Új hosszantartó analóg inzulin

KérdésekÚj hosszantartó analóg inzulin
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 11 év

A sok keserűség mellé bedobnék egy igazán jó hírt is: múlt szerdán a Novo-Nordisk új fejlesztésű hosszantartó inzulin analógja megkapta az európai gyógyszerügyi hatóságtól az engedélyt. A hatóanyag neve: Degludec. A termék kereskedelmi neve még nem ismert. A tesztek alapján az új inzulinnal akár 40 órás hatás is elérhető. Egyelőre kevés az infó, és az is főleg angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_degludec

15 Válasz
Nanita answered 11 év ago

Krisztián ez igaz? Egy ideje tudok már arról, hogy lesz egy ilyen inzulin, de úgy tudtam, hogy még jövőre nem várható itthon, kísérlet alatt van. Kíváncsi leszek a tapasztalatokra ( átmeneti hasmenésről írtak korábban…), mert sajnos nekem a Lantust is megbontva kell adnom. Annak idején este 18E-el kezdtem, mára az esti adagom lement 9E-re, de még így pótvacsi kell az éjszakai hypo miatt. Bízunk benne, hogy jó lesz és talán-de tényleg talán- hamarosan megszűnne a Lantus miatt hypok is.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Anita, serintem sem valószínű, hogy 2014 előtt eljut kishazánkba.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Találtam további infót. Az új hosszan tartó inzulin analóg kereskedelmi neve "Tresiba" lesz. Emellett enegdélyezték a "Ryzodeg" kereskedelmi nevű kombinált inzulint is, amelynek a Degludec (Tresiba) és az Aspart (NovoLog/NovRapid) a hatóanyaga.

Nanita answered 11 év ago

Jól értelek Krisztián, hogy kettő is lesz? Egyszer a Tresiba ( ami a degludec) és lesz egy Ryzodeg nevű is? Izgi.

Nanita answered 11 év ago

Az a baj, hogy az angol tudásom már nem a legjobb. A Ryzodeg is hosszú hatású inzulin Krisztián ( tudom te szupi vagy még angolban)?

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Anita, szerintem a Ryzodeg számodra nem megoldás. Az egy kevert inzulin, amelyben egyzserre van jelen a hosszantató és gyorshatású összetevő. A hoszzantartó összetevő megegyezik a Tresiba hatóanyagával, a gyorshatású összetevő pedig a már régóta forgalomban lévő NovoRapid (más országokban: NovoLog) hatónyaga. Amennyire a hozzászólásokból számomra kiderült, itt azok vannak többségben, akik külön-külön adják a gyors és az elnyújtott hatású inzulint. Azt talán Sára tudná megmondani, hogy mikor jó a kevert inzulin. Megjegyzezm, hogy korábban a "kevert inzulin" helyett helytelenül "kombinált inzulin"-t írtam. Ez azért félreérthető, mert a kombinált kezelés alatt általában azt értik, ha valaki egyaránt kap inzulint és tablettát is.

Nanita answered 11 év ago

Köszönöm Krisztián. 🙂 Kevert inzulint nem szeretnék, maradnék a bevált külön-külön adagolásnál. 🙂

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Szép lassan egyre több infót szedek össze. Az új inzulin a Lantus utolérése (vagy lekörözése) érdekében született, ugyanis az elmúlt években a Levemir egyértelműen vesztésre állt a Lantussal szemben. Azt is nyilvánvalóvá tették a Novo-nál, hogy nem lesz árverseny, az új inzulint mindenképpen a Lantus fölé fogják beárazni, meg is mondták mennyivel, úgy 30%-kal. Ismerve a hazai gyógyszerpolitikát, ez semmiképpen nem fogja elősegíteni a magyarországi bevezetést.

Sára Biró answered 11 év ago

 Krisztián! Én nem hiszem hogy Lantusos beteg több van mint Levemires,esetleg ezzel kapcsolatosan van valamilyen információd?  Ha abból indulunk ki,hogy a Lantus korábban került a piacra,akkor elképzelhető. ( a Lantus molekulája amiből kifejlesztették a Novo-é volt,legalább is úgy tudom).

Nanita answered 11 év ago

Én is úgy tudom, hogy a Lantus néven futó inzulint először a Novo fejlesztette ki, de valamiért ők nem akarták a piacra dobni, ezért más megvette. Utána jött a Levemir termékük. Az hogy az ország melyik területén melyiket részesítik előnyben, az orvos melyik párti….