Visszaállítottak a régi inzulinra kérdésem lenne.Főleg Sárikához!!

KérdésekVisszaállítottak a régi inzulinra kérdésem lenne.Főleg Sárikához!!
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 12 év

 A helyettesítő orvos azt mondta, hogy a mostani inzulint adjam be aztán kezdjem amit felírt.
Actrapidot írt fel estére pedig Insulatardot. most olyan gondom van, hogy a régi inzulinom nem egyforma mennyiségbe van.Eddig pár hónapja NovoRapidot adtam napközbe Levemirt este.Az a gondom, hogy a Levemirből több van mint a NovoRapidból.Adhatom e a Actrapid mellé este a Levemirt ??Tud valaki segíteni??

29 Válasz
Best Answer
Nanita answered 12 év ago

Zsóka, igaz nem Sára vagyok( pár napig nem lesz) , de tudom a választ, ha elfogadod a segítséget. Nyugodtan adhatod az Actrapid mellett a Levemirt. Sokan vannak, akik vegyesen használják az analóg és humán inzulint. Én pl. kaptam régebben úgy is, hogy analóg rövid: Apidra és humán hosszú: Humulin N. Biztos mondta az orvosod, de az első hetekben sűrűbben mérd a cukrod, mint ahogy egyébként szoktad, tízórairól és uzsonnáról ne feledkezz el. Ingadozás várható. A humán inzulinokat beadás előtt mindig fel kell rázni, mert különben a hatása nem lesz jó.

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm Melinda hogy válaszoltál. Mennyi Ch-ra vagy beállítva és milyen egységeket adsz alapban azokhoz ha jó a cukrod? A CH mérés az jó ötlet és mellette az étkezés előtt és utáni mérés, nem olyan rég én is végig csináltam így hetet. Viszonylag mindig ugyanannyit eszek ( pl reggeli és vacsi totál pontos mindig, így csak az ebéd CH-ját kellett újraszámolni, ha főzeléket, ha tésztát, ha rizst vagy krumplit eszek)
Nekem az ingázás a Lantus miatt van többek között, de most elég jól kikísérleteztem, hogy ne legyenek hypok miatta és vannak olyan egybefüggő napok akár 4-5 nap is, amikor nincs hypo és nem is megy fel 8 fölé akárhányszor mérem. Természetesen ezekhez a szépnek mondható értékekhez hozzájárult az is hogy Apidráról Humalógra váltottam. Most is vannak azért kilengések ( pl. front, egy idegileg megterhelőbb nap..), amikor vagy lemegy vagy fel, de szerencsére még 30 év után is gyorsan megérzem és időben tudok korrigálni.
Ha tudok segíteni, "szólj" nyugodtan.

Hné M Melinda answered 12 év ago

Anita! Nálam a Lantus miatt nem teljesen jó a dolog. 1 hónapja kezdtem adni azóta folyamatosan emelünk de (reggel adom1x) az éhgyomrim folyamatosan 15-18 között van. De. 10 fele aztán visszaáll 6-ra és este 7-ig tökéletes, majd szépen kezd felkúszni,esti 7 órás  6,1-ből 9-kor már 12, majd éjjel 14, és reggel jön a 18. Emeltünk, de az éhgyomri nem jobb, viszont de. hypo van1/2 10-10 tájban. Nekem a Levemir jobb volt.
CH elvileg 40-60-80 gr. De mikor naponta 3-4 hypo volt,ezt nem igazán lehetett tartani, ezért aztán egy idő után nem számoltam. A reggelim és a vacsim nekem is szinte mindig ugyanannyi, szintén a "főtt" ételnél kell újrakezdeni a számolást. De most kipróbáltam,hogy 3 napig ugyan azt reggeliztem, semmi változtatás nem volt, egyik nap 14-ról 11, másik nap 16-19 lett a cukrom, 15-10. Most ez mitől van? Egyébként én a hypot már nem igazán érzem,csak mikor 3 alatt van, ill. 2 körül, azt mondják megszokjuk a tüneteket.A Lantust kétszer adod?

jaskó answered 12 év ago

A hypo tüneteit nem tudod megszokni, csak az érző idegek károsodása miatt nem kapja meg az agyad a megfelelő ingert. Az figyeld meg, hogy mért hypo esetén milyen egyéb tünetet észlelsz. Nekem a szememben egy fekete keretben lobogó "tűzgomolyag" jelenik meg. Minél erősebb a fénye, annál alacsonyabb a cukorszintem. Egyéb tünetem nincs. 1,1 alatt még vígan lábon vagyok és teszem a dolgom. Nem tudom minusz mennyinek kell lenni, hogy eklájuljak. Igaz nem is szeretném kipróbálni. Van aki szokatlanul fel van dobódva, másnál megmagyarázhatatlan szorongás, búskomorság, vagy éppen sírás jelentkezik. És ez mind-mind egy hypo előjele lehet, ami egyénenként mindig más és más.

