Ki hogyan, milyen jelek alapján érzékeli a vércukor szintjének változásait?

KérdésekKi hogyan, milyen jelek alapján érzékeli a vércukor szintjének változásait?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Nem a klasszikus tünetekre vagyok kíváncsi. Azt mindenki ismerheti a könyvekből, az előadásokból. Inkább az érdekel, milyen jelek, jegyek, viselkedési módok,  tudatos, vagy tudatalatti érzések adnak figyelmeztető jeleket ha baj van. A kérdésem egyaránt vonatkozik az alacsony és a magas értékekre egyaránt

22 Válasz
Best Answer
Gyöngyi answered 12 év ago

Nekem magasabb értéknél (nálam ez már a 10 feletti értéket jelenti és én még nem mértem 13-nál többet) előfordul elég gyakran, hogy elkezd folyni az orrom (olyan mint szénanátha esetén), a látásomon is észre veszem, nem olyan éles. Nyilván a klasszikus tüneteket is tapasztalom, mint fáradtság stb. Alacsony esetében csak a klasszikus tüneteket érzem, először belső remegés szerű érzés, ekkor még 3,5-4 között van a cukrom. A 4-4,5 értéknél dekoncentráltabb vagyok, olyan mintha kialvatlan lennék, esetleg volt már olyan, hogy nekimentem majdnem az ajtófélfának. Gyengébb vagyok, ügyetlen stb. Mivel szellemi munkát végzek, a dekoncentráltság az ami feltűnő, és kezdek gyanakodni a vércukorra.

Nanita answered 12 év ago

Megelőztél a kérdés feltevésben.:-)
Lehet, hogy a nagy könyvekben is így vannak, de nálam a következő tünetek vannak.
Ha 13 feletti a cukrom akkor nagyon lelassulok, rettentően álmos vagyok és elől nagyon fáj a fejem.
Ha alacsony, szintén lassulok, enyhe szédülés (mintha kicsit máshol lennék, nem ott ahol),belső remegés. majd utána jön, ha ezekre nem kapom fel a fejem a rendes remegés ( kéz) és ezzel párhuzamosan folyik rólam a víz. Ilyenkor már 2,5 körüli a cukrom.

Gyöngyi answered 12 év ago

Ja, fejfájás valószínűleg nálam is van, mivel elég fejfájós vagyok, ezt nem mindig tudom mitől van.

jaskó answered 12 év ago

Nálam már mindenféle szélsőség előfordult. Az alacsony értéket már régóta csak külső jelekből veszem észre.  Először általában feldobottabb, élénkebb vagyok az átlagosnál, talán többet is beszélek, mint máskor. A család erre már felfigyel. Ezután szinte robotként megyek, mozgok, csinálok mindent csak kajálni nem akarok. Időközben pedig megjelennek a szememben a már sokszor idézett, leírt fekete keretben lobogó lángok. Ekkor már szinte teljes biztonsággal, mérés nélkül is megmondom, mennyi a cukrom. Minél jobban lobog a láng, annál alacsonyabb. Időnként bejön még a szájszélem zsibbadása, ebben az esetben viszont elvesztem az ízérékelésem. Ha a tünetek megjelenésekor mérek és az eredmény tudatosul bennem, a klasszikus tüneteket is elkezdem érzékelni. Még elfelejtettem, hogy egy nagymértékű izzadás is jelentkezik, de csak a köldök vonalától a mellközépig érő területen. A véglet a teljes akaratgyengeség, sírás, minden elutasítása és a csúcs az ájulás. Ez már azért nagyon régen volt.
A másik szélső a magas. Ebben az esetben én is tompa, fásult, fáradékony vagyok. A szemben inkább a magasvérnyomás tüneteire hasonlító kettőslátást érzékelek. Úgy 15 körül pedig egy iszonyú, feszítő izomláz érzés. Valamikor élsportoló voltam, sokszor volt részem kemény izomlázas napokban, de ez mindegyiken túltesz. majd szét szakadok. Ez, a korrigálást követően szinte észrevétlenül elmúlik, de amíg tart, egyszerűen fáj.

katalin answered 12 év ago

Én a magas értéknél nem érzek különöst pedig mértem már 15-öt is elvétve.Az alacsony egyértelmü szörnyü fáradékonyság gyengeség és teljesen elhomályosulo látás.Ha nem látok rendesen már tudom hogy baj van.

jaskó answered 12 év ago

Azt elfelejtettem, hogy nekem a 15 körüli a legdurvább, ha nagyritkán 20 fölé mentem, akkor a fáradtságon és a tompaságon túl semmi különöset nem érezetm. Ez a buggyant inzulin, a repedt ampulla és az ájulásos hypot követően jött be.

rgyorgy answered 12 év ago

Az inzulin kezelés elején, a látómezőben nagy világos színű karika volt vibráló körgyürüvel biztos jel arra, hogy megy lefele a cukrom. Később ugyanezt láttam bármerre megindult a vc-m. Eleinte, ha lement a cukrom a nyelvem zsibbadásából, majd az ajkaim váltottak ugyanerre a tünetre, így tudtam következtetni a változást.
Ma már kizárólag a vc mérésből tudok tájékozódni. Mióta Actrapidra átállítottak, minden felborult, de lehet, hogy más okai vannak.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 A magas vc. nekem sem okoz különösebb problémát, még a 15-18 sem, annyi,hogy állandóan ennék valamit. (éhségérzetet inkább a hypohoz irják).Alacsony vércukornál úgy vagyok mint az Anita, lebegek, csinálom a dolgom, mintha nem is abba a közegbe mozognék, aztán a súlyosbodásnál jönnek a klasszikus tünetek. Szoktam is a főnökömnek mondani,miután rendeződik a cukrom,hogy most újra itt vagyok, mehet a munka.

Nanita answered 12 év ago

Hú Melinda, jó hogy írtad, látjátok ki is ment a fejemből. Amikor a cukrom 11-13 körüli olyan éhségérzet van rajtam, hogy csak ennék és ennék. Ezt már valamelyik témánál kérdeztem is, hogy másnak is van-e ilyen tünete magasabb cukornál, de most "megnyugodtam", hogy nem vagyok egyedül ezzel, Melindával sok mindenben hasonlítunk.

jaskó answered 12 év ago

Figyelemre méltó amit írtok. Vigyázni is kell, mert mérés és kontroll nélkül az ösztöneinkre hallgatva,komoly problémát okozhatunk magunknak. Itt főleg az inzulinkorrekcióra gondolok. Nálam is gyakran előfordul, hogy a tünetek fordított előjellel jelentkeznek és csak a mérés után tudatosul bennem a valós helyzet. Tehát, ha valamilyen gyanús jelet észleltek és kételkedtek a tünetek valódiságában, MÉRJETEK és utána minden a helyére kerül.