Tudom, "ahány ház annyi szokás" szokták mondani. Én a tápanyag értékeket a számítógép, excel pogram segítségével számolom össze (az alapadatok a gyártók, forgalmazók, utmutatók, könyvek alpján adottak, ezért csak az összetevők értékeit összeszámolom) figyelembe véve az étel elkészítésének módját (nyersen, sütön vagy főzöm) azután adagokra osztom a kapott értékeket. Saccolni még egy év eltelte után sem nagyon szeretek, mert az alapelvem mindent mérni (vagy előre tudni mi-mennyi) és gyakran mérlegre állni. Ti hogyan csináljátok?
Kedves Anonymus!
Ha megosztanád az adatbázisodat, azt nagyon megköszönném.
sajat@itromail.hu
Táblázatokat sajnos ide nem lehet beilleszteni.
ÜDV, ÉS JÓ ÉJT
Én mindig mérek és számolok!
El sem tudom képzelni, hogy másképp csináljam!
A rizst például úgy mérem, hogy lefőztem párszor -próbaképpen- 10 dkg száraz rizst. Megszámoltam, hogy hány kanál lesz belőle -igyekszem midig ugyanolyan minőségben megpárolni- és így könnyebb máskor már a mérés – ha netán több adagot főzök.
Általában 10 evőkanál lesz a 10 dkg száraz rizs.
Száraz tésztát kimérem -amennyit épp ehetek- és megszámolom hány darab. Ha a családnak is főzöm a tésztát, akkor tudom, hogy hány darabot ehetek… és akkor számolom, hogy mennyit tehetek magamnak a tányérba.
Ez a köret tésztákra vonatkozik.
Az almát, a kivit előre saccolom, de azért le is mérem.
Ha netán csilis babot főzök, akkor összeszámolom az összes szénhidrát tartalmát. Ha dagokra osztom, akkor már tudom, hogy egy adagnak mennyi a szénhidrát tartalma. Fogom és beteszem a fagyasztóba kis müanyag dobozokba. Így ha már végklépp nem tudom mit főzzek, vagy sietnem kell, előveszem és megmikrózom.
Általában tudom az alapanyagok szénhidrát tartalmát, de ha nem akkor megnézem a kis füzetemben.
Ha sütök, akkor a receptre (ki vannak nyomtatva) ráírom a kiszámolt szénhidrát tartalmat – az összeset, ill. alapanyag fajtánként is. Ha módosítok a recepten a mennyiségeken -pld. nagyobb adagot akarok sütni- akkor azt is felírom.
Hirtelen ennyi jutott eszembe! 🙂
Nagyon sajnálom, hogy amit a Pityu beküldött nem lehetett elolvasni, sok hasznos információt tartalmazott. Esetleg, ha átlehetne szerkeszteni, és megosztva küldenéd be?
Gabriella pl. 5 dkg penne tészta hány darab? Ezt még nem hallottam , hogy a tésztát valaki megszámolta.
Akkor azt is tudod , hogy hány szem babot ehetsz??
Sziasztok!
Annak az adatbázisnak, illetve táblázatnak én is nagyon örülnék és megköszönném!
Köszönöm szépen! Judit
Szemelvény a tápanyagok kimutatásából, az általam nyilvántartott ételek értékei (az első szám a Kcal a "/" jel után a CH g érték látható 100 g.-ra):
- Almáslepény porcukrozás nélkül: 268/40
- Almás pite: 320 / 50,7.
- Almás rétes: 243 / 44,1.
- Babfőzelék tejfölösen, habarva: 214 / 26,1.
- Bableves száraz babból, tésztával sok zöldséggel: 327 /39.
- Bácskai rízseshús: 352 / 41,4.
