Visszaállítottak a régi inzulinra kérdésem lenne.Főleg Sárikához!!

KérdésekVisszaállítottak a régi inzulinra kérdésem lenne.Főleg Sárikához!!
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 12 év

 A helyettesítő orvos azt mondta, hogy a mostani inzulint adjam be aztán kezdjem amit felírt.
Actrapidot írt fel estére pedig Insulatardot. most olyan gondom van, hogy a régi inzulinom nem egyforma mennyiségbe van.Eddig pár hónapja NovoRapidot adtam napközbe Levemirt este.Az a gondom, hogy a Levemirből több van mint a NovoRapidból.Adhatom e a Actrapid mellé este a Levemirt ??Tud valaki segíteni??

29 Válasz
Best Answer
Nanita answered 12 év ago

Zsóka, igaz nem Sára vagyok( pár napig nem lesz) , de tudom a választ, ha elfogadod a segítséget. Nyugodtan adhatod az Actrapid mellett a Levemirt. Sokan vannak, akik vegyesen használják az analóg és humán inzulint. Én pl. kaptam régebben úgy is, hogy analóg rövid: Apidra és humán hosszú: Humulin N. Biztos mondta az orvosod, de az első hetekben sűrűbben mérd a cukrod, mint ahogy egyébként szoktad, tízórairól és uzsonnáról ne feledkezz el. Ingadozás várható. A humán inzulinokat beadás előtt mindig fel kell rázni, mert különben a hatása nem lesz jó.

Sára Biró answered 12 év ago

Sajnálom Zsóka,hogy korábban nem segíthettem de látom jó tanácsadóid voltak!:-) Mindenképpen add be a Levemirt és úgy térjél át az Insulatardra. És , ahogy Nanita is írta mindig felrázni,különben hamar be lehet hypózni. Zsóka Neked korábban 8 alatti HgbAlC értékeid voltak,nem??

Melinda a NovoRapidnak tényleg nincs 10 óra körül hatása , viszont a Lantus már 10 órára okozhat vércukor esést,nem próbáltál megy pl.egy kefirt ilyenkor megenni? Lehet együtt adni a Lantust a NovoRapiddal.
Változtattak az inzulin adagon?
Nanita , 2,5 ,max -3.5  a hatása az ultragyors hatású analógoknak 

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Sári! Neked aztán lett feladat pár nap pihenés után.Köszönjük,hogy így ápolgatsz bennünket. Megpróbáltam a natur joghurtot, kefirt, 2-5 korpovitot,  hozzá, vagy 10 dkb almát, (attól függ mennyire esik le), már időben mérem, próbálom megelőzni a hypot és így nagyon jó. Nem eszem túl magam, nincs nagy emelkedés.Napközben nagyon szépek a cukraim 4-7,5, egy alkalommal volt 8,6 az elmult egy hétben, de reggel borzasztó 15 körül. Tegnap azt mondta a Tschürtz,hogy tovább nem emeli a lantust, ha nem lesz jó, akkor pumpa.

Sára Biró answered 12 év ago

 Melinda van a Tschürtz doktornak pumpás betege? (érdeklődd meg). A pumpa többe kerül.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Nem tudom, de vsz. Győrbe kell menni pumpacentrumba. Még nem tudom hogy lesz, egy hétig még semmi, mert éjjel kell mérni 3-kor és 5-kor több napon át. Ettől teszi függővé- feltéve,ha nem használ az emelt lantus, de reménykedjünk.

Sára Biró answered 12 év ago

 Korábban írtam,hogy egyik betegnek nagyon magas volt a HgbAlC értéke az analóg inzulin mellett,soha nem volt humán inzulinon. Képzeljétek el gyakorlatilag  hypoi sincsenek, és egész jók a vércukor értékei (ellenőrzötten,mert én is mérek:-) . Na még HgbAlC nincs.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Sári! Szerintem a beteg most jobban odafigyelt a diétára. Most én is újra kezdtem mérni az orvosom kérésére, valamint a Jaskó által javasolt étkezéseket irom is, és bizony rájön az ember, hogy a maradokot nem szabad bekapni, meg amikor azt gondoljuk,hogy ez szinte semmi, az is valami. Szóval nagyon kell figyelni, és lehet,hogy az inzulinváltás egy kicsit "helyrebillentette" a beteget.

Sára Biró answered 12 év ago

 Így van ahogy írod  Melinda, a betegek nagy része nem hiszi el,hogy többet eszik,mint ami megengedett,vagy nem számolja be a nasikat. Én most nagyon sok betegnek adok három -négy napot és ráírom,reggel dél stb mit,mennyit evett és mennyi vércukrot mér. Érdekességek derülnek ki.Pl van olyan beteg hogy egyik nap rizs,másik nap krumpli,harmadik nap rizibizi,utána ismét krumpli volt az ebéd.
Az említett beteg is többször eszik,és azoknál a betegeknél akik nem tudnak 3x étkezni és megszokták a kis étkezést bizony nem jó az analóg inzulin. Rosszabb értékeik vannak , mint humánnál. Megírom majd valóban mi lesz a HgbAlC eredmény.
Viszont van egy 1-es tip.cukorbeteg aki Apidra-Lantuson volt,azzal sem volt hypo mentes,de most humán inzulinon katasztrofális ingadozásai vannak. Érdekes,hogy a közérzete nem rossz, nem vett észre változást.

Sára Biró answered 12 év ago

 Zsóka hogyan alakultak a vércukor értékeid? Mennyi volt a legutóbbi  HgbAlC-d

Sára Biró answered 12 év ago

 Zsike jártál erre?Bocsánat,de nem voltam itthon amikor írtál,de a kevasok jókat írtak:-)