Lehetséges-e, hogy a normál cukorértéket is csak fokozatosan szabad elérni ?

KérdésekLehetséges-e, hogy a normál cukorértéket is csak fokozatosan szabad elérni ?
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 13 év

Pár héttel ezelőttig gyógyszerek nélkül még 9 – 10 körüli volt a cukrom. Most gyógyszerekkel és diétával, ha 5,0 alá viszem nem érzem jól magam. 6,5-ös értéknél viszont tökéletesen jól vagyok. ( bár a kezelés előtti 10-es környékén sem volt panaszom ) Lehet, hogy hozzászokott a szervezetem a magas cukorhoz és fokozatosan fogadja el a normál értéket ?

5 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Igen,nagyon jól gondolod!
A szervezet megszokja a magas vércukrot és ezért csak fokozatosan kell a normális vércukor értékre törekedni! Van akinek a vércukor csökkenés nem csak rossz közérzetben,hanem homályos látásban is megnyilvánul! Étkezés előtt ideális esetben 5,5-6 mmol /l között legyen a vércukor, és étkezés után 1,5 órával 7,6 mmol/l között! Ez esetben érhető el a 7% alatti HgbAlC érték (sőt már egyes ajánlások szerint a 6,5 %-os HgbAlC érték !),mert ebben az esetben késleltethetőek a szövődmények kialakulása! Itt megemlíteném,hogy idős cukorbetegnél a 7,5 %-os HgbA1C érték ideális!
Most milyen értékek vannak étkezés előtt,illetve étkezés után 1,5 órával?

Tri-Ton answered 13 év ago

Így konkrétan étkezés előtt és után 1,5 óra, nem szoktam mérni. Reggel ébredés után általában 5,0 – 5,6 napközben 6,2 – 6,8 között van. Amit megfigyeltem, hogy ha pár órát késik az étkezés ( 4,8 eredmény) kezd megfájdulni a fejem. Tudom, hogy szinte percre pontosan illene betartani az étkezési időket, ezért mostanság többször előfordul. hogy vezetés közben is 1 db szendvics elmegy. Régebben viszont úgy voltam mint a teve : reggel jó sokat és este jó sokat. Napközben pedig ha volt rá idő ettem, ha nem – hát nem. Lehet, hogy nálam ,,ez tette be a kaput,, ? Sajnos, vagy hála Istennek, de nálam egy nap 24 órából és egy éjszakából áll ráadásul az éjszaka sem mindig alvással telik.

Sára Biró answered 13 év ago

 Ezek az értékek ideálisnak tűnnek! De érdemes kipróbálni éhgyomorral,majd reggeli után 1,5 órával,másik nap ebéd,következő nap vacsora előtt és után! Valóban a rendszeres étkezés betartása a fontos! Ha egyébre nincs idő közti étkezés tízórai,vagy uzsonnára pl. 2 dl Garden light ivólé,vagy egy alma is segít kivédeni a vércukor csökkenést ami a kellemetlen érzést okozza! De a szendvics is belefér,főleg,ha nem volt kiadós ebéd! Mindenképpen a bő folyadékbevitel elengedhetetlen!  Igen a bőséges esti étkezés,amikor este már nem mozgunk nagyon káros! Egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztás azért sem jó,mert ilyenkor a hasnyálmirigy több inzulint választ ki,utána még éhesebbek leszünk és ösztönözve van a termelésre és egy idő után kimerülnek az inzulint termelő béta sejtek! 

Sára Biró answered 11 év ago

 Tóni mi újság milyenek a vércukor értékeid?

Tri-Ton answered 11 év ago

Szia Sárika !   Köszönöm a kérdésedet, ezt a választ tettem ki épp az imént az üzenőfalra is.  Egy ideje eltűntem ugyan az oldalról és mostanság elég ritkán is leszek. Ennek fő oka, hogy az eddigiek mellé még egy nagy munkába is belekezdtem. ( hétvégi ház tetőtér beépítése ) Azóta fogytam, 5,6-os stabil a cukor és ráadásul nem vagyok fáradt, sőt …  ( min. 10 évvel fiatalabbnak érzem magam )