Inzulinkezelés, vércukormérés, vagy a mérés nélküli inzulin adás.

KérdésekInzulinkezelés, vércukormérés, vagy a mérés nélküli inzulin adás.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

Elhiszitek,hogy van olyan cukorbeteg aki naponta 4x ad inzulint és egyetlen doboz tesztcsík elég egy hónapra? Többszörösen edukált betegről- betegekről beszélek.
Szerintetek mi lehet az oka ennek???

10 Válasz
Christine answered 11 év ago

Lustaság, nem tőrödömség. Az egy dolog, hogy az ember megérzi a legtöbbet, de attól még mérni kell. Pl. pont ma megkívántam a nápolyit, de nem éreztem semmi mást, utána mértem 1,5 órával, és 5,2-ön voltam, a szervezet nem hülye 😀

Hné M Melinda answered 11 év ago

 biztosan nem okoz neki meglepetést a vércukra (mint időnként nekem), bár ha nem méri nem is fog meglepődni. Mert bizony előfordul, hogy az ember nem azt érzi, amit a mérés mutat. De az is lehet, hogy nekik annyira stabilak a cukrai, hogy biztosan tudja, hogy a megszokott inzulin, a megszokott CH bevitel mellett mindig jó. Bár ilyen esetben azt sem gondolom, hogy CH-t számolnak. Nekem sokszor a 3 doboz sem elég, gyakran veszek plusszban is.

Sára Biró answered 11 év ago

 De rég láttalak Melinda. Jók a vércukor értékeid? Hát érezni,  azt nem lehet.
Egy héttel korábban egyik betegnél 26 volt a vércukor érték, adtunk  4 E ultragyors hatású inzulint, alkudozott,hogy csak 3-at adjunk,mert ő érzi,hogy a 4 E sok. 15 perc múlva azt mondja ő érzi, hogy nagyon lement,ugyanannyi volt, utána jött újabb 4 E. Kérdem most mit érez, erre ő azt mondta"már nem mer mondani semmit", akkor még mindig 24 volt a vércukra!

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sára!Kicsit jobban a vércukraim, nincs annyi hypom, ezért a nagy ingadozások is megszűntek. Persze előfordul, hogy néha minden ok nélkül – gondolom én- megzavarodik. Valószinűleg a magas vércukrot mindig túlkorrigáltam, sokkal kevesebb inzulinra van szükségem. Kevés időt tudok a gép előtt tölteni, gyakran olvasom az oldalt, de nem mindig jut idő irni. Megkezdődött az iskola, az edzések, a rohanás, és a munkánk is sokkal több lett. Még ha háttérből is de szorgalmas olvasó maradtam! Puszi.

G Zsóka answered 9 év ago

Én napi 4-5 alkalommal mérem. Nem hagyatkozom a megérzéseimre, mivel akkor érzem magam legjobban, amikor 10 körül van a cukrom. Ez nem lehetséges, ezért inkább mérem naponta 4-5 alkalommal. Igaz az is, hogy nem vagyok eléggé tapasztalt, hiszen 6 hete állítottak át inzulinra. Kezd beállni.

Akkor optimális a vércukorszintem, ha a beadott inzulin: reggel 7, délben 8, este 7 egység HR, éjszakára  6 egység HN. A napi szénhidrátbevitelem 170 gr. Nem hízok, nem fogyok, optimális a testsúlyom. Egyenlőre
.

Sára Biró answered 9 év ago

 Zsóka ! Lehet megszoktad a magas vércukorértéket és azért érzed magad a legjobban akkor,ha 10 körüli a vércukrod.
A napi 4-5 mérést hogyan végzed, milyen időpontban. Étel előtt, után is mérsz??

G Zsóka answered 9 év ago

Szia Sára! A napi mérést a következő variációkban végzem.

