Milyen gyakran számoltok átlag vércukor értéket a napló adatai szerint?

KérdésekMilyen gyakran számoltok átlag vércukor értéket a napló adatai szerint?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év
7 Válasz
rgyörgy answered 11 év ago

Minden egyes beírt adat után a sor végén megjelenik az addig, aznap  mért vc szint átlaga. Nap végén pedig a napi mérések száma, napi vc átlaga és a nap folyamán beadott inzulin mennyisége.Ez ma már mindenki számára ingyen elérhető. Persze akinek van számítógépe. Nem vitatom, hogy a papír alapú napló ma még nélkülözhetetlen.

Sára Biró answered 11 év ago

Kedves György ma még kevés beteg számára hozzáférhető ez a mód,de  Neked ha ez az áttekinthető akkor természetesen ezt kell követni, :-)),de egyelőre a kézben, a táskában mindig hordozható naplóhoz ragaszkodunk,amibe számtalan adat belefér. Van egy minta is benne,hogyan kell mérni,milyen rendszerben.
Elküldte a Jaskó a naplóját amit linkeltem, érdemes megnézni:-)
 http://blog.keva.hu/?p=1777
Az elektronikus napló olyankor jó is nagyon jó,ha pl. valaki nem a valós adatokat írja a könyvbe.
Tényleg lehet törülni vércukor értéket a gépből? Ezt én nem tudom 🙂

Az átlag vércukorméréssel az a baj,hogy a legtöbb beteg pl. az étkezés előtt többet mér, és akkor minek az átlagát kapjuk? A vércukor értékeknél mindig a tendenciát kell figyelni.
Van itt az oldalon valaki akinél az átlag alacsony volt, és a HbA1c 6 ,2(?) % volt, az az ideális. Szóval elektronikus, vagy papíros a lényeg a rendszeres vezetésen van ,és azon hogy a kapott értékeket értékelje a beteg,és ha szükség módosítson!

Pityu answered 11 év ago

Érdekes a kérdés. A naplóba akkor kerül beírás, ha esemény történik, mérünk, értékelünk. Ilyen esetben bizton állíthatom, hogy ébren vagyok, és talán még éber is vagyok, tehát figyelek magamra. Ez egy állapot aminek a segédeszközzel (mérővel, mérleggel, stb.) megmérjük a pillanatnyi állapotát, majd kézzel vagy klaviatúrával bevisszük a naplóba. HbA1c %-os érték, melynek alapadai állandóan, napszaktól függetlenül, mért és nem mért időpontokban is "képződnek". A csoda az lenne, ha valaki annyiszor duna mérni, és azt naplózni, hogy az egyezzen a labor HbA1c %-os értékével. Természetesen használva az átszámításhoz rendszeresített táblázatot is. Tehát törvényszerű az eltérés, uyanakkor el kell ismerni a labor eredmény mindig pontossabb és magbizhatóbb, ugyan csak a vérvételt megelőző 60-70 napra mérvadó. Régi több féléves naplóból átlagot számolni nem érdemes, hisz reális képet az állapotunkról csak a közelmúlt értékeiből kaphatunk.

rgyörgy answered 11 év ago

Kedves Sárika, érdekes gondolat, hogy az E naplóban lehet manipulálni  az adatokat. De nem értem, miért tenném ezt. A naplót elsősorban magamnak vezetem, hogy minél jobban kezelni tudjam a vc értékeimet.Ez elég jól sikerül, amit  mutat a labor eredmény. A vc értékeknél ami még gond, az alacsony és magas értékek számának a csökkentése, amennyire csak lehet. Ehhez a trendhez nagy segítség, ha egy függvény megfelelő módon összeszámolja, nyilvántartja az alacsony és magas értékeket., és jelzi a változásokat. Ezekből az adatokból /ha változtatok valamin/,többféle módon,  azonnal látni a változások irányát, mértékét. Korábban valóban sok /piros/, alacsony értékem volt, amit mostanra már elég jól tudok kezelni. Az elmúlt hónapban egyetlen piros jelzésem se volt.
Az utolsó három havi laboros Hba1c értékem 5,3 % volt, a naplóm számításai  szerint a saját mérésű vércukor  pedig 5,75 %, azt hiszem ez nem rossz.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves György ! Én nem Rád  értettem  !! – illetve nem azokra akik elektronikus naplóban vezetik  a vércukor értékeket. Elnézést ha félreérthető volt! Igen kézzel a naplóba sokan más adatokat írnak be,de erről már beszéltünk korábban. Mint pozitívum emeltem ki az elektronikus napló vezetést,mert abban nem lehet másítani. Valahol kérdeztem is,hogy esetleg tapasztaltatok-e olyant,hogy a mérőből lehet adatokat törülni ? 

Sára Biró answered 11 év ago

 Nem cukorértéket kezelünk hanem cukorbetegséget  🙂

rgyörgy answered 11 év ago

Megnéztem az adat törlési lehetőséget az én vc mérőmben /trend/. csak egyszerre az összes adatot lehet törölni, és nem állítható vissza a művelet. A vércukor értékeim adatok, és ezeket az adatokat kezelem.