diabetes-szem szövődmény-repülés

Kérdésekdiabetes-szem szövődmény-repülés
Hné M Melinda kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Azt szeretném megkérdezni, hogy valakinek van tapasztalata abban, hogy a retinopathiát rontja-e, vagy nagyobb bajt okozhat-e a repülés? Jaskó? Neked ebben már biztosan van rutinod!Nyáron szeretnék repülővel nyaralni menni,. de eddig a szemészem nem javasolta, a légnyomás fokozódás miatt. Az utóbbi időben a szemfenék képem javult, és ő szabad utat adott. Szerintetek merjek "kockáztatni"- ha ez egyáltalán jelent valami kockázatot, vagy keressek inkább autós úti célt?

7 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Sajnos ilyen jellegű tapasztalatom nincsen. Amikor egészséges voltam rengeteget repültem Moszkva és Budapest között.  A SzU ban pedig egyéb légi eszközökön. A fedélzeten akkor is működtek a nyomáskiegyenlítő berendezések. Gondolom a mai modernebb gépeken még tökéletesebb mind ez. Ettől függetlenül nem merek állást foglalni. Ha mégis bevállalod, két dologra nagyon ügyelj és akkor két nagyon fontos krízis helyzetet elkerülhetsz. Legyen rendben a vérnyomásod és legyen rendben a vércukorszinted. Ami inkább kicsit magasabb legyen, mert tapasztalatom szerint a hypo közben fellépő hirtelen, lórugás szerű vérnyomás kiugrások okozzák (legalább is nálam) a legtöbb bajt a szemészeti szövődmények esetében.

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Melinda,
Igaz, én csak sportrepülő voltam és ejtőernyőztem, ezért a gyors légnyomás változással járó tüneteket ismerem. A retinopathiat is ismerem, műtötték, és lézerezték is e miatt a szemeim.A szemem miatt kapok fogyatékossági támogatást is. Utasgéppel szerintem nyugodtan repülhetsz.Hermetikusan zárt utastér egyenletes légnyomást biztosít. Két éven belül, betegen már többször voltam 3500 m magasan, és figyeltem a légnyomás hatását. Éreztem az alacsonyabb légnyomást, de a szememen, látásomon semmit se tapasztaltam.

jaskó answered 11 év ago

Igazad van György és osztom a véleményed. A kisebb sportrepülőkön sokkal szélsőségesebb hatások érik az embert, mint egy modern utasszállítón. Ott szinte alig lehet észrevenni a földi és a magassági viszonyok közötti különbséget.

Gyöngyi answered 11 év ago

Én is utaztam már repülővel nemrég, nem volt semmi problémám.

rgyorgy answered 11 év ago

Akkor egyet értünk, hogy Melinda nyugodtan repülhet. Én egyébként nem szeretem az utasszállító nagy gépeket. Azon az utazás olyan érzés, mint a vonatozás, zötyögés nélkül.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Köszönöm a válaszotokat és biztatást, most már csak a férjemet kell meggyőzni. Volt rosszabb állapotban is a szemem, az első bevérzésemnél, akkor is repültem- szerencsére minden baj nélkül- most meg már javult a szemem.

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda voltál szabadságon. Mi újság a repüléssel?