Dzsemek, lekvárok….

KérdésekDzsemek, lekvárok….
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 9 év

Itt a dzsemek, lekvárok elrakásának ideje….

3 Válasz
Halász Gabriella answered 9 év ago

Eperdzsem

Hozzávalók:

1 – 1,2 kg apró, vagy közepes eper előkészítve, azaz kicsumázva, alaposan megmosva (azért ezek, mert ezekben kevesebb a víz, így gyorsabban lehet elkészíteni és finomabb is)
1 zacskó dzsemfix szuper 3:1 (De. Oetker)
9-10 dkg nádcukor
10 ml édesítő folyékony (Sussina) (Azért ez, mert ez bírja a meleget)
5 ml citromlé
3 db 3 dl-es üveg hibátlan tetővel
celofán (a biztonság kedvéért)

Elkészítés:

Előkészítjük az alaposan kimosott üvegeket és a tetőket. Addig amíg elkészül az eper keverék, forró vizet teszünk az üvegekbe.

Az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, majd kicsire vágjuk, megmérjük. (Nem muszáj felaprítani. Én fogtam a botmixert és néha bekapcsoltam. Így maradt benne nagyobb darabok is. Ha lekvárt akarsz főzni, akkor alaposabban turmixold össze.)

A gyümölcsöt, a nádcukrot, a dzsemfixet, és a citromlevet beletesszük egy lábasba, majd jól elkeverjük. Az elegyet nagy lángon, állandó keverés mellett 2-3 percig forraljuk, majd leszedjük az esetleges habot, ami keletkezett rajta.
A tűzről levesszük. Még párszor megkeverjük, és üvegekbe töltjük.

Vigyázzunk mert nagyon forró az üveg ha már tettünk bele…. én konyharuhával fogom meg az üveget. Először csak keveset teszek bele – persze már kiöntöttem addig az üvegekből a forró vizet-  aztán szép fokozatosan teletesszük mind a 3 üveget.

Én szoktam az üvegekre vízbe mártott celofánt is tenni…. duplán!!
Ha már a celofán is rajta van, akkor tekerjük rá a tetőt. Alaposan meghúzzuk és rögtön a tetejére állítjuk. Így hagyjuk kb. 5-10 percet. Én nem szoktam dunsztba tenni… hagyom kihűlni, utána ráragasztom a saját készítésű címkéket! 🙂

Sára Biró answered 9 év ago

 Szia,köszi a receptet. Az eperdzsemed nem szokott télen megbarnulni? (lehet a citromlé meggátolja?)

Sára Biró answered 9 év ago

 Gabriella tudom sokat süt(igaz itt más a téma) Mascarponeval valami gyümölcsös sütinek való recepted nincs?