- Barátfüle: 222 / 44,2
- Bográcsgulyás: 366 / 40
- Borsófőzelék: 275/ 36,9
- Borsófőzelék habarással: 308/42,8
- Böllér vegyes főtthús: 550/12
- Böllérmáj, kapuvári: 648/9
- Brassói aprópecsenye, combból burgonyával: 453/51
- Bukta lekváros: 321/56,6
- Burgonya leves: 313/44
- Burgonya főzelék: 360/50,1
- Burgonya főzelék telj. kiőrl. liszttel: 305/45,2
- Cékla ecetes házilag készül: 41/8,1
- Császármorzsa: 234/35,7
- Csibe felsőcomb zacsiba sütve: 360/1,1
- Csibecomb rántva: 385/23,9
- Csirkepaprikás: 385/7,1
- Csontleves sok zöldséggel -fehér csontból: 67/13,7
- Delma light egy szelet tost kenyérre: 12/0,1
- Diósmetélt: 614/11
Szemelvény a tápanyagok kimutatásából, az általam nyilvántartott ételek értékei (az első szám a Kcal a "/" jel után a CH g érték látható 100 g.-ra):
- Disznósajt, bőrke nélkül aszpikban: 323/2,2
- Disznósajt, ha bőrkével készül: 676/161
- Ecetes torma, udvaron reszelve: 136/31,2
- Fánk, forgácsfánk: 432/48
- Fánk, képviselőfánk: 552/26,1
- Fasírt gombóc, kenyeres-zsömlés lapockából darálva: 253/22,5
- Fonott kalács-foszlós, 3 tepsis: 288/55,8
- Főtt harhahús, burgonyával mártással: 442/5,1
- Főtt sert. nyelve: 250/0,1
- Frankfurti leves: 309/9,0
- Galuska: 442/70,6
- Gombamártás: 155/13,5
- Gomba-paprikás: 313/11,1
- Gyengebab-leves: 239/25,2
- Hagmás rostélyos: 741/6
- Hal busa sütve,natur 200g.= 188/1,2
- Halászlé: 170/3,3
- Halkonzerv olajos: 290/0
- Halkonzerv olajos, de paradicsomos: 195/0
- Halrudacska: 162/23,8
- Hering, konz. paradicsomos: 217/0,8
Írok még párat, az általam nyilvántartott ételek értékeiből (az első szám a Kcal a "/" jel után a CH g érték látható 100 g.-ra):
- Húsostészta:776/62,1
- Kacsapecsenye: 191/0,4
- Házi kenőmájas: 324/0,3
- Kocsonya leve, bőrke nélkül, száraz hússal: 118/13,7
- Krumpli-saláta: 197/44,3
- Krumplistészta: 492/80,1
- Lángos: 394/60,6
- Lecsó-kolbászos -tojással: 295/8,2
- Liba pecsenye: 203/0,3
- Őzpörkölt: 151/0,4
- PANÍR egy tenyérnyi szelet húsra, májra: 25/22,8
- Paradicsomleves, betütésztával: 262/40,4
Sára!
Én ha nem eszem semmit sem, csak tésztát, akkor 6,5 dkg ehetek, az pennéből 45 db! 🙂 Én mindig a SPÁR-ban veszem a Budget durum lisztből készült tésztákat. Egy kg kb. 400 Ft körül van itt Budán.
Szintén Budget tésztából a FUSILLI, azaz rugó tészta nálunk! :-), abból pedig 55 db-ot ehetek! 🙂
A szénhidrát tartalma ennek a tésztának 75 szárazon, 10 dkg-ra vetítve.
Azért a babot nem számolom! 🙂
Azzal azt csináltam, hogy magamnak megfőztem 10 dkg beáztatott babot és azt mértem le, hogy hány dkg ehetek belőle, pld. főzeléknek. Persze más ha netán csilis babot készítek. Ott pld. kiszedem a kukoricát az én adagomból!! 🙂…. igaz a szószra is kell valamennyit számolni. A csilis babot kenyérrel szoktam enni, de csak pár dekát! 🙂
Hogy honnan jutott eszembe, hogy megszámoljam a tésztát, nem tudom… csak úgy jött! 🙂 Talán adott volt, mert általában ezek egységes méretűek, és elég nagyok ahhoz, hogy egyenként leszámoljam! 🙂
Írok még párat, hátha érdeklődésre tarthat számot:
- Paradicsomos káposzta feltét nélkül: 185/28,1
- Rizseshús sovány s.hússal: 352/41,4
- Sajtos pogácsa, amiből 5 db 80 g, akkor 1 db: 69/6,0
- Sonkás tészta (durum) lepirítva: 362/38,7
- Szalontüdő (zsemlegomb.nélkül számolva): 147/5,6
- Újházi tyúkhusleves: 310/28,0
- Zuzapörkölt: 193/2,4