Értékelitek a mért vércukorértéket, vagy csak szokásból mértek?

KérdésekÉrtékelitek a mért vércukorértéket, vagy csak szokásból mértek?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Szeretném megkérdezni, hogy a kapott vércukor értéket, értékelitek ? , változtattok az inzulin adagon a mérés kapcsán? vagy másnap, harmadnap azt tapasztaljátok ??

Pl. ebéd előtt mértek 3.7 mmol/lt,  a déli inzulin adag 6 E. Mit tesztek?

10 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Szigorúan kiértékelek minden egyes mérési eredményt. Viszonyítom a korábbi értékekhez, a külső körülményekhez, az álétalános állapotomhoz, a korábbi és a várható teljesítményekhez. Figyelembe veszem az egyéb körülményeket is. Idegállapot, frontok, stb. És a mért érték arányában és a felsoroltakat figyelembe véve határozom meg részben az elfogyasztandó étel CH tartalmát és a beadandó inzulin mennyiségét.- A kérdésben szereplő érték esetén én egy várhatóan  átlagos terhelés mellett max 1-2 E Novo Rapidot adnék, mert a 6 E biztosan újabb hypót, vagy akár rosszullétet, ájulást is eredményezhetne. Munkát, sporttevékenységet csak újabb kontroll mérés és hosszabb pihenő után kezdenék. Ez természetesen csak magamra vonatkoztatva érvényes, mert mindannyian másképpen reagálunk az ilyen helyzetekre. De az egyéni értékelést semmiképpen nem szabadna elhagyni!!!

rgyorgy answered 11 év ago

Én megszokásból mérek naponta hatszor,de figyelembe veszem a kapott értékeket. Én már voltam úgy mint a leírt példa. Ebéd előtt 3,7 volt a cukrom, a megszokott 7E inzulint adtam be. Ebéd után 4,9-et mértem, vacsora előtt 7mmol/l, vacsora után pedig 5,4-et. Amit jaskó ír, ha jól tudom analóg inzulin, én meg humán inzulint használok. Lehet, hogy a két inzulin között lényeges a különbség? Nem tudom.

jaskó answered 11 év ago

A 3,7 hez még csak annyit, hogy ez már a hypo kategória. Evés előtt valamilyen gyorsan felszívódó CH-t kell fogyasztani (tej, cóla, méz, szöllőcukor) ki mit szokott, de csokoládéval ne, mert az lassan szívódik. Utána jön az ebéd, majd csak utána az analóg inzulin. Ha nem emeljük a vércukorszintet azonnal és úgy adjuk be az inzulint, valamint ebédelünk, garantált a rosszullét, mivel az alacsony értéket tovább csökkenti a beadott inzulin és a normál CH tartalmú étel felszívódásáig még hosszú idő fog eltelni. Így szinte 100 % a hypo fokozódása!

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszönöm Jaskó 🙂  –  mindig előbb a hipót kell elhárítani és nem beadni rutinszerűen az inzulint. György,a humán inzulinból sem szabad a szokásos adagot  beadni,  nagyon helyesen cselekedtél ,mert  mértél ,de sajnos nem  értékeltél!  – étkezés után 4,9 !!, utána jön a hipó  !!! A humán inzulin hatástartalma kb 6 óra, így még tovább csökkent a vércukrod, semmiképpen nem szabadott volna beadni a megszokott 7 E inzulint. Én kipróbálnám pl 3-4 egységet adnék pl. amikor káposztát eszem,lemérem milyen vércukor emelkedést csinál  utána másik nap ha krumplit eszel stb.   Tesztelni kell,de amikor nem vagyunk biztosak mindig inkább kevesebb inzulint adni.

Többiek,mit csináltok, hogyan jártok el?

Sára Biró answered 11 év ago

 Bocsi György,de megszokásból 6x mérni nincs nagy értelme, ha naponta ugyanazt" a hibát" elköveted. Remélem nem sértlek meg, már előre elnézést kérek 🙂

rgyorgy answered 11 év ago

Pontosítok: A3,7-es ebéd előtti vc-t úgy korrigáltam, hogy ettem pár falatot, és az után adtam be az inzulint.Ebéd után a vc 4,7, vacsora előtt 7, vacsora után 5,4 volt. Másnap reggel 4,7, ez megszokott reggeli alsó érték, reggeli után 5,8, ebéd előtt 5,5, ebéd után 5,1, vacsora előtt 6,5 volt a vc.Ha a 3,7-es vc-t nem evés előtt mértem volna, akkor két dl gyümölcslevet iszom, és az általában 1,2mmol/l-el emeli meg a cukrom.
Sárika, ha minden nap, minden étkezés előtt, és utána másfél órával mérem a cukrom, az maga a megszokás.
Eljött az ideje, mérni kell. És persze szükségem van a mért értékre is, hogy hogy egyek, és mennyi inzulint adjak.Meg kell a mérés a tízórai, meg uzsonna mennyiségének a meghatározásához.

Sára Biró answered 11 év ago

 Jó reggelt! Értem György 🙂 Gyorsan felszívódó CH kell ilyenkor  2-3 szem szőlőcukor, vagy 2 dl gyümölcslé, utána a pár falat. És az inzulin adag szükség szerinti  felezése,figyelve,hogy mit eszel.:-) Nem szabad ilyen élesen tartani a görbét,mert nagy a kockázat a szív és érrendszeri  betegségre , a 4,4 %-os vérc.értéknél a cardiovasc.(szív-érrendszer) kockázat 22,6 %-al nagyobb !!-ez egy múlt heti előadáson ismét elhangzott!

katalin answered 11 év ago

 Szerintem a Jasko mindent leirt ami fontos .Én 3.7-nél be se adom eszek majd kicsit késöbb mérek és ugy adom be.Pesze van olyan is hpgy felfele korigálom ha tudom hogy olyat eszek ami jobban megemeli.

Pityu answered 11 év ago

Egy-két év után kialakul az emberben egy automatikus cselekvési rend, ami az étkezésekhez igazodik. Ébred, mér, mérlegel, eszik, mér, mér, étkezik mér és így tovább. Ez nem megszokás, hanem egy kialakult rend. Az eredménye egy sok sok sort tartalmazó vc. napló, és egy jobban élhető élet.

rgyorgy answered 11 év ago

Sárika, természetesen elfogadom amit írsz, ajánlasz, egyet is értek vele, de mi van ha?…
Én már rendesen elvagyok látva szövődményekkel, ami azért alakult ki, mert anno magasak voltak a vc értékeim. Erről, akkor természetesen nem tudtam. Szemorvosok előrejelzése alapján már évekkel ezelőtt teljesen megkellet volna vakulnom. Hogy még egész jól tartom magam annak is köszönhető, hogy nem engedem meg a magas vc értékeket, ami a problémát okozta. Ennek a hátulütője, hogy vannak alacsony vc értékeim. Amit stabilnak tudok tekinteni a hba1c, és itt a 5-5,3 %  nem rossz . Sajnos valamilyen formában kompromisszumot kell kötnöm, hogy minél lassabban romoljon az állapotom.Ez egy új kérdést hoz felszínre amit később megpróbálok megfogalmazni.
Pityuval teljes mértékben egyetértek.A sok-sok sort tartalmazó vc napló sok olyan adatot tartalmaz amiből tanulni lehet. A keletkezett adatokból újabb következtetéseket lehet levonni. Pl, a mért alacsony vc érték hány százaléka lehet az összes mérési adatnak.Milyen mennyiségű alacsony érték ami még elfogadható. Havi egy-két alacsony érték ha nem okoz rosszullétet, gondolom még nem okoz szövődményt.