Óvódákban és iskolákban milyen az egészséges életre nevelés ???

KérdésekÓvódákban és iskolákban milyen az egészséges életre nevelés ???
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 13 év

Sajnos úgytűnik, hogy a kérdés csak költői, mert az eredmény mutatja a választ is. Naponta láthatunk nagyon fiatal, de szinte felnőtt méretekkel és súllyal szó szerint megáldott gyermekeket. Tenni ugyan lehetne ellene, csak ahhoz legalább egyszer kellene egy elhatározás. A névnapi és szülinapi zsúroktól kezdve az óvódai és iskolai rendezvényekig száműzni kellene azokat a ,,nagyonfinom,, 1000 évig sem romlik meg, mert ,,bolti-süti,, kedvenceket. És talán egy kicsit előtérbe lehetne helyezni a gyümölcsöket. A nyári melegben sem biztos, hogy a fagyi és a hideg Cola a legjobb megoldás a hűtésre. Iskolai kirándulások ideje van és mit visz a gyerek a nagy útra ? ( minden ,,finomat,, ami nem romlik meg, de gyümölcsöt még véletlenül sem ) Ti ezt hogy látjátok ???

11 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Sziasztok! Teljes mértékben egyetértek Veled,a tartós sütemény az első dolog. (:-
A minap mesélte egyik ismerősöm,hogy egyik iskolában verseny volt és cukorbetegek is részt vettek. Milyen ügyesek voltak a gyerekek , és megmutatták nekik,hogy lehet enni diabetikus süteményt,diabetikus fagylaltot…  Korábban is írtam,hogy a 77 Elektronika egyik jól ismert vezetőjéével beszélgettem ,aki elmondta,hogy sajnos a klubokban is inkább a közös  ünneplés diabetikus sütemény stb. a sláger.
Én úgy gondolom,hogy fontos szerepük van a nevelőknek és a szülőknek egyaránt abban,hogy a gyerekek az egészséges ételeket ,ne egyfajta diétás étkezésnek higgyék,és a mozgás ne egy szükséges kényszer,hanem örömteli élmény legyen. Egy kötelező foglalkozást nem szívesen csinál a gyerek,de ha megtanulja a labdajátékot,vagy netán a bújócskázást stb és örömmel teszi, akkor egészséges felnőttek lesznek.

matildxd answered 13 év ago

Nagyon fontos kérdés lenne a fiatalok nevelése.Valóban rengeteg elhízott gyerek van. A sok modern étel a súlyt csak gyarapítja. Nem is tudom egyszer hallottam a   tévében ,hogy hamburger adót vezetnek be,de azóta semmi hír efelől.

etelka1964 answered 13 év ago

 Régi mondás ,hogy szép ha gyerek ha kövér,pedig nagyon fontos lenne odafigyelni a túlsúlyra mert sok betegség forrása ez.Fontos erre már kisgyerekkorban oda figyelni biztatni a gyereket a mozgásra,töltsön sok időt a szabad levegőn és  közben ha megszomjazik ne a színes üdítőket  fogyassza.

Sára Biró answered 13 év ago

 Jánosné írta az alábbit:

Hozzá szólni szeretnék az iskolai étkeztetéshez.Van egy 9 éves aszmás alergiás unokám aki 3.osztályos.Nem is foglalkoznak sem az étketésével sem a gyogyszerek bevételével. Állítólag nem kötelességük a tanárnöknek.Többször a mentö vitte el,mert nem kapta meg az engedélyt a saját kezeléséhez,bezárták a szpét és majdnem megfulladt.Perceken mult az élete ez miatt.Nem akar enni ebédnél és nem is probálkoznak megmagyarázni neki hogy muszály.Nem fogadják el,hogy beteg kiközösitik a gyerekek közül mint aki fertözö.Lelkileg nem tudja feldolgozni ezt a kudarcot,de még beszélni sem tud rolla.Lehet,hogy még nem tudja megfogalmazni a problémáját,vagy nem akarja.Ezen kivül még másik gyerekek is vannak az iskolában más betegségekkel,de nem törödik velük senki.Csak a kudarc marad meg szegény gyerekekben. 

Tri-Ton answered 13 év ago

Ezt így nem hiszem, hogy el kellene ill. szabadna fogadni. Elhiszem, hogy minden tanárnak nem kötelessége odafigyelni a gyerek egészségére. Viszont mi szülők nem is a tanárokkal, hanem az iskolával kötöttünk ,,szerződést,, hogy hetente hány órában vállalják át helyettünk a kiskorú gyermekeinkkel kapcsolatos felelősséget. Ez nem merülhet ki csak a tanításban, hisz nem mondhatják azt, hogy ( mi csak tanítunk, egyébként a gyereknek gondja a baja ) Igenis kiskorúról van szó és neki ahhoz sincs joga, hogy a saját ügyeiben döntsön !  Az ellenőrzőnek nevezett füzetecskében ( hivatalos dokumentum ) javaslok a szülő részéről egy bejegyzést az igazgatóhoz címezve. Ide írják be, hogy milyen problémái vannak a gyermeknek és Ők mint szülők tanítási időben ezt a feladatot nem tudják ellátni. Kérjék megnevezni azt a felelős iskolai személyt aki a továbbiakban ezt el fogja látni és majd személyesen vele kell megbeszélni a dolgokat. Amennyiben döcögősen menne, jelezzék a problémát az iskolát fenntartó önkormányzat jegyzőjének is. ( amig az állam tankötelezettséget ír elő, addig a tanítás idejére kiveszi a ,,kezünkből,, a gyermekeinket, de ezzel felelősség is jár hisz nekünk is van, csak abban az időben mi ezt nem tudjuk vállalni )

Sára Biró answered 13 év ago

Olvastátok a cikket?
 Béres József: Legyen az egészség hungarikum!

Zsóka answered 13 év ago

Sajnos nem figyelnek a gyerekekre sem az óvodában, sem az iskolában.Nap mint nap látom mert szemben  van egy óvoda mindent látni hallani, ha a gyerekek az udvaron vannak, van egy két nevelő akire nem a gyerekemet, de a kutyámat sem bíznám. Többször volt már olyan is , hogy kint tízóraiztak az udvaron se kéz mosás semmi.

Sára Biró answered 13 év ago

Pedig a kézmosással sok betegséget meg lehetne előzni! reméljük változnak a dolgok.
Most láttam a tévében,hogy milyen sok szülő elvitte Budapesten szűrővizsgálatra a gyerekét.

Gyógypláza Kft answered 13 év ago

Visszakanyarodva az elejéhez, én is sokszor hallottam, hogy zsúr az oviban, az iskolában. Ki van adva a szülőknek, hogy tartós süteményt és üdítőt vigyenek, számláva igazolva hogy mikor vették.
Sok ilyen összejövetelt hallottam már, de sajnos még egyről sem, hogy gyümölcssalátát vigyenek… Pedig itt a legfinomabb gyümölcsök idénye. Attól tartok hogy sok gyerek nem is tudja mikor friss a gyümölcs, mert a hiper-szuper-marketben mindig kapható 🙁

Sára Biró answered 13 év ago

Sajnos így igaz ,ahogy írod nem lehet tudni,hogy mi az idénygyümölcs,mert tavasszal akár szőlőt is vásárolhatunk.