Összegyűjtitek a vércukornaplókat?

KérdésekÖsszegyűjtitek a vércukornaplókat?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

17 Válasz
Marika answered 11 év ago

Sziasztok !! Igen összegyűjtöm a naplókat és azt vettem észre , hogy egyre komolyabban veszem a méréseket , talán az időm is több , hogy önmagammal foglalkozzak. A KE-VA "felfedezése " óta sokkal többet mérek és jobban figyelek az étkezésekre is.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszi szépen Marika. 🙂 Korábban mennyit mértél? 🙂
Sokszor találkozunk olyan cukorbeteggel,hogy mindig egy oszlopban mér pl. reggeli előtt és vacsora előtt, szám szerint mér is eleget , de az ilyen nem lehet értékelni. Az étkezés utáni mérések sokkal kevesebbek,pedig abból lehetne következtetni,hogy mennyi is volt az az étel amit megettünk. Nagyon gyakran mondják azt a betegek,no 5-ös volt a vércukrom, akkor adom azt a megszokott mennyiségű rövid hatású inzulint,egy 7-nél már sokan emelnek az inzulinon,holott tudjuk,ha tökfőzelékél,vagy káposztát eszünk,  akkor étkezés után leesik a vércukor.  A példákat csak azért hoztam fel,hogy nem kell többet mérni,csak figyelni kell a tendencián!! nem rögtön a kezelésen változtatni, és értékelni a mért vércukor értékeket. Egy-két  vércukor mérés  alapján ne változtassunk az inzulin adagokon,mert labilissá válik az anyagcsere. Még egy gondolat éjszaka ( 2-3 óra)  azért havonta egyszer  ellenőrizzük a vércukrot.
Másnak megvan a naplója ? 🙂

Noémi answered 11 év ago

 Helló!
Eddig mind megvan,és mikor fellapozom az első 2 év naplóit mindig elszomorodok hogy mennyit romlottak az értékeim :(,de azt lehet betudhatom a mézeshetek időszakomnak,ami szépen elhúzódott,aztán egy csapásra a feje tetejére áll minden.:(.Annyiban fejlődtem hogy más színnel jelölöm az értékeimet:ha alacsony akkor fekete,ha normál kék,ha magas piros színt  használok,sokkal áttekinthetőbb 🙂 

Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Noémi! Így van a mézes hetek időszakában van még  inzulin termelés és akkor egyenletesebb a vércukor görbe, valamint kevesebb inzulint kell adni. Hány éve vagy diabeteses, már a serdülőkorban is az voltál?

Noémi answered 11 év ago

 22 évesen lettem cukorbeteg,novemberben töltöm a 8 évet :)De visszasírom azt az időszakot…

Nanita answered 11 év ago

Igen Sára, több évre visszamenőleg meg vannak.

Sára Biró answered 11 év ago

 Anita tudom,hogy te pontosan vezeted a naplót. Régebben is beírtad, ha pl. hypod volt mit ettél, mit csináltál stb..? 

Nanita answered 11 év ago

Igen, Sára, mindig pontosan vezettem a füzetem. Bár nem mindig írtam, hogy mit ebédeltem, de ha pl. felment a cukrom és tudtam, vélelmeztem az okát, azt beírtam.

Sára Biró answered 11 év ago

 Mindig nem is kell beírni,csak olyankor,ha nagyon magas,vagy épp alacsony,mert csak így lehet nyomozni az ok után. És mit tapasztaltál az évek során,hogyan változott a vércukor értéked? Mindig jó volt a Hba1c-d?

Többieknek meg van a naplója? 🙂

rgyörgy answered 11 év ago

Nekem az egész évi adat egyetlen lapon van. Saját készítésű amit a gondozó is elfogad, a háziorvos pedig kifejezetten igényli. Ahogy Noémi írta, jól láthatóan külön színekkel van jelölve az alacsony és magas érték. Különösebb odafigyelés nélkül egyből látni a rengeteg adat között hol vannak a problémás vc értékek. Minden főétkezés előtt és után beírom a mért vc értékét, és a beadott inzulin mennyiséget. A beírás után ha alacsony, vagy magas értéket írtam be, az alacsony piros, a magas zöld, a 7,5 feletti érték pedig kék színre vált bekeretezve. Ugyanazon oldalon, a beírt sorba külön oszlopokban megjelenik az addig beírt vércukor átlaga, nap végén a napi vc átlag. Másik oszlopban a beírásig beadott inzulin mennyisége, nap végén pedig a nap folyamán beadott összes inzulin. Következő oszlopban pedig a napi mérések száma jelenik meg. és nem írtam többet, mint a papír alapu naplóba lehet.Ha bármelyig adathoz megjegyzést akarok fűzni, egyetlen adathoz is ha akarom oldalnyi jegyzetet lehet befűzni, elrejteni. A napi adatsorba ezenkívül még beírom külön oszlopokba a napi fronthatást, napi középhőmérsékletet. És még mindig van az oldalon két szabad oszlop, ahova olyan adatokat lehetne beírni, amit cukorbetegek fontosnak tartanak.Természetesen ezeket az adatokat is később saját érdekeinknek megfelelően fel lehetne dolgozni.
Ahhoz, hogy folyamatosan 5, és 5,5mmol/l között tudom tartani a Hba1c értékem, ez a napló is hozzájárul.
Sárika, te már láttad tudsz róla véleményt mondani.