Örökölhető-e a cukorbetegség?

KérdésekÖrökölhető-e a cukorbetegség?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 14 év

A családban van cukorbeteg,van -e hajlamositó tenyező?

9 Válasz
Best Answer
Zsuzsanna Német answered 14 év ago

 Bizony örökölhető..

Zsuzsanna Német answered 14 év ago

 Az I. típusú cukorbetegségre való hajlam fokozott a betegek elsőfokú rokonaiban. Egypetéjű ikerpár tagjaiban 30-50 százalék gyakorisággal fordul elő mindegyiknél a cukorbetegség, testvérek esetén 2-20 százalék az előfordulás valószínűsége. Amennyiben az anya cukorbeteg, a gyermek esélye a cukorbetegségre 1-2 százalék, míg az apa betegsége nagyobb kockázatot jelent, az öröklődés valószínűsége 4-6 százalék. A kockázat mértéke az érintett családokban további vizsgálatok elvégzésével pontosítható.

Sára Biró answered 14 év ago

A 2-es tipusú cukorbetegségnél sokkal kifejezettebb az öröklődési hajlam mint az 1-es tipusú cuorbetegségnél.Kimutatták,hogy ha egypetéjű ikerpárárok egyik tagjának cukorbetegsége még 25  éves kor előtt jelentkezik (vagyis nagyvalószínűséggel 1-es tipusú cukorbetegség),akkor az egészséges iker esélye a cukorbetegségre 50%-os.
Hogyha az iker cukorbetegsége 50 év felett alakul ki(valószínűleg 2-es tipusú cukorbetegség)akkor az egészséges iker 100%-os valószínűséggel cukorbeteg lesz!
Tehát a 2-es tipusú cukorbetegségnél nagyobb az öröklődési hajlam,de emellett meghatározó szerep jut a környezeti tényezőknek,a helytelen táplálkozásnak,a mozgásszegény életmódnak,az elhízásnak, alkohol fogyasztásnak,dohányzásnak!

Zsóka answered 14 év ago

A cukorbetegség ha jól tudom nem örökölhető csak a hajlam , amit nagyon befolyásol az életforma. Általában nem a gyerek hanem az unoka valószínűbb, hogy cukorbeteg lesz.

pityu72 answered 14 év ago

Nekem a családomban a nagymamám,az apám is cukorbeteg!Az öröklődési hajlam családomon belül megvan!
Próbálom a gyerekem úgy nevelni,hogy sokat mozogjon (rendszeresen táncra,labdázni jár),egészségesen étkezzen,hogy ne hízzon meg! Hátha megszakad ez az" örökség"!

Lajos Máté answered 14 év ago

Nekem is a családomban többen cukorbetegek!

kezdocukor answered 13 év ago

Nálunk is a  családban a nagyszüleim is cukorbetegek voltak,csak időskori cukorbetegség volt és későre fedezték fel. Ők sokat mozogtak mezőgazdasági munkával foglalkoztak és nem híztak el.Az apám szintén cukorbeteg,így az lenne a csoda ha én nem lettem volna! Csak mostanában hallottam,hogy a cukorbetegséget a mozgással és étrenddel ehet késleltetni! Engem még a háziorvosom kezel,de kértem beutalót szakrendelésre,mert hallottam,hogy vannak már  modern gyógyszerek a cukorbetegeknek.Én sajnos ülőmunkát végzek ami szintén elősegítette a cukorbetegséget.Sajnos diétás ismeretem is még kevés!

etelka1964 answered 13 év ago

 Sajnos nagy az öröklődési hajlam a cukorbetegségben. Fontos lenne szűrővizsgálatok végzése,hogy idejében felfedezhető lehessen a cukorbetegség! 

MariMarton answered 13 év ago

 Igen sajnos örökölhető a cukorbetegség.Az én családomban is anyukám cukorbeteg! Olvastam,hogy már 5-10 éve is lehet,hogy cukorbeteg az ember amikor felfedezik a cukorbetegséget!