Mit lehetne tenni,hogy ha valaki este elalszik és szinte minden éjjel órákon át nem alszik?

KérdésekMit lehetne tenni,hogy ha valaki este elalszik és szinte minden éjjel órákon át nem alszik?
Lajos Máté kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Én nem érzem magam depressziósnak,de szinte minden éjjel órákon át nem alszom és reggel fáradt vagyok. Esetleg valamit tudnátok ajánlani?

3 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Lajos Máté!
Ha az alvászavaron kívül nincs testi panaszod, jó az étvágyad, mindent meg tudsz csinálni amit akarsz, nem halogatsz semmit; ha vannak olyan dolgok, amikben örömödet leled, akkor valószínűleg valóban nem vagy depressziós. Bár ennek kizárásához egy személyes beszélgetésre is szükség lenne.
Ha csak az alvásoddal van probléma, meg kell vizsgálni az ún. alváshigiéniád: mikor fekszel le, mennyit alszol egyben, napközben alszol-e.
Először, ha van, a napközbeni alvást kell kiiktatni. A kutatások azt mondják, hogy az ebéd utáni egy órás szieszta jótékony hatású, de ha felborul az alvás ritmusa, célszerű ezt is felfüggeszteni. A másik fontos dolog, hogy ha éjjel nem tudsz aludni, kelj ki az ágyból! Ez azért fontos, mert ha sokat forgolódsz ébren az ágyadban, akkor az fog a fejedben összekapcsolódni, hogy "úristen, megint csak forgolódni fogok, le sem merek feküdni". Ha felkeltél, próbáld elfoglalni magad olvasással, rejtvényfejtéssel, és ha álmosnak érzed magad, akkor bújj vissza az ágyba.
Meg kell még azt is nézni, hogy mikor kezdődött az alvászavar, és hogy köthető-e valamilyen stresszt (lehet pozitív és negatív is) kiváltó helyzethez. Ha lehet, ezt meg kell oldani.
Ha ezek ellenére sem javul az alvásod, akkor már fel kell keresni az orvost (persze a fentiekkel párhuzamosan is megteheted), aki esetleg elküld vizsgálatokra, ha szükségesnek látja. Az is elképzelhető, hogy ír fel valamilyen altatót.
Gyógynövények közül hatásos a valeriana, amit tabletta formájában is lehet kapni, a citromfű, és a bodzavirág, amiből finom teát lehet főzni, és melegen elalvás előtt meginni.
Sok sikert, és mielőbbi szép és nyugodt álmokat!

Lajos Máté answered 13 év ago

 Kedves Eszter köszönöm a választ! Nem is tudtam,hogy egy pozitív dolog is okozhat alvázavart ?! Azt hittem csak ha stresszel az ember az tud ilyent csinálni. Az igazság az,hogy próbáltam orbáncfűteát, citromfüvet de még nem használt. De mindig éjjel éppen abban az időpontban fél 2-kor ébredek meg ez érdekes.
Nem szoktam felkelni,de van úgy hogy egy órát sem alszom.Azt már hallottam nem szabad ilyenkor teleavizót nézni,mert az zavar. Na, a bodzavirágot is kombinálom. Már írt fel a háziorvosom Xanaxot csak nem  akartam szedni.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Lajos Máté! (Nem igazán tudom, melyik vezetéknév és melyik keresztnév, és nem szeretnélek megsérteni 🙂 )
A házasságkötés, a nyaralás, a tanulmányok megkezdése, befejezése (nem csak a vizsgák), mind-mind stresszkeltő helyzetek, noha azt gondolnánk, hogy pozitív dolgokról beszélünk. De ide sorolhatjuk még akár a karácsonyt is, hiszen az is stressz, hogy vajon tetszeni fog-e a másiknak, amit kap tőlünk. Azaz a pozitív dolgok is okozhatnak stressz, ezáltal alvászavart.
A Xanaxot nyugodtan megpróbálhatod, mert az este egy szem még nem okoz semmilyen hozzászokást. Lehet, hogy csak ideiglenesen lesz rá szükséged. Nem kell minden esetben elutasítani ezeket a gyógyszereket, mert vannak olyan élethelyzetek, amikor sajnos elkerülhetetlenül szükség van rájuk, amíg a helyzet meg nem oldódik.
De emellett ismét csak kiemelem, hogy meg kell nézni, mikor indult az alvászavar, milyen élethelyzetben voltál. Gyakran annyi is elég, hogy egy kicsit bizonytalanabbá válik az életed, és hiába szűnik meg a bizonytalanság valamilyen módon, a félelem ott marad, és rontja az alvást.