Frissen diagnosztizált cukorbeteg

KérdésekFrissen diagnosztizált cukorbeteg
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Mit tanácsolnátok, javasolnátok egy friss cukorbetegnek vagy közvetlen családjának mit tegyen ha kiderült, hogy diabeteses?

25 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

Akkor kezdjük meg egy frissen felfedezett cukorbeteg oktatását. Szeretném, ha Ti kezdenétek és minél többen írnátok,hogy lenne jó az edukáció?! Milyen szempontokat vegyünk figyelembe,hogy minél rövidebb idő alatt a fontos dolgok eljussanak az érintetthez és családjához. 
 Minden vélemény fontos.

katalin answered 12 év ago

Legjobb tanács olvassa a Kevát.Innen sok mindent megtudhat a betegségröl és arrol hogy nins egyedül.

Nanita answered 12 év ago

Nagyon ötletes: legjobb tanács olvassa a Kevát! :-))))

Amiket az első napokban nagyon fontos elmondani szerintem és átbeszélni:
– Ha inzulinos akkor először is elmondani, hogy melyik inzulin mire szolgál, melyik milyen hatású ( hosszú, rövid- a rövidet hányszor adjuk egy nap), mennyi a hatásidőtartamuk.
– Hogyan kell helyesen adni az injekciót, hova kell adni, tű és patron csere. Inzulin tárolás.
– Javaslatok étkezési szokások megváltoztatására, egy alap CH táblázat átadása a glikémiás index figyelembevételével. Egy heti menü összeállításában segítség.
– Hypo és magas cukor általános és nem általános ( amiket itt korábban összegyűjtöttünk) tüneteinek elmagyarázása és teendők elmondása: mennyi CH-t egyen hypo esetén, hogy utána ne legyen magas a cukor, magas cukor esetén mozgás megvonása, sok folyadék….
– Vitaminok szedésének fontossága
– Mozgás fontossága
– Cukor ingadozásának lehetséges indokai

Hirtelen most ennyi jutott eszembe, de később lesznek. 🙂

rgyorgy answered 12 év ago

Az inzulin tárolással kapcsolatban én is nagyon tájékozatlan vagyok. Egy biztos, a patikából mindig szobahőmérsékleten kapom az inzulint.

Nanita answered 12 év ago

György, szerintem a patikában nem szobahőmérsékleten kellene hogy tárolják, legalábbis a használati útmutatóban az van, hogy felhasználás előtt hűtőben 2 és 8 fok között.

rgyorgy answered 12 év ago

Anita, akkor ha kiváltom tegyem hűtőbe, akkor is, ha korábban nem úgy tárolták?

Nanita answered 12 év ago

Mindenképp hűtőben György, mert szobahőmérsékleten csak a megkezdett a napi használatban lévőt lehet és azt is csak három hétig, utána megromolhat.

Marika answered 12 év ago

Valóban a patikákban mindig szobahőmérsékleten tárolt inzulint szolgálnak ki , de általában klimatizáltak a gyógyszertárak , lehet hogy mégis a hűtőben kellene tárolni nekik is !! Talán kevesebb probléma lenne !! A diabetológián mindig a hűtőben tárolják !!

Hné M Melinda answered 12 év ago

Anita az oktatásról teljesen jól összeszedte a dolgokat.  Inzulin bontatlanul hűtő! Nekem mindig hűtőből veszik ki a gyógyszertárban,sőt hűtőtáskába teszik a hazavitelhez. Hiába a kíima, attól nem lesz 2-8 fok között ahogy Anita írta.

Nanita answered 12 év ago

Köszi Melinda. 🙂
Amit még biztosan mondanék egy friss betegnek: Merjen, merjen, merjen kérdezni bátran bármilyen butaságnak is érezheti a kérdését, akár orvost, akár asszisztenst, akár betegtársat, mert saját magán akkor tud igazán "segíteni"!
Melinda hogy alakult a cukrod a Lantussal? Megúszod a pumpát?