Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.
http://www.házipatika.com
Hát a sütötökböl lehet, de keveset. Anyira nem ajánlott mivel magas a SZÉNHIDRÁT TARTALMA.
MÉRTÉKKEL EHET 10DG SÜTÖTÖK SZÉNHIDRÁT TARTALMA16 G EZT KELL BESZÁMITANI AZ ÉTKEZÉSBE.
Ismét ősz van,és ezzel elkezdődött a sütőtök szezonja. Mennyire emeli meg a vércukor értéketeket?
Esetleg valami jó kipróbált receptetek van?
baromira megemeli ugyan a vércukit ez sajnos tény, hiába van tele tele rosstal és ahogy Sárika írta elképesztő vitamin forrás, inkább pazarlom rá az inzulint számomra ez is olyan tápanyag amit nem rendelek a diabéteszem alá- ha nem eszem semmit akkor is kell inzulin- , egyrészt édességnek is kiváló, élvezeti tápanyag, másrészt a szervezet egyéb szempontjaiból tele hasznos anyagokkal, sejtek állapotát javítja, antioxidáns stb… akkor hol érdekel h sokkal több inzut tolok rá, azzal tudom kivédeni h kisebb mennyiségeket eszek egyszerre és igy illeszthető gond nélkül az inzulinhoz anyagcsere kilengés nélkül.