Burgonya: 100g-ban 20g szénhidrát (kb.2db tojás nagyságú krumpli).Heti többször is szerepelhet a diétában.
Krisztián mindig egyél valamilyen salátát télen pl. savanyú káposztát, céklát. A rostok lassítják
a felszívódást ,ezáltal nem emelkedik meg olyan gyorsan a vércukor érték.
Szinte hetente elhangzik,hogy vagy "igen tudom nem szabad enni krumplit,vagy rizst". Természetesen szabad enni,csak nem naponta. Volt olyan beteg aki leírta 4 napos étrendjét a köret :krumpli,rizs,rizibizi,krumpli…na ezt azért NE!
Valahol olvastam a csicsóka gumóinak felhasználásáról, kimondottan cukorbetegeknek ajánlották a burgonya helyett. Keresem a cikket.
Találtam is valamit: A csicsóka felhasználása. http://csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127 A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.Változatlanul fennáll azonban a gond a tárolással, mert csak alacsony hőmérsékletű, még magas légnedvességű helyiségben nem fonnyad meg. Nyirkos homokban azonban – tapasztalatom szerint – hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit kiszedni belőle, amennyit azonnal felhasználnak.A burgonyához hasonlóan készíthető el; saláta, kötet, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.Tisztítása nem könnyű, mert a dudoros felületéről a héját elég hosszadalmas munkával lehet eltávolítani.Az utóbbi években ipari célokra is használják. A gumókból – a burgonyához hasonlóan – szeszt főznek (1 t-ból 70-120 l szesz állítható elő), és fruktózt is gyártanak. Franciaországban nagy jövőt jósolnak a csicsókából előállítható üzemanyagnak is.
Az utóbbi időben rengeteget próbálkoztam és azt vettem észre, hogy ha félig megfőzőm a krumplit, majd jól átsütöm, kevésbé vág oda a cukromnak. Sajnos én is szeretem a krumplit. 🙂
Kedves Pityu!
Hol lehet csicsókát vásárolni? Bevallom én még az életben nem láttam ilyen növényt.
Kedves Judit!
Igaz, hogy 3 hete volt a legutolsó bejegyzés e témában, de leírom, hátha elolvasod. 🙂
Én úgy készítem a sült krumplit -ha nagyon megkívánom, hogy felkockázom és forró olajba teszem—…. DE csak 1-2 percre.!!!
Aztán kiszedem szűrű lapáttal -nem nagyon csepegtetem le- és átrakom a forró grillserpenyőbe!!!
Az az olaj, ami rajta marad épp elég ahhoz, hogy megsüljön, ill. megpárolódjon, mert le is takarom egy fedővel.
Időnként megkeverem fakanállal – a fedő marad rajta. Esetleg meg is sózom, hogy a víz kicsapódjon így a pára megpuhítja a krumplit. hamarabb kész lesz.
Amikor már puha a krumpli, leveszem a fedőt és nagy lángom átsütöm.
Az tény hogy nem olyan ropogós, mintha bő olajba sütnéd, de sült krumpli!!! 🙂
Judit itt Kapuváron 300 forint a csicsóka és a zöldségesnél lehet kapni.
Gabriella ebben a variációban még én sem készítettem sült krumplit.