A cukorbetegség mennyire folyásolja be a látást. Ez rá mehet a szemre is?

KérdésekA cukorbetegség mennyire folyásolja be a látást. Ez rá mehet a szemre is?
Jucus kérdezte ennyi ideje: 13 év
14 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 A szemfenék elváltozás fő oka a tartósan magas vércukorszint
További rizikófaktorok:

 • a cukorbetegség fennállásának tartama
 • magas vérnyomás
 • dohányzás
 • elhízás
 • magas vérzsír-érték
 • véralvadás kóros felgyorsúlása
 • terhesség
 • nephropathia( a vese kis ereinek szövődménye),vizeletben fehérje ürités
 • genetikai tényezők
  Mielőbb el kell menni a szemészhez,de ha az orvos nem küld akkor is egy cukorbetegnek évente szemfenék vizsgálatra kell menni!
 • Sára Biró answered 13 év ago

   Érdemes a Jaskó által leírtakat elolvasni!
  https://egeszseg.keva.hu/kerdes/190/

  katalin answered 13 év ago

  Én akkor se látok ha leesik a cukrom sokszor abbol veszem észre hogy homályos a látásom.

  Krisztina Kiss answered 13 év ago

  Diabetikus retinopátia (cukorbetegségből eredő retinakárosodás)
  A cukorbetegség következtében a test véredényei károsodnak, beleértve a szemben elhelyezkedő ereket is. A véredényekből a látóideget rontó folyadék szivároghat a retinába. A szemnek ez a károsodása a diabetikus retinopátia nevet kapta. Előfordulhat, hogy a szem hajszálerei nagy vérömlenyeket hagynak a retinában. Ezek az elváltozások tünet- és fájdalommentesen alakulnak ki. A legtöbb beteg nem is tudja magáról, hogy gond van, csak amikor már késő.Cukorbetegeknek fontos a rendszeres szemvizsgálat a retina ereinek megfigyelése miatt. A lézeres sebészet lehetőséget ad a diabetikus retinopátia kezelésére. Lézerrel megállítható a vérzés. Minden diabéteszesnek ajánlott évente legalább egyszeri szemvizsgálat.

  jaskó answered 13 év ago

  Bemásolom ide egy korábbi bejegyzésem:
  A szem állapota természetesen utalhat a cukorbetegségre. Közvetlen környezetemben, főleg az idősebbek között többeknek a szemészeten fedezték fel, hogy cukorbeteg. Az időskori diabétesz kezdetben nagyobb gondot még nem okoz. Az idős ember megszokja a kissé kellemetlen közérzetet, amit a korára fog. Nem is gondol a cukorbetegségre. Viszont a látása romlik, tehát szemüveg kell. Ha lelkiismeretes szemészorvoshoz kerül, aki az olvasópróbán túl csinál egy szemfenékvizsgálatot is gyakran fedez fel olyan elváltozásokat.amelyek egyértelműen a diabeteszre utalnak. Kezdetben csak apró beszűrődéseket , érelváltozásokat lehet tapasztalni, de ezek olyan jellegzetes tünetek, amelyek egyértelműsítik az állapotot
  Később kezeletlenül, elhanyagolt diabeteszes háttérrel akár egyenes út vezethet a vaksághoz. DE! a folyamat lassítható és megállítható, csak egy kis figyelem önmagunkra és a rendszere szemészeti kontroll, valamint a szénhidrát anyagcsere normalizálása és már is jobb a helyzet. Egy dolgot azért senki ne felejtsen el. Könnyebb a bajt megelőzni, mint utólag megállítani!!! A sírás csak a könnycsatornákat tisztítja, de a látásunkat már nem adja vissza!

  Sára Biró answered 13 év ago

   Köszi Jaskó,kerestem ezt a beírásod is,de hamarabb megtaláltad:-)

  Sára Biró answered 12 év ago

   http://blog.keva.hu/?p=460

  Sára Biró answered 12 év ago

   https://egeszseg.keva.hu/kerdes/657/

  Gyöngyi answered 12 év ago

  Sziasztok!

  Én 16 éve vagyok cukorbeteg. Szerencsére még időben felismerték a betegségem, és időben kezdtem diétázni. A látásommal tablettás cukorbetegként viszont mindig gond volt, annak ellenére, hogy a  vércukor értékeim rendben voltak, a HbA1C és az általam mért értékek. Gyakran tapasztaltam, hogy nem éles a látásom. Szemész sem tapasztalt eltérést. Amióta inzulint kapok, azóta ezek a problémáim megszűntek. Nyilván minden cukorbeteg esetében előfordul, a legjobb odafigyeléssel is, hogy egy kicsit magasabb a cukra, itt elsősorban a 10 feletti értékre gondolok. Ez egyértelműen kihat a látásra is, ill. ha a vércukor ingadozik, szerintem. Egy szemész mondta nekem, hogy van olyan betege akinek több szemüvege is van, és amikor magasabb a cukra előveszi az erősebbet. Nekem is volt, de én akkor is éreztem, hogy látok ugyan, de a szememnek ez a szemüveg erős. Ezt az erősebb szemüveget az optikus bemérése alapján készítettem, amikor még nem tudtam, hogy cukros vagyok. Ezt követően vizsgáltattam ki magam.

  Sára Biró answered 12 év ago

   Köszi Gyöngyi,hogy megosztottad velünk ezt az érdekes  tapasztalatot.
  Nem ritka,hogy egy szemfenék vizsgálat kapcsán derül fény a cukorbetegségre!
  nagyon fontos a szemészeti ellenőrzés, és amikor szemfenék vizsgálatra megy egy cukorbeteg soha ne vezessen, mert akkor nem tudják tágított állapotban megvizsgálni  a szemfeneket. Ezt azért is írom,mert rendszeresen a betegek autóval mennek vizsgálatra és a szemész fél év múlva vissza kéri tágításra,ami ugye sokszor elmarad!