Akkor rizs vagy krumpli a cukorbetegnek?!

KérdésekAkkor rizs vagy krumpli a cukorbetegnek?!
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Azt mondta a háziorvosom,nehogy krumplit egyek,mert abban sok a szénhidrát! 

21 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 13 év ago

 Burgonya: 100g-ban 20g szénhidrát (kb.2db tojás nagyságú krumpli).Heti többször is  szerepelhet a diétában.

Sára Biró answered 11 év ago

 Krisztián mindig egyél valamilyen salátát télen pl. savanyú káposztát, céklát. A rostok lassítják
a felszívódást ,ezáltal nem emelkedik meg olyan gyorsan a vércukor érték. 

Sára Biró answered 11 év ago

 Szinte  hetente  elhangzik,hogy vagy  "igen tudom nem szabad enni krumplit,vagy rizst". Természetesen szabad enni,csak nem naponta. Volt olyan beteg aki leírta 4 napos étrendjét a köret :krumpli,rizs,rizibizi,krumpli…na ezt azért NE!

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Hát igen a savanyúkáposzta a mindenem:-) -minden nap eszem nagyon szeretem!!!

Pityu answered 11 év ago

Valahol olvastam a csicsóka gumóinak felhasználásáról, kimondottan cukorbetegeknek ajánlották a burgonya helyett. Keresem a cikket.

Pityu answered 11 év ago

Találtam is valamit:  A csicsóka felhasználása. http://csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127  A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.Változatlanul fennáll azonban a gond a tárolással, mert csak alacsony hőmérsékletű, még magas légnedvességű helyiségben nem fonnyad meg. Nyirkos homokban azonban – tapasztalatom szerint – hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit kiszedni belőle, amennyit azonnal felhasználnak.A burgonyához hasonlóan készíthető el; saláta, kötet, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.Tisztítása nem könnyű, mert a dudoros felületéről a héját elég hosszadalmas munkával lehet eltávolítani.Az utóbbi években ipari célokra is használják. A gumókból – a burgonyához hasonlóan – szeszt főznek (1 t-ból 70-120 l szesz állítható elő), és fruktózt is gyártanak. Franciaországban nagy jövőt jósolnak a csicsókából előállítható üzemanyagnak is. 

Judit Kraseczki answered 11 év ago

Az utóbbi időben rengeteget próbálkoztam és azt vettem észre, hogy ha félig megfőzőm a krumplit, majd jól átsütöm, kevésbé vág oda a cukromnak. Sajnos én is szeretem a krumplit. 🙂

Judit Kraseczki answered 11 év ago

Kedves Pityu!
Hol lehet csicsókát vásárolni? Bevallom én még az életben nem láttam ilyen növényt.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Kedves Judit!
Igaz, hogy 3 hete volt a legutolsó bejegyzés e témában, de leírom, hátha elolvasod. 🙂

Én úgy készítem a sült krumplit -ha nagyon megkívánom, hogy felkockázom és forró olajba teszem—…. DE csak 1-2 percre.!!!

Aztán kiszedem szűrű lapáttal -nem nagyon csepegtetem le- és átrakom a forró grillserpenyőbe!!!
Az az olaj, ami rajta marad épp elég ahhoz, hogy megsüljön, ill. megpárolódjon, mert le is takarom egy fedővel.
Időnként megkeverem fakanállal – a fedő marad rajta. Esetleg meg is sózom, hogy a víz kicsapódjon így a pára megpuhítja a krumplit. hamarabb kész lesz.
Amikor már puha a krumpli, leveszem a fedőt és nagy lángom átsütöm.

Az tény hogy nem olyan ropogós, mintha bő olajba sütnéd, de sült krumpli!!! 🙂

Sára Biró answered 11 év ago

 Judit itt Kapuváron 300 forint a csicsóka és a zöldségesnél lehet kapni.
Gabriella  ebben a variációban még én sem készítettem sült krumplit.

Sára Biró answered 11 év ago

 Fontos,hogy mindig legyen a krumpli mellé saláta.