Miért alakul ki a depresszió ?

KérdésekMiért alakul ki a depresszió ?
MariMarton kérdezte ennyi ideje: 13 év
5 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

A depresszió kialakulásához nagyon sok minden vezethet. Talán leginkább akkor jelenik meg, amikor az ember úgy érzi, hogy az adott problémát nem tudja megoldani (pl. anyagi problémák), nem tud megbirkózni egy helyzettel (pl. hozzátartozó levesztése) vagy kilátástalannak érzi a jövőjét, nem tud megoldást találni (pl. munkahely elvesztése, főleg 50 éves kor felett). Ezekben az esetekben érdemes minél korábban szakemberhez, pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni, mert ha időben elkezdik a kezelést, sokkal könnyebben gyógyítható.

MariMarton answered 13 év ago

Félő,hogy a gyógyszerhez hozzászokás alakulhat ki,és már az ember nem is tudja hogyan jobb gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül?! Meg ezek a gyógyszerek hizlalnak,ami a cukorbetegségnek nem kedvez. 

Szabó Eszter answered 13 év ago

A most használatos szereknél nagyon kicsi a hozzászokás esélye, mert nem akkora adagban kell szedni. Ez inkább a régebbi típusú szorongásoldókra volt jellemző. A hízáshoz sajnos nem tudok hozzászólni, de elképzelhetőnek tartom, hogy nem csak a gyógyszer mellékhatása, hanem "örömevés" következménye is lehet, amikor nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem azért, mert attól jobban érezzük magunkat, valamennyit javul a hangulatunk.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Öröklődés. A kutatóknak sikerült néhány olyan gént azonosítaniuk, amelyek a bipoláris betegség hátterében állhatnak és jelenleg keresnek további géneket, melyek a depresszió egyéb formáival hozhatók kapcsolatba. Azonban nem mindenkinél alakul ki depresszió, akinek a családjában a depresszió már megjelent. Hasonló módon, depresszió alakulhat ki olyan embereknél is, ahol a családban korábban még nem fordult elő.
 Stressz. Egy stresszteli életesemény, különösen szeretteink elvesztése, vagy attól való félelmünk, hogy elveszítjük őket, de akár a munkahely elveszítése depresszióhoz vezethet.
 

Violetta Varga answered 13 év ago

 Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása (pl. egyes vérnyomáscsökkentők, altatók, fogamzásgátlók) kapcsolatba hozható a depresszióval.
 Betegségek. Egy krónikus betegség, például szívbetegség, stroke, cukorbetegség, rák, vagyAlzheimer-kór fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) szintén depresszióhoz vezethet.
 Személyiség. Bizonyos személyiségjegyek, például az alacsony önértékelés, önállótlanság, kritikus és önkritikus hajlam, pesszimizmus és a stressz kezelésének nehézsége fogékonyabbá tesz a depresszió kialakulására.
 Gyermekágyi (posztpartum) depresszió. Nagyon gyakori, hogy a szülést követő néhány nap, illetve hét során az anyák nyomott hangulatot tapasztalnak és felmerül bennük az anyaságra való alkalmatlanságuk gondolata. Ennek a nyomott hangulatnak a súlyos formája a posztpartum depresszió.
 Hormonok. A nőknél kétszer olyan gyakran alakul ki a depresszió, mint a férfiaknál és ez alapján a kutatók felvetik, hogy a hormonális tényezőknek is szerepe lehet a depresszió kialakulásában.
 Alkohol, nikotin, kábítószer használat. Egykoron a szakértők úgy tartották, hogy a depressziós emberek azért isznak, cigiznek és használnak tudatmódosító szereket, hogy csökkentsék a depressziót, de fordítva is igaz lehet ez: akik ezekkel a szerekkel élnek, nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak és szorongók.