diabetes-szem szövődmény-repülés

Kérdésekdiabetes-szem szövődmény-repülés
Hné M Melinda kérdezte ennyi ideje: 10 év

 Azt szeretném megkérdezni, hogy valakinek van tapasztalata abban, hogy a retinopathiát rontja-e, vagy nagyobb bajt okozhat-e a repülés? Jaskó? Neked ebben már biztosan van rutinod!Nyáron szeretnék repülővel nyaralni menni,. de eddig a szemészem nem javasolta, a légnyomás fokozódás miatt. Az utóbbi időben a szemfenék képem javult, és ő szabad utat adott. Szerintetek merjek "kockáztatni"- ha ez egyáltalán jelent valami kockázatot, vagy keressek inkább autós úti célt?

7 Válasz
jaskó answered 10 év ago

Sajnos ilyen jellegű tapasztalatom nincsen. Amikor egészséges voltam rengeteget repültem Moszkva és Budapest között.  A SzU ban pedig egyéb légi eszközökön. A fedélzeten akkor is működtek a nyomáskiegyenlítő berendezések. Gondolom a mai modernebb gépeken még tökéletesebb mind ez. Ettől függetlenül nem merek állást foglalni. Ha mégis bevállalod, két dologra nagyon ügyelj és akkor két nagyon fontos krízis helyzetet elkerülhetsz. Legyen rendben a vérnyomásod és legyen rendben a vércukorszinted. Ami inkább kicsit magasabb legyen, mert tapasztalatom szerint a hypo közben fellépő hirtelen, lórugás szerű vérnyomás kiugrások okozzák (legalább is nálam) a legtöbb bajt a szemészeti szövődmények esetében.

rgyorgy answered 9 év ago

Kedves Melinda,
Igaz, én csak sportrepülő voltam és ejtőernyőztem, ezért a gyors légnyomás változással járó tüneteket ismerem. A retinopathiat is ismerem, műtötték, és lézerezték is e miatt a szemeim.A szemem miatt kapok fogyatékossági támogatást is. Utasgéppel szerintem nyugodtan repülhetsz.Hermetikusan zárt utastér egyenletes légnyomást biztosít. Két éven belül, betegen már többször voltam 3500 m magasan, és figyeltem a légnyomás hatását. Éreztem az alacsonyabb légnyomást, de a szememen, látásomon semmit se tapasztaltam.

jaskó answered 9 év ago

Igazad van György és osztom a véleményed. A kisebb sportrepülőkön sokkal szélsőségesebb hatások érik az embert, mint egy modern utasszállítón. Ott szinte alig lehet észrevenni a földi és a magassági viszonyok közötti különbséget.

Gyöngyi answered 9 év ago

Én is utaztam már repülővel nemrég, nem volt semmi problémám.

rgyorgy answered 9 év ago

Akkor egyet értünk, hogy Melinda nyugodtan repülhet. Én egyébként nem szeretem az utasszállító nagy gépeket. Azon az utazás olyan érzés, mint a vonatozás, zötyögés nélkül.

Hné M Melinda answered 9 év ago

 Köszönöm a válaszotokat és biztatást, most már csak a férjemet kell meggyőzni. Volt rosszabb állapotban is a szemem, az első bevérzésemnél, akkor is repültem- szerencsére minden baj nélkül- most meg már javult a szemem.

Sára Biró answered 9 év ago

 Melinda voltál szabadságon. Mi újság a repüléssel?