Paradicsomos mártást gyakran készítek egy teáskanál teljes kiőrlésű és egy teáskanál fehér liszttel sűrítem, valamint a zellert bele turmixolom így jobban sűrűsödik,egy pici édesítő.
Bársonyos mártás vagy hamis besamel- negyed liter sovány tej, 1 csapott kanál finomliszt, só, bors, szerecsendió, 1 kanál morzsolt liptói túró. Elkészítés: A lisztet elkeverjük a hideg tejjel, megsózzuk, megborsozzuk, majd állandó kevergetés mellett lassan felmelegítjük. Ha a mártás már sima, belekeverjük a szerecsendiót és a túrót. Ez a mártás jól illik a zöldségekhez és tojásokhoz egyaránt.( diétás)
Olasz mártás fehér húshoz, vagy párolt zöldséghez! Negyed liter zöldséglé vagy erős húsleves, 1 kis hagyma, 2 hámozott és kimagozott paradicsom, 1 szál petrezselyem, 100 g finomra vágott sovány sonka vagy hideg borjúhús. Elkészítés: A paradicsomot és hagymát egy teflonedényben megpároljuk. Elkeverjük, majd hozzáöntünk némi húslevest. Öt percig főzzük, aztán hozzátesszük a maradék húslevest, fokhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet és felforraljuk. Végül lassan belekeverjük, a finomra vágott húst, és addig kavargatjuk, míg a mártás sima nem lesz. (diétás)
Nagyon jó ez az olasz mártás ki fogom próbálni,gondolom tésztával kell fogyasztani?
Akár tengeri halfiléével is eltudom képzelni. Szoktam natúran csak citrommal párolt halat készíteni , ki fogom próbálni:-)