év ago

 Köszi Jaskó,ezek szerint már 10 éve itt a NovoRapid:-) Érdekes,hogy a cégnél a Lantust esti órai beadásra javasolják és egyre több embernél tapasztaljuk ezt az éjszakai hypot.

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm Jaskó, hogy megírtad, mikortól van Novorapid. 🙂
Lantus miatti hypokól én is tudnék írni akár regényt is már. 🙂

Nanita answered 12 év ago

Az éjszakai 1,8 hypo szerintem nem is a Novorapidtól volt, hiszen annak hatása 2,5 óra kb. Az már akkor rég nem is hatott, ha este 6-7 körül vacsiztál. Ez inkább a Lantustól volt.

Edina answered 12 év ago

Lehet,reggel picit csökkentettem is a Lantust.Vacsi 7kor volt.A NovoRapid hat a leggyorsabban állítólag a 3közül(Humalóg,Apidra,Novorapid)De ennyire lehet?Most ebédnél mértem 4,4 -adtam inzulint és egyből ettem sajtos-tejfölös tésztát és már evés közben elkezdtem szédelegni.most 3,7 a cukrom.Ilyenkor ki mit tesz?

Sára Biró answered 12 év ago

Hány gramm CH-t ettél? lassan felszívódó CH volt benne?
 Én pl.megennék  meginnék pl. 2 dl narancslevet,vagy 15 gramm CH tartalmú  gyümölcsöt és  újra mérnék vércukrot. Ki kell tapasztalni,hogy egy ideálisnak mondott étkezés előtti vércukorhoz hány egység NovoRapid adható és mennyi CH szükséges. Ehhez idő kell. A NovoRapid tényleg gyorsan hat.

jaskó answered 12 év ago

Edinának: Én pl egy ilyen értéknél csak étkezés után kb. 10-15 perccel későb adom be a Novo Rapidotz és abból is viszonylag keveset. iga értékelem, hogy miért volt alacsony. Más és más adagot adok, ha mozgás miatt esett, ha front jön, vagy egyszerűen csak jó volt a napi értékem. Sőt, ha pl igen alacsony értéket mértem és mozgás következménye volt, akkor akár ki is hagyom az inzulint, de ezt nagyon át kell gondolni és nagy rutin kell hozzá. Én néha csinálok, akár orvosoknak is hajmeresztőnek tűnő megoldásokat, de 99 %.-ban bejönnek és ezeket mindig dokumentálom és sorkiemelővel jelzem. A gondozóban pedig megbeszéljük. A sajtos tészta felszívódási indexe viszonylag alacsony. Végül is ilyen értéknél, ha módodban áll, kicsit keményebb CH tartalmú kaját is fogyaszthatsz. Szerény tudásom szerint a terhesség előtt, közben ajánlatos a hypo határt célozni és kerülendők a nagy kilengések. Gyakorolj! Variálj a beadott mennyiséggel, mérj , jegyezd le és értékelj!!!

Edina answered 12 év ago

Köszönöm Jaskó.Erről már én is hallottam,hogy röviddel az étkezés után is lehet beadni a Nr-t

jaskó answered 12 év ago

Magas érték esetén, ha mindenképpen enni akarok, akkor beadom és az érték, valamint az étel függvényében várok, akár 20-30 percet is. de csináltam már olyat, hogy mondjuk 12 vércukor értéknél beadtam 3 E Novo Rapidot és nem ettem, viszont mértem. Ezeket mind ki lehet, sőt kell is próbálni, de olyankor mindig fokozottan kell figyelni a következményekre.