éhhomi: minden nap

valamelyik főétkezés előtt és után
napi főétkezések előtt
napi főétkezések után
lefekvés előtt vagy éjszaka, ha felébredek

Jozsef Pintér answered 9 év ago

Naponta minimum 6X mérek. Valamennyi étkezés előtt, majd 1,5-2 órával utána, este lefekvés előtt és éjszaka alkalmanként. Az éjszakai méréseket főleg abban az esetben csinálom, ha a délutáni órában alacsony értéket mértem. Ezentúl minden gyanús esetben. Nekem nem elég a 3 doboz csík. Minden hónapban legalább egy dobozzal még vásárolok. Az számomra teljesen érthetetlen, hogy valaki nem tartja rendszeres kontroll alatt önmagát és  napi négyszeri inzulin mellett alig-alig mér. Ezt talán még felelőtlenségnek is nevezném. Hogyan él a rugalmas inzulinadás lehetőségével, hogyan és milyen módon korrigál? érzetre hagytkozni nem lehet feltétlenül. Sokszor becspódhat az ember. Gyakran előfordult velem olyan, hogy pl. magasnak éreztem, szárad a szám, stb és a méréskor kiderült, hogy alacsony az értékem. A tévedést a kevés folyadék fogyasztás okozta. Voltak már ennél cifrább eseteim is. Ha akkor nem mérek és úgy korrigálok, most nem írnék a keva-ra, az biztos. A 39 év alatt kialakult neuropáthiám eredményezte érzetkiesés, idegkárosodás szintén a gyakori önellenőrzést kíván. Ja és az össze eredményem a diab naplóba rögzítve van. Több mint 20 évre visszamenőleg tudok visszatekinteni. Ezekből az adatokból rengeteg tapasztalatot szereztem a cukorbetegségemmel kapcsolatban.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Kedves Sárika, egyáltalán nem egyedi jelenség sajnos h inzulinos úgy add magának inzulint h nem méri a vércukrát. Lehet igy is élni, bár nem hiszem h jó volna az életminősége , hiszen az anyagcsereállapot egy sokkal szélsőségesebb folyamat ezernyi dolog befolyásolja, hol több hol kevesebb inzulin kell , ha nem méri honnan tudja mikor mennyi kell ??? nem tudja csak adja mint egy gép saccolva az inzulint, nyilván vannak magas vércukrai amit idővel az idegkárosodások miatt nem érez meg és vannak bizony alacsony hypoglikémiát okozó vércukijai is ami rontja a mindennapjait, hisz elgyengiti, lefárasztja a szervezetet. Nem hiszem h egy szúrás elhagyása megérne e ennyi fáradalmat h hol bedagadnak a végtagjai hol elgeyengül a legváratlanabb helyzetekben és ennie kell h ne legyen rosszul. Az meg másodlagos h hosszú távon meg szövödményei lesznek

Agnes Kovacs answered 9 év ago

az a legszörnyűbb h az anyagcsere folyton változik, kinél gyakrabban kinél ritkábban de sosem dtagnáló folyamat, és a változás mértéke is egyéni kinél mennyire erős a változás intenzitása, ezért kell nekünk mérni a vércukrot h tudjuk a szervezetünk változásait követni. Én 32 éve vagyok cukorbeteg és ennyi idő alatt teljesen megváltozott az anyagcserém, egyáltalán nem úgy reagál a szervezetem az adott tápanyagra mint 32 éve 6 éves koromban , vagykamaszként 16 évesen vagy akár 25 éves fiatal felnőttként de még úgy sem mint 35 éves koromban. Nincs semmi szövödményem ennyi évtizednyi diabétesz ellenére, a szervezetem inzulinigénye is jelentősen több mint felével lecsökkent a gyermekorihoz képest, az inzulin mennyiség jelentős csökkentése se  jelenti azt h javult  a diabom vagy könnyebb volna kezelni, teljesen másképp kell a megoldásokat csinálnom mint korábban, ami régebben jól bevált az most nem működik vagy nem hasznos a diabéteszemben és van olyan ami korábban nem műkdött most meg tökéletes a diabomban. Tehát nincs olyan h tudom mennyi a vércukrom vagy tudom h ennyi vagy anniy inzulin kell, mert nem tudható hiszen a szervezet is folyton változik ennél csak az anyagcsere az ami még jobban változik.  Ehhez viszont egyetlen segítségünk a vércukimérés