Frissen diagnosztizált cukorbeteg

KérdésekFrissen diagnosztizált cukorbeteg
Nanita kérdezte ennyi ideje: 9 év

Mit tanácsolnátok, javasolnátok egy friss cukorbetegnek vagy közvetlen családjának mit tegyen ha kiderült, hogy diabeteses?

25 Válasz
Sára Biró answered 9 év ago

Akkor kezdjük meg egy frissen felfedezett cukorbeteg oktatását. Szeretném, ha Ti kezdenétek és minél többen írnátok,hogy lenne jó az edukáció?! Milyen szempontokat vegyünk figyelembe,hogy minél rövidebb idő alatt a fontos dolgok eljussanak az érintetthez és családjához. 
 Minden vélemény fontos.

katalin answered 9 év ago

Legjobb tanács olvassa a Kevát.Innen sok mindent megtudhat a betegségröl és arrol hogy nins egyedül.

Nanita answered 9 év ago

Nagyon ötletes: legjobb tanács olvassa a Kevát! :-))))

Amiket az első napokban nagyon fontos elmondani szerintem és átbeszélni:
– Ha inzulinos akkor először is elmondani, hogy melyik inzulin mire szolgál, melyik milyen hatású ( hosszú, rövid- a rövidet hányszor adjuk egy nap), mennyi a hatásidőtartamuk.
– Hogyan kell helyesen adni az injekciót, hova kell adni, tű és patron csere. Inzulin tárolás.
– Javaslatok étkezési szokások megváltoztatására, egy alap CH táblázat átadása a glikémiás index figyelembevételével. Egy heti menü összeállításában segítség.
– Hypo és magas cukor általános és nem általános ( amiket itt korábban összegyűjtöttünk) tüneteinek elmagyarázása és teendők elmondása: mennyi CH-t egyen hypo esetén, hogy utána ne legyen magas a cukor, magas cukor esetén mozgás megvonása, sok folyadék….
– Vitaminok szedésének fontossága
– Mozgás fontossága
– Cukor ingadozásának lehetséges indokai

Hirtelen most ennyi jutott eszembe, de később lesznek. 🙂

rgyorgy answered 9 év ago

Az inzulin tárolással kapcsolatban én is nagyon tájékozatlan vagyok. Egy biztos, a patikából mindig szobahőmérsékleten kapom az inzulint.

Nanita answered 9 év ago

György, szerintem a patikában nem szobahőmérsékleten kellene hogy tárolják, legalábbis a használati útmutatóban az van, hogy felhasználás előtt hűtőben 2 és 8 fok között.

rgyorgy answered 9 év ago

Anita, akkor ha kiváltom tegyem hűtőbe, akkor is, ha korábban nem úgy tárolták?

Nanita answered 9 év ago

Mindenképp hűtőben György, mert szobahőmérsékleten csak a megkezdett a napi használatban lévőt lehet és azt is csak három hétig, utána megromolhat.

Marika answered 9 év ago

Valóban a patikákban mindig szobahőmérsékleten tárolt inzulint szolgálnak ki , de általában klimatizáltak a gyógyszertárak , lehet hogy mégis a hűtőben kellene tárolni nekik is !! Talán kevesebb probléma lenne !! A diabetológián mindig a hűtőben tárolják !!

Hné M Melinda answered 9 év ago

Anita az oktatásról teljesen jól összeszedte a dolgokat.  Inzulin bontatlanul hűtő! Nekem mindig hűtőből veszik ki a gyógyszertárban,sőt hűtőtáskába teszik a hazavitelhez. Hiába a kíima, attól nem lesz 2-8 fok között ahogy Anita írta.

Nanita answered 9 év ago

Köszi Melinda. 🙂
Amit még biztosan mondanék egy friss betegnek: Merjen, merjen, merjen kérdezni bátran bármilyen butaságnak is érezheti a kérdését, akár orvost, akár asszisztenst, akár betegtársat, mert saját magán akkor tud igazán "segíteni"!
Melinda hogy alakult a cukrod a Lantussal? Megúszod a pumpát?