Mi okozhatja a terhességi cukorbetegséget?

KérdésekMi okozhatja a terhességi cukorbetegséget?
éva75 kérdezte ennyi ideje: 14 év

35 éves,második gyerekét váró anyuka vagyok.Cukorterheléses vizsgálaton voltam és 2 óra elteltével a vércukor értékem 8,5 mmol/l volt. Diabetes gondozóba küldtek. Nagyon izgatom magam! Az első terhesség alatt nem volt magas a cukrom!

Mi okozhatja a terhességi cukorbetegséget?

2 Válasz
Sára Biró answered 14 év ago

Ahogy a terhesség halad előre az anyának egyre több energiára van szüksége.A sejtek nagyobb energia igényét csak több inzulinnal lehet fedezni,ugyanakkor a méhlepény számos olyan hormont termel,amely hatásában ellentétes az inzulinnal.így a megfelelő inzulinhatás eléréséhez a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie.Azokban a nőkben ,akik nem képesek ennek a többletinzulinnak a termelésére,a normális fölé emelkedik a vércukra.

Rizikó tényezők:

  • a családban van cukorbeteg
  • van súlyfeleslege
  • 30 év feletti az életkora
Violetta Varga answered 14 év ago

 A terhességi cukorbetegség rendszerint egy panaszt nem okozó állapot, amely szűrővizsgálattal deríthető ki a 24-28. terhességi hét között. Ennek oka az, hogy a terhesség során fellépő hormonális változások az inzulinhatást rontják, ésinzulinrezisztencia alakul ki. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségűinzulinra van szükség. Normál esetben ezt a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei biztosítani tudják, de a kismamák egy részénél ez nem működik. Ilyenkor az állapot még visszafordítható (reverzibilis) lehet, azaz a terhesség végén a diabétesz is megszűnhet. A gesztációs diabétesz a terhességek körülbelül 3 százalékában fordul elő, gyakorisága az anyai életkor és testsúly növekedésével nő.
Ritkábban előfordul, hogy a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség már a terhesség első harmadában megmutatkozik, esetleg tüneteket is okoz. Ilyenkor feltételezhető, hogy avércukorszint eltérései már korábban is megvoltak, csak nem ismerték föl őket. A fogamzás után kialakuló változások, valamint a fokozottabb odafigyelés viszont elősegíti a diagnózis felállítását.