Szövődmények követése cukorbetegeknél.

KérdésekSzövődmények követése cukorbetegeknél.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 9 év

Ki-hogyan jegyzi meg,hogy évente elmenjen szűrővizsgálatra? Vagy tudjátok-e valóban miket kell elvégeztetni?Várjátok,hogy mindig a kezelő, vagy a háziorvos szóljon?

4 Válasz
Zsuzsanna Német answered 9 év ago

 Fontos elmenni!Sajnos én nemrégiben a felelőtlenségemnek köszönhetem ugye ,megvártam míg megtörténjen velem hogy bizony keresett az Orvosom ,de teljesen igaza volt egyszerre mentem jelentkezni  ,ilyet többet nem csinálok!! Jobb ha látnak és vizsgálnak ,menni menni kell !!

Sára Biró answered 9 év ago

 Így van Zsuzsa! kell venni egy naptárt és bejegyezni pld ekkor voltam szemészeten, ekkor a diabetológian, visszahívtak , vagy itt lejár a javaslatom…..További ötletek javaslatok??

Jozsef Pintér answered 9 év ago

Amikor valaki cukorbeteg lesz és sziklaomlásként éri meg a nyakába zúduló bajt, úgy gondolja, hogy itt a vég és örökre beteg leszek, romlanak az életekilátásaim. Mi lesz velem, hiszen súlyos beteg lettem. Természetesen ez így is igaz. Viszont ha ey másik oldalról közelítjük meg a diabéteszt, és gondolkodunk kicsit, könnyen rájöhetünk ennek az előnyére is (persze nem örülök neki, de elfogadom). Mit tesz az átlag ember? Dolgozik, hajt reggeltől estig (persze csak akkor ha van munkahelye) Szeretné megteremteni a megélhetéséhez, a család fenntartásához szükséges javakat. E közben mivel törődik legkevésbé? Természetesen az egészségével! Ennek pedig nagy ára van, mert a baj az jön megállíthatatlanul és egyszer csak lecsap a villám. Természetesen a cukorbeteg sem kivételek ez alól, hiszen ők még a diabéteszt ismagukkal hordják egy életen át. DE! A mai szakellátás keretein belül (amíg van), a mai megszerezhető ismeret anyagok elsajátításával  önmenedzselésre képes beteggé fejlesztheti önmagát. És itt jön be az a plusz dolog, amiről Sárika a kérdésében ír. A rendszeres szűrővizsgálatok, a rendszeres labor és kiegészítő kontrollok. Ha a beteg önmagával szemben igényes és következetesen betartja a szabályokat. Rendszeresen, akár orvosa javaslatára, akár saját kezdeményezésére elmegy az időszakos vizsgálatokra, akkor az életben maradásának esélyei szerintem nemhogy csökkennének, hanem talán még jobbak is az átlagemberénél. Időben, sőt még a bajok kezdetén kiderülhetnek a problémák. Elé lehet menni a kialakuló szövődményeknek. Meg lehet akadályozni a kialakulásukat, vagy lassítani lehet, sőt akár vissza is lehet fordítani azokat. Egyet senki ne felejtsen: az hogy én elmenjek a szűrővizsgálatra nem az orvosom érdeke, hanem az enyém. Itt mindenki legyen önző és a saját érdekében tegye meg. 39 évnyi diabétesszel a hátam mögött talán meggyőzően állíthatom ennek a szükségességét. Valamilyen formában, de talán legjobban a naplóban rögzíteni kell (előre bedátumozva) az esedékes vizsgálatokat. Ha az orvosunk nem küld, magunk jelentkezzünk. Tegyük ezt önmagunk, a családunk, a környezetünk érdekében is, hiszen a mi életminőségünk és a környezetünkre háruló plusz teher csökkentése a tét. Rövidebben szólva: ITT AZ ÉLETÜNK A TÉT!!

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Szia Sárika !Az éves diabétesz kontrollokat a diabetológián szervezik meg a kezelt betegeknek, nálam az orvos figyeli a  gépen, hiszen minden alkalommal jegyzeteli a gépen h megjelentem , mik a javaslatai a kezelésre így azonnal a  szeme előtt van mikor voltak kontroll leleteim utoljára, ezek alapján add javaslatot is minden diab találkozáskor. Ennek örülök, mert valóban figyel a betegére és ez alapján is egyéni a kezelés, nem sablonszerű. Az éves diabétesz kontrollokon vérnyomás, testsúly,doki megnézi évente a bőröm felületét van-e elváltozás, sérülés ami a diab elváltozásra utaló jel, elküld kardiológiai, szemészeti, neurópathia, nagy labor ( vér, vízelet, további hormonok, fehérje, koleszterin , vitamin-ásványi anyagvizsgálati egyensúly) történnek.