Cukorbetegségben a lábápolás fontossága nagy jelentőségű!

KérdésekCukorbetegségben a lábápolás fontossága nagy jelentőségű!
MariMarton kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Soha nem gondoltam volna,hogy a lábápolásnak ilyen nagy jelentősége van a cukorbetegeknél! A rendszeres testmozgás elengedhetetlen fontosságú,fontos odafigyelni,hogy milyen cipőben sportolunk,mert testedzés közben könnyen sérülés keletkezhet a lábunkon! Erre hívjuk fel betegtársaink figyelmét,mert egy apró sérülés könnyen diabéteszes láb kialakulásához vezethet!

7 Válasz
Best Answer
Zsóka answered 13 év ago

Nagyon kell vigyázni a cukorbetegeknek, hogy ne sérüljön meg a láb, mert komoly gondok adódhatnak belőle. Pl: fekély , elfertőződés,ezért nagyon fontos a rendszeres láb ellenőrzés és lábápolás!

elekes andras answered 13 év ago

 Igen nagyon fontos,főleg amikor sportolunk fehér pamut zoknit kell húzni,ha netán megsérülne a láb észre lehessen venni!

klari50 answered 13 év ago

 Mindenkinek fontos,de a cukorbetegeknek különösen. A láb ellenőrzésén kívül,semleges bőrápoló használata is fontos,mert ha száraz a bőr kivakarjuk és az fertőzés veszélyt jelenthet.

Ilona50 answered 13 év ago

 Igen nagyon fontos odafigyelni a lábra,mert a  diabéteszes láb egyike a legsúlyosab szövődménynek. És kellő odafigyeléssel megelőzhető lenne!

Violetta Varga answered 13 év ago

 A láb tisztítása – A lábat naponta kell kíméletesen mosni, mely után az ujjközöket minden esetben gondosan szárazra kell törölni, megelőzve a gombák megtelepedését. A lábak tisztításánál a víz ne legyen túl forró, mert ez is sérülések kialakulásához vezethet. (Könyökével ellenőrizze a víz hőmérsékletét!) A törölközővel ne dörzsölje erősen a lábát, csak óvatosan itassa fel a vizet, mert ez a hámréteget felsértheti. A láb tisztítása során kerülje az irritáló, allergizáló össztevőket tartalmazó mosakodó szereket, ezek a hámréteget károsíthatják, mely hajlamosíthat mélyebb szöveti gyulladások, károsodások, fertőzések kialakulására.A láb bőrének ápolása- Fontos a láb bőrét puhán tartani, semleges hatású, bőrpuhító kenőcsöket használjon. Ezen krémek, kenőcsök esetében is érdemes odafigyelnie arra, hogy az adott lábápolási szerek ne tartalmazzanak esetleges irritáló vagy allergizáló színanyagokat, illatanyagokat. A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak. Ha ilyet tapasztal bőrén, ne hanyagolja el, ez azonnali ellátást igénylő probléma, hiszen komoly szövődmények kialakulását lehet így megelőzni.

Violetta Varga answered 13 év ago

 A körmök ápolása és ellenőrzése – A körmöket szintén rendszeresen kell gondozni, amennyiben mozgáskorlátozottság miatt nehezen érhetőek el, kérje hozzátartozója vagy pedikűrös segítségét. A körömvágásnál arra figyeljen oda, hogy a lábkörmeit egyenesen vágja oly módon, hogy ne alakuljon ki éles szél, mely benőtt köröm kialakulását eredményezheti, továbbá rendszeresen javasolt körömreszelőt használni. Amennyiben körmén elváltozást észlel, például megvastagodást, fehéres-sárgás törmeléket a körömlemez alatt, esetleg a körömlemez sérült, akkor keressen fel bőrgyógyászt, mert a körömsérülés, és a gombás köröm is behatolási kaput jelenthet a fertőzést okozó baktériumoknak. Ezek a baktériumok a cukorbetegek szervezetében gyorsan és könnyen szaporodhatnak, olyan súlyos fertőzéseket hozva létre, mint például az orbánc.Bőrkeményedések, bőrbetegségek – A bőrkeményedések, tyúkszemek ápolásánál éles szélű eszköz helyett habkő használata javasolt. Fontos, hogy a legkisebb probléma esetén is forduljon orvoshoz, és lábát helyezze nyugalomba.Milyen legyen a lábbeli? – Ezen túlmenően szintén fontos, hogy kerülje a mezítláb járást és puha vastag pamut vagy gyapjú zoknit hordjon. Mindig kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű és finom belső kiképzésű cipőt viseljen. Ortopédiai eltérések esetében időben kerüljön sor az eltérés műtéti megoldására, majd ezt követően a normális viszonyokat biztosító segédeszköz (talpbetét) beszerzésére és használatára. Védő lábbelik, talpbetétek használata szintén célszerű.

etelka1964 answered 13 év ago

 Sokszor apró dolgokon múlik az egészség,ezért fontos,hogy egy cukorbeteg /de mindenki/ érdeklődő legyen,és igyekezzen megtanulni a betegség folyamatát,hogyan alakulnak ki a szövődmények! Senki nem gondolná,hogy egy száraz láb amit nem ápol az ember pl.testápolóval milyen veszélyeket rejt! Egy kis berepedésből kialakulhat a diabéteszes láb! Ezért fontos,hogy minét több mindent megtanuljunk és ha nem tudjuk akkor kérdezzünk!