Gyermekvállalás cukorbetegen

KérdésekGyermekvállalás cukorbetegen
Edina kérdezte ennyi ideje: 12 év

Sziasztok!Sára megkért,hogy írjam le a történetemet.Igyekszem mindent leírni.

44 Válasz
Edina answered 12 év ago

Kb 13 éve vagyok cukros.Sose voltam kitartó,mindig csak rövidebb ideig tudtam betartani a diétát.Nagyon édesszájú vagyok.Tipikusan az voltam aki tudomást se akart venni a cukorról.Aki jobban nyomoréknak érzi ha beszél róla.Ráadásul gyerekről se akartam hallani.Pár hónapja kezdtem el jobban odafigyelni,ekkor találtam rá erre a fórumra.Ahol tényleg nyugodtan lehet kérdezni,bármekkora butaságot is kérdezünk.Itt tényleg mindenki segít:-)

Edina answered 12 év ago

Anita tanácsára felhívtam a Péterfyben Thaissz Erzsébet doktornőt.Már másnapra be is hívott.Igencsak izgultam:-)Lett is 138/89 es vérnyomás és 100as pulzusom a várakozás alatt.De ez bent el is múlt,nagyon pozitív volt az első találkozás.Valamennyire meg is dicsért a doktornő(gondolom ennek egy kis erőadás is volt a célja:-)  )Érkezési sorrendbe ment a behívás,ill. volt akinek volt időpontja.Amin meglepődtem,hogy az aszisztens kihozzta a vérnyomásmérőt,hogy mindenki mérje meg addig,ne bent menjen vele az idő.Ha bemegyünk testsúlyt kell mérni,majd az aszisztens felvette az adatokat és utána jött a doktornő.Megnézte az eredményeimet,naplóm, ill. a füzetem amibe írom a napjaimat.Nálam az a gond ,hogy sokat hypózok van,hogy egy nap háromszor, és vannak esetek amikor étkezés után 18-20ra felszökik a cukrom,ami túl sok ,még akkor is ha megszegem a diétát.Mondta ilyenkor 5 perc mulva mérjem meg újra,hogy megtudjuk,hogy esetleg a gép mért rosszul.Apidra helyett kaptam a NovoRapidot,egyből 3hónapi adagot(8 patront)meg is lepődtem rajta.Ráadásul a bejárattal szemben van a gyógyszertár ahol mindig van bőven,így már a receptkiváltás miatt se kell rohangálnom.Legközelebb 1 hónap mulva kell mennem.Amíg kint várakoztam beszélgettem egy pumpás kismamával,nagyon segítőkész volt és amit tudott el is mesélt mit hova merre.Amin kicsit kiakadtam,hogy volt egy kismama aki 2 hete cserélt tűt és kicsit magasabb volt az értékei és magától nem korrigálta.Lehet,hogy a kismamáknál ez másképp van,de szerintem akkor is kicsit önnállóaknak kell lennünk,főleg amikor folyamatosan nő az inzulinszükséglet,pláne hogy ott a baba ,szerintem kell magunktól emelni az adagot 1-1 egységgel.

Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Edina! Nagyon köszönöm a szívmelengető szavakat, hihetetlen öröm,hogy a keva oldal segített abban,hogy elfogadd a cukorbetegséget,hogy foglalkozzál vele és annak igen örülök hogy új terveid vannak.
Nagyon szeretném,ha sikerülne megmutatnunk másoknak is , hogy cukorbetegként is lehet gyereket vállalni,ehhez nem kell más egy kis segítség,odafigyelés,és sok – sok segítő hozzászólás. Neked meg kitartás! 
Köszönöm,hogy bevállaltad a történeted leírását!!:-)))))

Edina answered 12 év ago

Én köszönöm Sára:-)Szerintem kevesebb a probléma lehet egy cukros kismamával,mert végig nagyon oda kell figyelni ,nagy fegyelmet igényel.A diéta miatt nem hízhatunk sokat,stb..

Sára Biró answered 12 év ago

 Igen nagyon fontos a naplóvezetés, a testsúly, a vérnyomás, a vércukor ellenőrzés.Mit mondott a doktornő mikor eshetsz teherbe?

Edina answered 12 év ago

Mivel fogamzásgátlót szedek(van még másfél hetem az e havi adagból)ami igencsak befolyásolja az értékeket igazán utána kezdődik a beállítás.Ahogy a nőgyógyászom mondta:gyógyszer elhagyás-cukor beállítás-start:-).A Péterfyben állítólag a nőgyógyász is nagyon rendes.Még nem találkoztam vele,de a cukorrendelések kismamáknak azért van csütörtökön,mert a kifelyezetten velük foglalkozó nőgyógyász is akkor rendel,nem kell külön bemenni,+vérvételt is megcsinálják egyben,hogy minnél könnyebb legyen a kismamáknak.

Sára Biró answered 12 év ago

 Így jó és egymástól is sokat tanulhattok és már Te is soknak tudsz segíteni:-)
Bizony ezért írtam,hogy már a terhesség előtt oda kell figyelni az anyagcserére!

Vigh Eniko answered 12 év ago

Kedves Edina!!!

En mindenek elott ajanlanam hogy elobb hagyd abba a fogamzasgatlokat es varj legalabb 1 evet a teherbeesessel!Addig is probalkozz meregteleniteni es a sulyodbol leadni ,mert nagyon fontos hogy a szervezeted kibirja  a terhesseget!Tornassz,napi 1 ora es etkezz esszeruen-egy ev alatt nagyon sokat javithat az egeszsegi allapotodon is ha sportolsz es leadsz par kilot!Az anyagcseret is rendben hozza meglatod!A fogamzasgatlokat senkinek sem ajalanam mert olyan hormonokat tartlamaznak amik novelik a vercukorsizntet,es elvaltozasokat hoznak a noi testben!
Sok sikert kivanok es mindenek elott jo egeszseget-szeretettel,Eniko!

Nanita answered 12 év ago

Edina. Ha az asszisztens alacsony, ducika feketés hölgy, akkor ő a Móni. Olyan kedves aranyos emberke mint itt Sára. 🙂
Ha a nőgyógyász hölgy, akkor a fiamat nála szültem. 🙂
A fogamzásgátló valóban borítja a cukrot, nekem annak idején azért kellett végleg abbahagynom, mert még ennél is jobban ingadozott és köztes vérzéseim voltak. És Enikővel egyetértek abban, hogy előbb el kell hagyni a fogamzásgátlót és kb. fél évet várni a teherbeeséssel és ez nem csak a cukorbetegekre igaz.
Hypo. Amikor hypozol, soha ne edd magad "tú", mert különben az lesz amit tapasztaltál, hogy felmegy 20-ra. Hypo esetén én pl. azt tapasztaltam ki, hogy nekem elég egy 20 CH ( ez pl. 3 db győri vaniliás karika, vagy 2 db pilóta keksz, vagy egy fél szelet kenyér, vagy 1 db cornexi müzli szelet). Ez kb.2,5 mmol-al emeli meg a cukrot és nem háromszorozódik be. Próbáld ki, hogy kevesebbet eszel hypo esetén. Sajnos néha én is hajlamos vagyok egy rosszullét esetén túlenni magam. 🙂
Én még mindig nem tartom jónak, hogy naponta akár háromszor is hypozol. Ez nagyon sok. Nagyon megfogja viselni a szervezeted. 🙁

Edina answered 12 év ago

Sára.Még arról nem beszéltünk mikor lehet teherbe esni.Szerintem ez attól függ  mikor lesz hosszabb ideig stabil,jó értékeim.