Ősz, tél, ünep-diéta-bűnbeesés.2.

KérdésekŐsz, tél, ünep-diéta-bűnbeesés.2.
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

Volt már egy ilyen jellegű kérdésem. Most, hogy közeledik a tél, ismét aktuális lesz a téma. A hideg, kellemetlen idő beálltával csökken a mozgás, egyre "nehezebb" ételek kerülnek az asztalra. Jönnek az ünnepek, amikor elénk kerülnek a bűnre csábító falatok. Ellent tudtok állni a kísértésnek, vagy  elkerülitek a bűnbeesést. Figyeltek erre az időszakra, tudtok és mertek e egyáltalán korrigálni az inzulin adagokkal, vagy inkább a lesz, ami lesz lehetőségét választjátok?
Ne felejtsétek: télen is fontos a diéta, a mozgás, az önkontroll és a mérés, majd azt követően a naplóírás!

9 Válasz
Christine answered 11 év ago

Korrigálni szoktam, illetve ha vendéség van, akkor trükközök, hiszen ott lehet válogatni 🙂 Pl. hús meg saláta ebédre, és akkor 1-1 süti belefér.

Sára Biró answered 11 év ago

 Sziasztok! Írjatok ötleteket,praktikákat,jó tanácsokat,megköszönném,ha egy picit részletsebben beszámolnátok. A kérdés bekerül a Diabetes újság decemberi számába.:-) Hajrá!

Sára Biró answered 11 év ago

 Írjatok ötleteket! Várom ,várjuk…

Sára Biró answered 11 év ago

Ötletek?? ( szeretném ezt a kérdést beküldeni a Diabetes újsághoz, tehát benne lehettek ,ha jó ötleteket írtok, hajrá!)

Julcsi answered 11 év ago

 Sajnos nem egyszerű a mi esetünk cukorbetegeknek, de én is 29 éve élek vele szoros kapcsolatban! Kisebb-nagyobb zökkenőkkel sikerül megoldani a gondjaimat. Ha nagyon elszaladt a szekér korrigálom inzulinnal, nehogy nagy baj legyen. Megoldás egy kis bünbe esésre nekem a szénhidrátmentes étkezés mert utána biztosan lehet valamit bűnözni. Én igazán a tejtermékre vagyok nagyon kiéhezve és ha leesik a cukrom ihatok lelkiismeret furdalás nélkül tejet vagy ehetek egy kis kefírt. Az biztos:hatalmas önuralommal kell rendelkeznünk! Nekem se  megy ám mindig!

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszi Julcsi! További ötletek? Tapasztalat, jó tanács?? 🙂

katalin answered 11 év ago

 Télen tényleg sokkal kevesebb a mozgás és többet tartozkodunk ottbent ami több evéssel jár.Én azt mondom ismerjük meg magunk.Nekem például délben még ünnepen egy süti is belefér nem magas a cukrom,ezt este nem tehetem meg.A korrigálás az inzulinnal szerintem kötelezö nem csak ünnepeknél de akár betegségnél vagy másnál is muszály lehet.Persze mindig csak a gyorshatásu inzulinon változtassunk a bázison ne.Amugy azon a véleményen vagyok ünnepeken sem eszünk igazán többet mint máskor.A bünbeesés egy életen át elkerülhetetltn csak tudni kell hol a határ.

jaskó answered 11 év ago

 Nagyon vigyázzatok,mert jönnek a hűvös nappalok. A meleg szoba egyre csábítóbb lesz. Ülni a kályhamellett, pihenni, semmit tenni, közben élvezni az őszi nehéz ételek fenségesízét. Amelyek ugye kissé zsírosabbak, nehezebben emészthetőbbek, talán szénhidrátbandúsabbak is. A melegből egyre nehezebben mozdul ki az ember. Kint ugye hidegvan. Fel kell öltözni, de minek arra a kis időre. Hát inkább bent marad azember gyermeke, aki ráadásul cukorbeteg is. Jön a disznóvágás, a családiünnepek sora. Nagy a csábítás Sokszorosára nő a gyengéd erőszak. Az ellenálláspedig gyengülhet. Plusz inzulin, egyéb CH tartalmú ételek kihagyása,felcserélése. Valamit, valami helyett és sok, sok mozgás, séta. Vigyázzatok azalkoholra is, mert az nagyon "megtréfálhatja" az embert. Esetenkéntéletveszélyes is lehet. Egy hypos ájulásban lévő cukorbeteget, akin az alkoholszagát érzik a segítői, könnyen totál részegnek vélhetnek. Egyéb sem kellilyenkor, mint a detoxikálóban egy jókora gyomormosás. Ami a maradék CHtartalmat is kiöblíti. Az ember szerencsétlen sorsú gyermeke ilyenkor könnyenarra ébredhet, hogy többet már nem ébred fel soha. Ne felejtsétek magatokkalvinni, könnyen elérhető helyre téve a cukorbetegséget tanúsító kártyát, mertazt elolvasva a mentősök más irányban kezdik az ellátást. A legbiztosabbviszont az, ha most is mint egyéb napokon kerülitek, kerüljük a túlzásokat!!!Bűn nélkül nem létezik az ember. Én még olyan cukorbeteget nem ismertem,aki soha nem vétett volna a szabályok, de legfőképpen saját maga ellen. Legfeljebbnem vallotta be a bűneit. Megtévesztve ezzel az orvosát és saját magát is. Haaz élet úgy hozza, hát tegyétek, DE!!! Megfontoltan. Számoljatok, mérlegeljéteka  kockázatot  és nem győzöm eleget hangsúlyozni: MOZOGJATOK amennyit csaklehet!!!!