Cukorbeteg mit egyen,ha sportol?

KérdésekCukorbeteg mit egyen,ha sportol?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 14 év

Kell e másképp étkezni testmozgás előtt?

5 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

A testsúlygyarapodás megakadályozásra mind az 1-es mind a  2-es tipusú cukorbetegeknél nagyon fontos.
ezért javasolt a rendszeres fizikai aktivitás.
Fizikai igénybevétel megkezdése előtt 10-15 gramm  gyorsan felszívódó szénhidrát pl.tej ,gyümölcs fogyasztása javasolt!
Ha intenziv mozgást végez további 10-20 gr szénhidrát fogyasztására is sor kerülhet.

xu00336 answered 14 év ago

Testmozgás előtt és után is ellenőrizni kell a vércukrot, különösen akkor ha gyógyszert is szed vagy inzulint használ.  Ennek megfelelően a mért értékek függvényében fogyasszon előtte és utána szénhidrátot. Ne végezzen intenzív testmozgást ha a reggeli éhomi vc. szintje 16,5 mmol/l felett vagy 4 mmmol /l alatt van !!!

MariMarton answered 13 év ago

Valóban a sport, vagy a mozgás nagyon fontos! Én pl egy almát megszoktam enni,ha gyalogolni megyek. Egy cukorbeteg amúgy sehova nem mehet el,hogy ne vigyen magával szőlőcukrot,vizet,kekszet,vagy valamit amit meg tud enni! 

Tri-Ton answered 13 év ago

Kissé fura lesz a válaszom, de remélem érdekes és értékes. A legjobb barátom több éve, én pedig egy hónapja vagyok bizonyítottan ,, cukorbeteg,, ( nem szeretem ezt a megfogalmazást, inkább ,, cukor érzékeny,, ) Ő rendszeresen fut, én inkább egyéb edzéseket végzek. Viszont a kérdésre az alábbiakat tudom jó szívvel válaszolni : A cukorbeteg ha sportol egye ugyanazt mint a sportolók, hisz energiára van szüksége ( fehérje + cukor + vitaminok ) A mennyiség ami nem mindegy. Tudni kell mennyi a kezdő vc. érték, mekkora lesz a terhelés és ezzel mekkora vc. érték esés várható. Ezen kívül csak fokozatosan szabad a mércét egyre feljebb tenni, nehogy a nagy sportból hypo legyen. Ehhez eleinte jóval többször, akár menet közben 10-20 percenként is lehet vc.-t ellenőrizni.  Később már tudod, hogy mennyiről indultál + mennyit vittél be, tehát mennyit dolgozhatsz le, illetve kell ledolgoznod. Remélem az általam leírtakkal többen is egyetértenek, de ha nem, nekünk akkor is bevállt.

Ati42 answered 13 év ago

Lehet cukrot enni,csak nem répacukrot,hanem gyümölcscukrot,pl.egy alma,narancs!