Összegyűjtitek a vércukornaplókat?

KérdésekÖsszegyűjtitek a vércukornaplókat?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

17 Válasz
Nanita answered 11 év ago

Sára. Nekem a következő a tapasztalatom: tinédzserként a Novo termékeit használtam ( Actrapid és Protaphan), Hgba1c akkor 6,5 volt, csodás időszak volt.
Aztán amikor a Humulin és Humulin R-t kaptam, a cukrom megkergült, jöttek a hypok… Nagyon hosszú ideig ezt kaptam. Fiamat ezzel az inzulin párosítással szültem, de a terhesség alatt szépek voltak.
Aztán jött az analóg inzulinra váltás: Lantus és Apidra. Itt gondjaim voltak az Apidrával: folyamatosan rossz volt a cukrom,hullámvölgyek,  homályosan láttam tőle. Sajnos ekkor a HgbA1c-m 8 körül volt. Amikor az Apidránál gyártás leállás volt hónapokon keresztül, helyette kaptam a Lantus, Humalog párost. Itt már szebbek voltak az értékek: 7,4,majd 7,1. Tavaly augusztus végétől kapom a Lantus, Novorapidot. Innentől kezdve az értékem csodaszép: 6,7 volt és most utoljára 08.09.-én 6,4. Sok odafigyelés, van hogy nem tudom megmagyarázni az időszakonkénti hirtelen magas értéket ( 16 naponkénti), de úgy látszik ez a párosítást jó a szervezetemnek. Bár a Lantuson még egy kicsit finomíthatnának.

jaskó answered 11 év ago

Kíváncsiságból megnéztem az összegyűjtött naplóimat. Most írom a 18. naplóm. 1995.-től minden évben vezetett naplóm meg van. Hihetetlen mennyi tapasztalatot lehetne ebből összegyűjteni. én megtettem. legtöbbet akkor segített, amikor a szememmel voltak gondok. Visszanézve is érdekes dolgokat találok benne. Micsoda nagy ájulások, micsoda szélsőségek, micsoda észheztérések és javuló eredmények rejlenek bennük. A naplómat a kezelő főorvosom minden évben elkéri és pár hétig nála van, tanulmányozza. Gondolkodtam mi legyen velük. Nem dobom ki, megőrzöm őket és vagy még életemben, vagy utánam, de lehet, hogy felajánlom valakinek áttanulmányozásra. Az egyharmad életem mindennapjainak kínjai, keservei , sikerei, tapasztalatai bennük vannak. Mert nem csak az értékek, hanem a tapasztalt jelenségek, észrevételek, korrigálások, jó vagy rossz irányú elmozdulások, szóval minden bennük van. Bennük vagyok én, bennük van az életem. És ez mind igaz, mert minimum, hogy önmagamat nemm vagyok hajlandó becsapni!

Sára Biró answered 11 év ago

Sziasztok!
 Emlékszem  György, láttam nagyon áttekinthető,de sok hypos érték volt benne 🙁 Bocsánat a HbA1c %-ban van , ami cukorbetegnél  általánosságban 6-7 % között javasolt.  Megmondom őszintén én a vércukor naplókat nagyon szeretem,valamiért az szokta meg a szemem és nekem az könnyebb áttekinteni. Jó szolgálatot tehet az elektronikus napló abban az esetben is,ha a beteg nem a valós értékeket írná be.
Anita egy  1-es típ. cukorbetegnél ,ha 70%-ban jók az értékek,akkor jól beállított anyagcseréről beszélünk :-), úgy hogy ne aggodalmaskodj! 🙂 
Jaskó 1995 előtt nem volt napló? Lefotóznád a legelsőt?
Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt e kérdéshez 🙂

Többiek? Vélemény?

Marika answered 11 év ago

Mindig mértem rendszeresen és párban , említettem , hogy két évig vettem részt egy gyógyszer klinikai tesztben , ahol nem a naplóba beírt adatokat értékelték hanem a vércukormérőben lévő adatokat olvasta ki a számítógép. Természetesen a naplóba ugyanezek az adatok kerültek beírásra . Annyival mérek most többet , hogy éjszaka is mérek  egyet éjfélkor és hajnalban három óra körül amikor felébredek. Annyit csinálok pluszban , hogy a magas , vagy nagyon alacsony értékeket sárga szövegkiemelő tollal megjelölöm . A naplómban szerepelnek még a vérnyomás mérés adatai is a bejegyzések között. Összesen napi nyolcszor mérek.

Sára Biró answered 11 év ago

 Marika remélem,hogy nem mérsz minden nap 8 x-or vércukrot  ?

Christine answered 10 év ago

Nekem megvannak, de már jó ideje gépre is viszem, és azt nyomtatom ki a dokinak.

Sára Biró answered 10 év ago

 Szerintem mindkettőt érdemes megtartani.