Mennyi száraz babot fogyaszthat egy alkalommal a cukorbeteg?

KérdésekMennyi száraz babot fogyaszthat egy alkalommal a cukorbeteg?
kezdocukor kérdezte ennyi ideje: 11 év
11 Válasz
Krisztina Kiss answered 11 év ago

SAJNOS A CUKORBETEG MÉRSÉKELTEN FOGYASZHAT CSAK SZÁRAZ BABOT. NAGYON KEVESET. MERT MAGAS A SZÉNHIDRÁT TARTALMA.

katalin answered 11 év ago

10 dkg száraz babban 54 g szénhidrát van de ez becsapos mert áztatva ez elég sok.

Sára Biró answered 11 év ago

Természetesen egy alkalommal annyit szabad fogyasztani amennyi belefér az adott étkezés szénhidrát tartalmába.
 A száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó) fontos tápanyagforrások, glikémiás indexük alacsony, de magas szénhidrát-és kalóriatartalmuk miatt egyszerre általában szárazon mérve  6 dkg mennyiségben fogyaszthatóak, fogyókúra esetén kéthetente javasolt. 6 dkg bab 35 g CH-t tartalmaz, energiatartalma 204 kcal. Főzeléknek,vagy levesnek elkészítve nem szabad elfelejteni beleszámolni a habarás szénhidrát tartalmát sem!i

Sára Biró answered 11 év ago

 Kati te milyen gyakran főzöl babot?

katalin answered 11 év ago

NEM TUL GYAKRAN DE NÉHA BAB GULYÁSNAK BEIKTATOM.

Sára Biró answered 11 év ago

 Amúgy egészséges a magas rost tartalom miatt és időnként kell is fogyasztani hüvelyest!

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Egészséges a bab, meg olyan jó lenne megenni de engem" megkerget", tehát nem merem:-)

Sára Biró answered 9 év ago

 Bab (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 330 kcal   1390 kJ
Szénhidrátok     60 g– Cukrok  2 g
 Rost  25 g  
Zsír 1 g
Fehérje 24 g
Víz 12 g
Pantoténsav (B5-vitamin)  0,8 mg 16%Folsav (B9-vitamin)  394 μg 99%Kalcium  143 mg 14%Vas  8 mg 64%Magnézium  140 mg 38% Cink  3 mg 30%

Pityu answered 9 év ago

ezért viszont enni kell, de csak mértékkel, és mérve.

Halász Gabriella answered 9 év ago

Én havonta 2-szer biztos eszem babot…. mármint szárazbabot. Most legutóbb amikor a csilis babot főztem – magamnak külön beáztattam 20 dkg. Lemértem másnap, és abból 40 dkg lett. Így már tudtam kimérni magamnak.
De szoktam venni konzervet is, vörös babot nagyon szeretem. Összekeverem megpárolt és fűszerezett (oreganó, kakukkfű, bazsalikom, só, fehér bors) darált hússal és kifőzök hozzá durum tésztát és már kész is a finni ebédem! 🙂

Én mindig durum tésztát használok. Lemérek annyi dkg, amennyit fogok enni -ha nincs leves, ami szénhidrátot tartalmaz, akkor 50 szénhidrátnak megfelelőt – és a mérés után megszámolom hány darab (pld. a tollszár … azaz penne), aztán megfőzöm az egész család adagját, majd magamnak villával egyesével kiszedem, leszámolom és ehetek. Nem kell külön főzőcskéznem magamnak.

Babsalátát is szeretem, azt meg abból készítem, ami van itthon!! Lényeg a bab! 🙂

Egyébként tényleg érdekes, a cukorbeteg ismerőseim nem merik enni, mert csak azt tudják, hogy sok a szénhidrát tartalmuk a babnak, de a glikémiás indexről nem tudnak! 🙁