Nanita answered 12 év ago

Sziasztok.
Melinda valószínűleg kevés a Lantus, én megemelném 1E-el,de az is lehet esetleg a vacsi előtti Novorapidot 1E-el kellene megemelned. Igazándiból Jaskó tudna tuti választ adni,mert ő az egyedüli még rajtad kívül aki reggel adja a Lantust.
Én kétszer adom, reggel és este. Szénhidrátom: reggel 25-30, tízórai 10, ebéd 60-65, vacsi 25-30, pótvacsi 20.
Ahogy én most kikísérleteztem ( természetesen orvosom tud róla). Eddig este 10-kor adtam 12E Lantust és reggel 7-kor 5E-t. Most átvariáltam a következőképpen: Este 9-kor adom és csak 10E-t, így már két hónapja nincs éjszaka hypom, reggeli értékek 4 és 7 közöttiek. Reggeli Lantust 5E-ről megemeltem 7-re. Így már egész szépek az értékeim. Illetve ezzel párhuzamosan a Humalogon is finomítottam.
Eddig reggel 3E, délben 5E, vacsira pedig szintén 5E volt.
Most pedig reggel 7-s értékig maradt a 3E, 7 felett 4E.
Délben alapnak 8-s értékig maradt az 5E, efelett 6E.
Vacsinál pedig 8,5-s értékig csak 4E, 9 felett 5E.

Másfél hetes Levemir mellett nekem stabilabb volt a cukrom, de sajnos allergiás reakciók léptek fel, így abba kellett hagynom.

Természetesen nekem is vannak kilengések, mindig is volt. 🙁

jaskó answered 12 év ago

Engem pontosan az éjszakai hypok miatt állítottak reggeli lantusz beadásra A legerősebb hatást általában az első 12 órában fejti ki, azután azért lecseng. Ha nappal hypozom, az kevésbé veszélyes, mintz az éjszakai. Ezt jobban lehet ellenőrízni. A lantusz mennyiséghét maximum++- 2-2 egységgel változtatom, de azt napi bontásban nem ajánlatos. Azzal várni kell és figyelni a következményeket. nagyobb mértékű változást csak a kezelőorvosommal megbeszélve csinálok. Nálam egyébként jól működik, hiszen szoktam un. koplaló napokat is beiktatni. Negyedévente egyszer egy egész napig nem eszem, csak iszok. Ezt olyankor csinálom, amikor az orvosom az ügyeletes. Soha nem lehet tudni…. Ilyenkor Novo rapidot egyáltalán nem adok és nem is csinálok semmit. Rám kimondottan jó hatással van. Ezzel szoktuk a lantusz hatásfokát ellenőrízni. Nem egyszerű a módja és senki ne kezdje el önállóan utánozni, mert veszélyes.
A Novo rapiddal teljesen szabadon bánok. a 0-tól egészen a 12 E adagig adok magamnak. Minden alkalommal mérek, mérlegelek értékelek, majd döntök és viselem a következményeit

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Megígértem az orvosomnak,hogy a bázishoz nem nyúlok anélkül,hogy vele megbeszélném.Ma kell felhívnom este, szerintem is emelni fog, csak az a baj,hogy minden de. hypom van már most is. Azt mondják,hogy nem lehet a lantus miatt,de a novorapidnak meg már nincs hatása de.10 óra fele ha reggel fél hétkor adom, vagy mégis?

Nanita answered 12 év ago

Elvileg a Humalognak és Novorapidnak a hatása 2 óra elteltével cseng le, de lehet,hogy mivel reggel együtt adod az egész napi Lantussal egymásra rásegítenek és mégis hypo lesz belőle. Lantustól még 10-kor korai lenne a hypo, ugyanis a tapasztalat az az, hogy 5-6 óra múlva jelentkezik a rosszullét a beadástól számítva. De lehet, hogy egyénenként más az időintervallum. Na jó kuszán fogalmaztam,elnézést de nagyon nehéz napom volt. Remélem azért érthető volt valamennyire.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Teljesen érthető volt. Az 5-6 órához tényleg korán van a hypom, de most már ráfigyelek, 9 fele cukrot mértek,és ha 5 körüli akkor bekapok valamit és így nem megy lejjebb.Az orvosom szerint nincs csúcshatása,de a Sári is azt mondta,hogy van és változó, hogy kinek mikor. Pihend ki magad, nekem a csütörtök a legrosszabb napom.

katalin answered 12 év ago

Igen én is ha este jol eggyütt adom a kettöt 2-3 ora mulva van hipom és szerintem van csucshatása.

Marika answered 12 év ago

Úgy tudom , hogy a Lantusnak három óra múlva kezdődik a " csúcshatása "a beadás után .