Valaki evett már kecsketejet és kecskesajtot?

KérdésekValaki evett már kecsketejet és kecskesajtot?
Katalin Nagy kérdezte ennyi ideje: 12 év

A tévében beszéltek arról,hogy mennyire egészséges.Én nem ettem még ,csak kecskehúst,de az nem ízlett.

8 Válasz
Krisztina Kiss answered 12 év ago

Husit ettem pörkölt formájában nekem nagyon nagyon izlet. Sajtolféltem  de hihetetlen de az is izlet kicsit érdekes az ize de én szeretem a különleges izeket. És nem boltban vettem házit ettem.

jaskó answered 12 év ago

Szia Kati!
Több, mint másfél évtizeden keresztül tartottam kecskét. Hihetetlenül kedves, játékos és nagyon tiszta áéllkatok. Igaz, hogy megeszi a műanyag zacskót is, de csak akkor, ha tiszta. Általában két anyát tartotta és azok többnyire ikreket ellettek. (2-3 darabot) Egyszerűen jó volt közöttük lenni, annyira játékosak. A tejük és a belőle készült sajtok is hihetetlenül finom volt. Jómagam allergiás vagyok a laktózra (tejcukor) Viszon nagyon szeretem a tejet. Kipróbáltam, a kecsketejtől soha semmi bajom nem volt, más a tejcukor szerkezete benne. Házilag készítettünk mindenféle ízesítésű sajtféléket. Mondanom sem kell, soha sem maradt egy falat sem, mert olyan finom. Általában 5 liter tejből lett fél kiló sajt. Az ízesítést magunk találtuk ki. Még füstöltem is belőle. Még egy csoda hatásáét tapasztaltam. Nekem a szemem a cukorszövődmény miatt nagyon gyakran bevérzett. Ezért céltudatosan gyógynövénnyel etettem a kecskéimet. Többnyire a pásztortáska füvet gyűjtöttem. Mivel ismert tény, hogy a kecske a felvett takarmány illatát, ízét és a gyógynövények alkotóelemeit is beépíti a tejbe, ezért a kezelésemben visszaigazolható módon (orvos által ellenőrízve) nagyon sokat segített!!!! A tejnek csak akkor van kellemetlen illata, esetleg íze, ha az anyakecske mellett tartják az ivarérett bakot, illetve, ha nagyon aromás takarmányt fogyaszt. Szereti pl a hagymát. Ha leszabadul a kertbe igen jó étvággyal eszi és igen aromás, hagyma illatú és ízű tejet képes előállítani. Ezért célszerű semleges ízű kaját adni neki. Ja még egy dolog: a teje vírusölő hatású és hasonlít tápértékében az anyatejhez. Régen a csecsemőknek és a tüdőbetegeknek orvos által rendelték. Csak javasolni tudom a fogyasztását, mert nagyon finom és egészséges! Ha valakit érdekel a kecskekolbász receptje, akkor azt is megírhatom, mert nagyon finom az is, nem csak az egyéb ételek, sültek, pörköltök, raguk.
Jó étvágyat!

Sára Biró answered 12 év ago

 Jaskó nem hallottam,hogy ha valaki laktóz érzékeny  akkor ehet kecsketejet? Bevallom én sem ettem,de én a tejet nem is szerem,de a sajtokat annál jobban. Milyen a kecsketej zsírtartalma?
Ez a gyógynövény etetés nagyon jó ötlet. Valóban a természetes gyógymód sokszor hatékony tud lenni,persze a gyógyszeres kezelés mellett.
Ja kecskehúst meg azért ettem,mert a férjem húsvétkor azt hozott. Én láttam,hogy sötétebb a báránynál,de nem birka volt ,hanem kecske. Sültnek nem ízlett,de pörköltnek finom volt.

jaskó answered 12 év ago

A kecskehús sovány és ennek az az oka, hogy ellentétben a disznóval és a birkával, faggyúját nem az izomkötegek közé építi be, hanem a hasüregbe és a vesék köré. Tehát a fölös zsír eltávolítása könnyű és ezután nagyon ízzletes, sovány húst kapunk. A kecskehús 75.76%-a vízet,  19,77 % fehérjét, 3,01% zsírt és 1,4% ásványi sókat tartalmaz. A disznóhús zsírtartalma 22%. Kicsiot édesebb a húsa és ezért főzéskor kicsivel több sót kell hozzáadni.
Nekem egy nagyon komoly gondom volt a kecsketartással. nem szerettem levágni, levágatni, mert anyira hozzám nőttek. Ezért vagy eladtam a kicsiket, vagy hentest hívtam és a bontásig nem voltam jelen.
A tejét merem ajánlani kipróbálásra azoknak, akik tejcukor érzékenyek. természetesen először kis adagban próbálják meg, de hamar rájönnek, mennyire finom, egészséges és probléma mentesen fogyasztható.

Nanita answered 12 év ago

Valóban jók a kecsketejek és kecskesajtok. Bár mi nem házi készítésűeket használtunk, hanem többségében a Francia gyártmányúakat. Mindkét gyermekem tehéntej fehérje allergiások ( a legújabb kutatások szerint a tejallergia is közrejátszhat a cukorbetegség kialakulásában). A kecsketejet és sajtokat kis mennyiségben fogyaszthatják, én ezzel készítem a főzeléket….

Sára Biró answered 12 év ago

 Nanita köszönjük,hogy felhívtad a figyelmet a tejérzékenységre ( a másik kérdésben),bizony gyerekkorban sokszor előbb tejérzékenyek,majd 1.tip.cukorbetegek lesznek a gyerekek. Jó erre figyelni!

Marika answered 12 év ago

A magyar tv műsorában láttam néhány héttel ezelőtt a kecske sajt készítését , elég sok macera van vele és egy 30kg-os füstölt sajthoz 330 liter tejre van szükség !!!! szinte hihetetlen mennyiség .Azért kell annyit fizetnünk érte , de ez bió házilag készült sajt . A Francia sajtok nagyon finomak , régebben a szlovákoknál lehetett kapni hermelin sajtot az is onnan származik .A tejérzékenység nálunk is előfordult az egyik unokámnál ,de szerencsére ő kinőtte 5éves korára .

Agnes Kovacs answered 9 év ago

lehet venni házi kecsketejet egy magyar vállakozó készíti Fusch műanyag palackban árulják kiskereskedelmi boltokban, iszonyú drága, én vettem többször is, de diabétesz szempontból nem épp kedvező, egyrészt jobban emeli a vércukit a hagyományos tejtől több az inzulinigénye, másrélszt a magas zsírtartalma miatt bizony írtóan hízlal pedig én aztán vékonyka vagyok , de néhány palack több részletben napokig fogysztva csak kipárnázodtam-kikerekedtem tőle, azon túl h írtó sok inzulin kell már kis mennyiségre is. Nekem büdős istálló szaga is volt, így élvezeti élményem se volt h fogyasztottam. Diabosként nálam nem nyert a kecsketej