Mit tegyen az inzulinos cukorbeteg,ha lázas beteg?

KérdésekMit tegyen az inzulinos cukorbeteg,ha lázas beteg?
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 13 év

Étvágytalanság esetén csökkentse az inzulin adagot?

7 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

A lázas megbetegedések átmenetileg emelik az inzulinszükségletet. Lázas állapotokban az étvágy rendszerint csökken, emellett a hányással, hányingerrel járó betegségekben a táplálékfelvétel nehézségekbe ütközhet. A cukorbetegek gyakran esnek abba a tévhitbe, hogy ha a beteg ilyenkor kevesebbet eszik, kevesebb inzulinra is lesz szüksége! Minden lázas megbetegedés,mint mindenfajta stressz növeli a szervezet inzulin igényét,akár 50 %-ot meghaladó mértékben is!
 A lázas állapot inzulinrezisztenciával jár, ezt a kiszáradás – elégtelen folyadékpótlás – enyhe formában is tovább mélyíti! Gondoskodjunk tehát a megfelelő folyadékfelvételről!
A rendszeres vércukor-önellenőrzés ( 2-3 óránként), s az inzulinadagok ehhez igazodó változtatása, a napi összdózist tekintve: emelése!
 Az intenzív inzulinkezelés alkalmazása előnyt jelent ilyenkor, mivel a rövid hatású inzulinok adagolása könnyebben szabályozható, mint az elhúzódó!
 Ha a beteg nem tud szilárd táplálékot fogyasztani, de folyadékot igen, a napi teljes szénhidrátmennyiséget napszakokra elosztva, folyadék formájában kell bevinni!Tejtermék, a hozzáadott cukrot nem tartalmazó – 100%-os – narancs- vagy almadzsúsz, az ismert mennyiségű cukrot tartalmazó teát,limonádét!Mivel a bevitt szénhidrát döntő hányada krisztalloid típusú, gyorsan felszívódó formájú, szükségessé válhat az étkezési  inzulinok kettébontása, s alkalmanként kisebb mennyiségek bejuttatása is!
 Ha az állapot napokon át fönnáll, magas láz alakul ki, vagy a beteg állapota hirtelen romlik mindenképpen jelentkezzen a kezelőorvosánál,vagy ügyeleten!

matildxd answered 13 év ago

 Ez egy nagyon fontos kérdés. Én egyszer nagyon lázas voltam és nem tudtam enni,hát persze kevesebb inzulint adtam,és a cukrom felment 20 főlé! Aztán kórházba kerültem,ahol csak a rövid hatású inzulint adták a vércukor eredménynek megfelelően, infúziót is kaptam első nap.harmadik nap után adták vissza az éjszakai inzulint.Nagyon fontos,hogy ilyenkor gyakran mérjük a cukrunk és a rövid hatású inzulinból,ha kell emeljünk.

Sára Biró answered 13 év ago

Szeretném,ha minél többen leírnátok,hogy ti mit tesztek ha lázasak vagytok?

jaskó answered 13 év ago

Én nagyon ritkán vagyok lázas, ha viszont igen, akkor ez gyakran viszonylag magas lázzal jár. Esetemben a láz általában valamilyen gyulladásos folyamat eredményeképpen jön létre és nagyon megvisel. Ha gyulladásos folyamat zajlik bennem, akkor ez mindig viszonylag magas vércukorértékekkel párosul, Az inzulin beadása ilyenkor is kötelező, de nem szabad túlzásba esni yenkor sem. Kis lépésekben, egy két egységgel megemelem a gyors hatású inzulinadagomat és az étkezési időpontokat betartom és sűrűbben mérek. Eredményt azonnal beírom, vagy beíratom a naplóba, de az elfogyasztott CH mennyiségét és a beadott inzulin adagot is. Fontos a hatás értékelése miatt. Gond akkor van, ha nincs étvágyam, vagy hányással párosul a lázas állapot. A folyadékpótlásról ilyenkor is gondoskodni kell. Ebben az esetben általában gyümölcsteákat fogyasztok, amit mézzel édesítek. Nálam a méz nagyon jó hatással bír. Biztosítja a CH szükségletet, energiát ad és gyógyít is. A szöllőcukrot nehezen tolerálja a szervezetem. 2dl vízbe ilyenkor két kávéskanál mézet teszünk, amit soha nem egyszerre, hanem kortyonként fogyasztok. Közben, ha bírom, vagy kívánom, néhány kekszet is eszem. Esetemneb általában három, maximum négy nap alatt lezajlik a lázas állapőot. Ha közben gond adódik, vagy általam már kezelhetetlennek ítélt helyzetbe kerülök, akkor a szakrendelőben dolgozó kezelőorvosomnak szoktunk telefonálni és kikérjük a tanácsát. Erre eddig csak két alkalommal volt szükség, amit azután kórházi kezelés követett, de ennek nem a lázas állapot, vagy a magas cukorszintem miatt került sor, hanem az okozatokat kiváltó alapbetegség miatt.

Mária Balázs answered 13 év ago

Nekem azt mondta a kezelő orvosom,hogy emeljem 1-2  egységgel a rövid hatású inzulint,vagy adjak többször keveset a vércukor értéknek megfelelően,és a bázist 3-4 E-el csökkentsem. Ti mit teszek  Jáskó  a bázissal?

jaskó answered 13 év ago

Én a bázist önhatalmúlag soha nem változtatom. Ha azzal gondom van hívom a kezelőorvosom és megbeszéljük. A gyors hatásúról viszont mindig magam döntök. Az 1-2 egységes emelések jó hatásúak, de MÉRNI KELL!! és feljegyezni a tapasztalatokat!

Mária Balázs answered 13 év ago

 Mindenképpen mérni kell,igaz unalmas leírni,de valóban a későbbiekben ezt lehet használni. Ha valaki csak a vércukormérőben tárolja az elvész. Véleményem szerint az nem is áttekinthető. meg jó,ha a testsúlyunkat is beírjuk,meg ha netán hypo van azt is érdemes lejegyezni.  Meg,hogy mennyi CH-t ettünk  a hypo után. Ezeket magunkért kell irjuk,nem csak azért hogy megmutassuk a rendelőben. Mi a véleményetek ezekről a dolgokról?