Étkezés után kb. 4 órával, napközben mértem a vércukromat, 3.8 volt. Ez normális ?

KérdésekÉtkezés után kb. 4 órával, napközben mértem a vércukromat, 3.8 volt. Ez normális ?
Norian kérdezte ennyi ideje: 13 év

    Vettem egy vércukormérőt, gondoltam, kipróbálom. A cukorbetegség alattomos, sose lehet tudni… Úgy tudom, hogy éhgyomorra 4.0 körül kell lennie az értéknek. Ehhez képest én a fenti értéket produkáltam. Nem tudom, hogy ez most jó vagy rossz.

6 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Norina!
 Valóban a cukorbetegség egy alattomos betegség! Fontos a megelőzés! Nagyon jó ötletnek tartom,hogy ha valaki megtudja venni a vércukormérőt,vagy a vérnyomásmérőt akkor vegye meg! 
A vércukrot étkezés előtt és étkezés után 1,5 órával maximum 2 órával kell nézni! 
javasolnám,hogy amikor van időd nézzél egyet reggeli előtt és reggeli után 1,5 órával,egy másik nap ebéd előtt és ebéd után 1,5 órával, egy következő alkalommal vacsora előtt és vacsora után 1,5 órával.
Ez a  3,8-as vércukor már egy étkezés előtti mérésnek számít! Ha semmilyen panaszod nem volt nem számít kórosnak!  
Van a családban cukorbeteg? Esetleg van valamilyen társbetegséged gondolok elhízásra,magas vérnyomásra,magas vérzsír értékre!

Tri-Ton answered 13 év ago

Tudom sokan fognak elitélni, de a véleményem a következő. Nagyon nem érdekel, hogy mit ír a szabályzat, én 6,5 körül érzem jól magam és ezt is próbálom tartani. 5,0 alatt fáj a fejem és gyenge vagyok, az nekem nem jó. Lehet. hogy tudományosan a 6,5 – 7,0 egy kicsit sok, de nekem az a jó, ezért én azt tartom. Saját magamról pedig kizárólag én döntök, a többiek maximum véleményt mondhatnak. Ha valaki meg tud győzni, hogy nekem az a jó mikor nem érzem jól magam, állok elébe, de nehéz dolga lesz. Egy biztos a döntés az én kezemben van és tudatosan kell döntenem. Szerintem egy a lényeg: két egyforma szervezet nincs, ezért az a jó ahol jól érzi magát az ember. Kiváncsi vagyok Sárika véleményére, mert Ő az egyedüli akinek fontolóra veszem a tanácsát és lehet bármilyen tudományos fokozatú orvos aki véleményt mond, a döntés az enyém, hisz rólam van szó.Tudom, hogy mindenki jót akar, de nem vagyunk egyformák. ezért nem lehet mindenkire a sablont ráhúzni. A vércukormérő kijelzőjét én tájékoztató adatnak tartom és annak megfelelően hozom meg a további döntésemet. 

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Tri-ton! Nagyon köszönöm az elismerést,nem tudom mivel érdemeltem ki,de igyekszem a véleményemet megfogalmazni! Minden cukorbeteg más,ezért is mondjuk azt,hogy a kezelés is egyéni függő! Tehát egyik embernek ez jó, a másiknak meg egyéb! Mindenkinek magának kell kitapasztalni,mit ehet meg és mennyit! Van akinek egy dl tej,másnak egy fél alma csinál hirtelen vércukor emelkedést,ami köztudott nem jó! A lényeg az egyensúly megkeresése! Tehát, egy kérdésben már meg is fogalmaztad az én véleményem nélkül is,hogy lehet a fokozatos vércukor csökkentés a jó ?! Hát igen! Törekedni kell a fokozatosságra és ,hogy az 5 mmol/l étkezés előtti vércukor se okozzon rossz közérzetet! Azért törekszünk az 5-6 mmol/l közötti vércukor értékre,mert étkezés után még kb 3 mmol/l (függ az elfogyasztott ételtől,mozgástól,gyors,vagy lassan felszívódó CH) emelkedés rájön ,és az már sok  ! Manapság úgy tartják,hogy étkezés utáni vércukor emelkedés  fokozza főleg 2-es tip.cukorbetegeknél a nagyér szövődmények kialakulását! Úgy mondják,hogy étkezés után a szervezet un.praethrombotikus állapotban van (vagyis fokozódik a vérrög képződés),ilyenkor fokozódik az erek elmeszesedése, akár infarktus kialakulására is hajlamosabb az ember!
Ezért fontos törekedni a célértékre,de csak fokozatosan!
Viszont egy másik tény,hogy a hypoglicaemias (alacsony vércukor) rosszullét is káros,mert ilyenkor az agy cukor hiányában-  oxigén hiányos állapotba kerül,ami szintén elősegítheti a micro-infarktusok kialakulását.Ez inkább idősebb korban veszélyesebb !

Tri-Ton answered 13 év ago

Kedves Sárika !  A kérdésedre ,, mivel érdemeltem ki ? ,,egy rövid és tömör választ adnék. Az egész egészségügyet egybevéve Te voltál eddig az egyedüli, aki nem a beteg ,,miunkadarabot,, hanem a segítségre szoruló embert látod azokban akik hozzád fordulnak. Jó példa erre ez a honlap is ! KÖSZÖNJÜK !!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Nagyon köszönöm,erre szeretnék törekedni,de nem mindig sikerül! Minden nap nagyon sokan vannak,reggeli órákban próbálok tényleg a szakmával foglalkozni! Lassan már délután és este is hasonló gondolatok foglalkoztatnak! Mit kellene szervezni? Mivel lehetne eljuttatni  az emberekhez,hogy a megelőzés a legfontosabb és addig kell cselekedni  amíg nem késő!

Sára Biró answered 13 év ago

 Norian! Itt eszmefuttatás történt,de természetesen várom a kérdéseimre a választ!