Valaki evett már kecsketejet és kecskesajtot?

KérdésekValaki evett már kecsketejet és kecskesajtot?
Katalin Nagy asked 8 év ago

A tévében beszéltek arról,hogy mennyire egészséges.Én nem ettem még ,csak kecskehúst,de az nem ízlett.

8 Answers
Krisztina Kiss answered 8 év ago

Husit ettem pörkölt formájában nekem nagyon nagyon izlet. Sajtolféltem  de hihetetlen de az is izlet kicsit érdekes az ize de én szeretem a különleges izeket. És nem boltban vettem házit ettem.

jaskó answered 8 év ago

Szia Kati!
Több, mint másfél évtizeden keresztül tartottam kecskét. Hihetetlenül kedves, játékos és nagyon tiszta áéllkatok. Igaz, hogy megeszi a műanyag zacskót is, de csak akkor, ha tiszta. Általában két anyát tartotta és azok többnyire ikreket ellettek. (2-3 darabot) Egyszerűen jó volt közöttük lenni, annyira játékosak. A tejük és a belőle készült sajtok is hihetetlenül finom volt. Jómagam allergiás vagyok a laktózra (tejcukor) Viszon nagyon szeretem a tejet. Kipróbáltam, a kecsketejtől soha semmi bajom nem volt, más a tejcukor szerkezete benne. Házilag készítettünk mindenféle ízesítésű sajtféléket. Mondanom sem kell, soha sem maradt egy falat sem, mert olyan finom. Általában 5 liter tejből lett fél kiló sajt. Az ízesítést magunk találtuk ki. Még füstöltem is belőle. Még egy csoda hatásáét tapasztaltam. Nekem a szemem a cukorszövődmény miatt nagyon gyakran bevérzett. Ezért céltudatosan gyógynövénnyel etettem a kecskéimet. Többnyire a pásztortáska füvet gyűjtöttem. Mivel ismert tény, hogy a kecske a felvett takarmány illatát, ízét és a gyógynövények alkotóelemeit is beépíti a tejbe, ezért a kezelésemben visszaigazolható módon (orvos által ellenőrízve) nagyon sokat segített!!!! A tejnek csak akkor van kellemetlen illata, esetleg íze, ha az anyakecske mellett tartják az ivarérett bakot, illetve, ha nagyon aromás takarmányt fogyaszt. Szereti pl a hagymát. Ha leszabadul a kertbe igen jó étvággyal eszi és igen aromás, hagyma illatú és ízű tejet képes előállítani. Ezért célszerű semleges ízű kaját adni neki. Ja még egy dolog: a teje vírusölő hatású és hasonlít tápértékében az anyatejhez. Régen a csecsemőknek és a tüdőbetegeknek orvos által rendelték. Csak javasolni tudom a fogyasztását, mert nagyon finom és egészséges! Ha valakit érdekel a kecskekolbász receptje, akkor azt is megírhatom, mert nagyon finom az is, nem csak az egyéb ételek, sültek, pörköltök, raguk.
Jó étvágyat!

Sára Biró answered 8 év ago

 Jaskó nem hallottam,hogy ha valaki laktóz érzékeny  akkor ehet kecsketejet? Bevallom én sem ettem,de én a tejet nem is szerem,de a sajtokat annál jobban. Milyen a kecsketej zsírtartalma?
Ez a gyógynövény etetés nagyon jó ötlet. Valóban a természetes gyógymód sokszor hatékony tud lenni,persze a gyógyszeres kezelés mellett.
Ja kecskehúst meg azért ettem,mert a férjem húsvétkor azt hozott. Én láttam,hogy sötétebb a báránynál,de nem birka volt ,hanem kecske. Sültnek nem ízlett,de pörköltnek finom volt.

jaskó answered 8 év ago

A kecskehús sovány és ennek az az oka, hogy ellentétben a disznóval és a birkával, faggyúját nem az izomkötegek közé építi be, hanem a hasüregbe és a vesék köré. Tehát a fölös zsír eltávolítása könnyű és ezután nagyon ízzletes, sovány húst kapunk. A kecskehús 75.76%-a vízet,  19,77 % fehérjét, 3,01% zsírt és 1,4% ásványi sókat tartalmaz. A disznóhús zsírtartalma 22%. Kicsiot édesebb a húsa és ezért főzéskor kicsivel több sót kell hozzáadni.
Nekem egy nagyon komoly gondom volt a kecsketartással. nem szerettem levágni, levágatni, mert anyira hozzám nőttek. Ezért vagy eladtam a kicsiket, vagy hentest hívtam és a bontásig nem voltam jelen.
A tejét merem ajánlani kipróbálásra azoknak, akik tejcukor érzékenyek. természetesen először kis adagban próbálják meg, de hamar rájönnek, mennyire finom, egészséges és probléma mentesen fogyasztható.

Nanita answered 8 év ago

Valóban jók a kecsketejek és kecskesajtok. Bár mi nem házi készítésűeket használtunk, hanem többségében a Francia gyártmányúakat. Mindkét gyermekem tehéntej fehérje allergiások ( a legújabb kutatások szerint a tejallergia is közrejátszhat a cukorbetegség kialakulásában). A kecsketejet és sajtokat kis mennyiségben fogyaszthatják, én ezzel készítem a főzeléket….

Sára Biró answered 8 év ago

 Nanita köszönjük,hogy felhívtad a figyelmet a tejérzékenységre ( a másik kérdésben),bizony gyerekkorban sokszor előbb tejérzékenyek,majd 1.tip.cukorbetegek lesznek a gyerekek. Jó erre figyelni!

Marika answered 8 év ago

A magyar tv műsorában láttam néhány héttel ezelőtt a kecske sajt készítését , elég sok macera van vele és egy 30kg-os füstölt sajthoz 330 liter tejre van szükség !!!! szinte hihetetlen mennyiség .Azért kell annyit fizetnünk érte , de ez bió házilag készült sajt . A Francia sajtok nagyon finomak , régebben a szlovákoknál lehetett kapni hermelin sajtot az is onnan származik .A tejérzékenység nálunk is előfordult az egyik unokámnál ,de szerencsére ő kinőtte 5éves korára .

Agnes Kovacs answered 5 év ago

lehet venni házi kecsketejet egy magyar vállakozó készíti Fusch műanyag palackban árulják kiskereskedelmi boltokban, iszonyú drága, én vettem többször is, de diabétesz szempontból nem épp kedvező, egyrészt jobban emeli a vércukit a hagyományos tejtől több az inzulinigénye, másrélszt a magas zsírtartalma miatt bizony írtóan hízlal pedig én aztán vékonyka vagyok , de néhány palack több részletben napokig fogysztva csak kipárnázodtam-kikerekedtem tőle, azon túl h írtó sok inzulin kell már kis mennyiségre is. Nekem büdős istálló szaga is volt, így élvezeti élményem se volt h fogyasztottam. Diabosként nálam nem nyert a kecsketej