HÁNY EGYSÉGET LEHET EMELNI MAGUNKTOL AZ INZULIN ADAGON?

KérdésekHÁNY EGYSÉGET LEHET EMELNI MAGUNKTOL AZ INZULIN ADAGON?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

VAGY EGYELTALÁN LEHET E ILYET CSINÁLNI? PL: NORMÁLIS E  , HOGY 12 HELYET 18 AD BE VALAKI.

5 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Krisztike az ismerősöd nem tanult a műtétből sem. Nem sokat tudsz tenni érte. Lehet senkire nem hallgat?
Ha mégis akkor csinálj nála profilt,mert ha ilyen magas az étkezés előtti is akkor az esti NPH inzulinon kell emelni,nem elég a rövid hatású emelése csak. Természetesen a mozgás és a diéta is menjen,ne 2 lángos egyszerre, meg 2 rántott hús!

katalin answered 13 év ago

Hát az  elég sok meg az se mindegy melyik inzulin mert a bázison nem lehet változtatni.

Sára Biró answered 13 év ago

 A Katinak igaza van a bázis inzulint,tehát amit 21 órakor ad azt csak orvos módosíthatja. a rövid
hatásút ,amit étkezés előtt  ad azon szabad változtatni: a mozgás, a vércukor érték és az elfogyasztott szénhidrát mennyiség alapján. Jól edukált cukorbeteg tud változtatni,de aki össze-vissza eszik és nem annyit amennyi előre van írva annak csak óvatosan szabad emelni. Ha változtat 1-2 egységgel emeljen és mérjen.
12-ről rögtön  18-ra semmiképpen nem szabad emelni. Milyen cukra volt utána? Megmérte?Legközelebb ha nem eszi meg azt az adag pl.lángost,akkor fennáll a veszélye a hyponak!

Krisztina Kiss answered 13 év ago

AZ ILETÖ MÉRÉSNÉLKÜL EMELI MIVEL MOSTANÁBA MAGASAK A CUKOR ÉRTÉKEI. NEM NÉZTE VISSZA. SÁRI CSAK EMELI MAGA SZERINT.DE IGY IS EVÉS ELÖT 10 VOLT NEKI
 UTÁNA 15. MA JELEZTEM NEKI EBBÖL BAJ LESZ HA ESZT CSINÁLJA.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Az h kinél hányegységgel lehet módosítani az inzulint az függ a diabos személy inzulinérzékenységétől, de a szakirodalom szerint és gyakorlati tanács is az h 1-2 E-nél többet egyszerre nem szabad emelni, csökkenteni az inzulinon. Ha az anyagcsere kisiklott akkor 1E inzulin hatásából tudjuk h az hány mml/l-el csökkenti a vércukit adott idő alatt. Arra viszont fel kell hívni a figyelmet minnél magasabb a vércuki annál kisebb mértékben kell csökkenteni a vércukit, tehát egyszerre nem szabad rátolni a teljes korrigált mennyiségű inzulint hanem szakaszosan több lépésben fél óránkénti bontásban lehet az inzulin dózist beadni, ellenkező esetben végztes szövetkárosdás, főűtőér károsodás, bevérzés történhet a magas vércukor és inzulin ellentétes nyomása miatt. A bázis inzulint 1 E-vel lehet csak módosítgatni , a gyorhatású inzulin korrekciós adagját pedig az egyéni inzulinérzékenység határozza meg figyelembe véve h egyszerre 4-5 mml/l-nál többnél ne csökkenjen a vércukor 1 órén belül mert az is károsítja az ereket.