Inzulin kérdés. Újabb riogatás vagy valóság?

KérdésekInzulin kérdés. Újabb riogatás vagy valóság?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 http://hvg.hu/gazdasag/20121027_novo_nordisk_ultimatum

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt a lap kérdésére tagadta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert, erre jön a 20 százalékos extra adó, és a nyár végén bevezetett úgynevezett spanyol modell, ami újabb 10 százalékos terhet jelent.

38 Válasz
Lamár Krisztián answered 11 év ago

Az inzulin gyártók alkudoznak a kormánnyal. A Novo most egy ügyes húzással a közvéleményhez fordult, így próbálja a pozícióját erősíteni. Én akkor kezdek majd el aggódni, ha a másik két nagy inzulin gyártó is el kezd jajveszékelni. Amíg ők hallgatnak, addig ez nem több, mint huzavona a szép nagy zsíros sajtért. Borítékolom: a Novo nem fog kivonulni, mert tudja, hogy a Sanofi és a Lilly boldogan foglalná el a piacait.

Sára Biró answered 11 év ago

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte, hogy Magyarországon valamennyi gyártó legmodernebb inzulinja elérhető a diabéteszes betegek vércukorszintjének optimalizálása érdekében, s ezek mindegyikét támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. 
Kiemelték: a gyógyszergyártók ellátási zavart nem jeleztek, így nincs veszélyben a cukorbetegek inzulinellátása.
 "
Forrás: MTI 

jaskó answered 11 év ago

Elfogadom, mert nem tehetek mást: üzlet az egész világ, DE miért kell a betegeket eszközként felhasználni, bennük félelmet kelteni. Amúgy is nagy a bizonytalanság az emberekben és nagyon sok suttogásból lett még durvább valóság.

Nanita answered 11 év ago

Nem hiszem, hogy a Novo próbálná a piaci pozícióját erősíteni, nem is kell neki, hiszen ő van itt a legrégebb óta, ha csak a kezdetekre gondolok: Monotard, Actrapid, Protaphane….azaz, már 1982. óta itt vannak stabilan. 🙂
Sajnos én Krisztián nem lennék nyugodt ha csak a Sanofi és Lilly maradna,az elmúlt években csak rossz tapasztalataim és szövődményeim voltak/ lettek a termékeik miatt ( Apidra hiány, folyamatosan szivárgó Lantus és a másik gyártónál pedig az egyik inzulinnál hosszú-hosszú ideig fél ampullánál dugó probléma. )
Nem is akarom ezt tovább tagozni, mert nem ehhez a kérdéshez tartozik….

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Anita, pontatlanul fogalmaztam. Nem piaci pozícióra gondoltam, hanem tárgyalási pozícióra. Ha nagy lenne a baj, akkor a három gyártó drámai hangvételű közös nyilatkozatot adott volna ki. Itt viszont nem is nyilatkozatról van szó, hanem csak tudósítsról. Nyugodj meg, a Novo maradni fog. Január 1. nincs olyan messze, majd meglátjuk.

Nanita answered 11 év ago

Krisztián, mindhárom maradjon, mert van aki ezzel, van aki a másikkal van megelégedve; egyiknek ez a jó, míg a másiknak amaz. 🙂 Nagyon sokáig meg voltam elégedve a másik két gyártó inzulinjaival is, de sajnos az elmúlt időszakokban átéltek miatt jelenleg nem térnék át semelyikük analóg inzulinjára.
További szép estét Krisztián, örülök amikor veled "beszélgethetek". Természetesen annak is, amikor mással. 🙂

Nagy Mária answered 11 év ago

Kedves Jaskó! Én nem hirdetek igét, csak a véleményemet és tapasztalataimat mondtam el.
Egyébként nagyon jó, hogy Te is fanatikus vagy, általában az viszi előre a világot.
Szép estét.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

A Sanofi is rálépett a gázpedálra: http://www.sanofi.hu/l/hu/hu/layout.jsp?cnt=F249BF79-3383-4989-B6DF-CE761B35D55A A lényeges mondatok: " A mai napon hírek jelentek meg arról, hogy az úgynevezett „Spanyol modell” bevezetése miatt más inzulingyártók esetlegesen kivonhatják készítményeiket a magyarországi piacról."…"A Sanofi nem vonul ki a magyar piacról, inzulinjaink változatlanul elérhetőek lesznek."…"Versenytársaink bármilyen döntéseit nem kívánjuk sem most, sem a jövőben kommentálni." Eddg nagyjából minden úgy történik, ahogy sejtettem. Azt is megjósolom, hogy a Lilly csöndben fog maradni, ugyanis a Novo lelőtte a fekete végletett, a Sanofi lelőtte a fehér végletett, ezután akármit mondana a Lilly, az csak szürke lehetne.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszi az infot Krisztián! Az a jó ha három cég is van,mert akkor megmarad a verseny helyzet.
Krisztián "csak "villamosmérnök-tanár vagy, netán közgazdász is?:-)  Véleményem szerint a Lilly mindig középen van.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Sára, amíg minden fél érdeke egyirányba mutat, addig ez csak műbalhé. Sokkal izgalamsabb lenne az ügy, ha megjelenne egy ellenérdekelt fél, mondjuk egy negyedik gyártó, aki féláron kínálná a portékáját. Az jól felkavarná az állóvizet. Mivel ez a mostani ügy gyakoratilag a Novo körül bonyolódik, én azt sem tartom kizártnak, hogy az egész médiafelhajtás csak az új inzulinjuk bevezető kamányának az első lépése.