Megjelent a Diabetes hírlevele. Érdemes beleolvasni

KérdésekMegjelent a Diabetes hírlevele. Érdemes beleolvasni
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Többek között érintik az analóg inzulinok felírhatóságával kapcsolatos anomáliákat. A lényeg, hogy a Magyar Diabetes Társaság szaktekintélyei a betegek oldalán állnak.
Bemásolom ide a témával kapcsolatos okfejtést, de az oldal megnyitásával sok egyéb, más információhoz is hozzá lehet jutni. Ajánlom nektek a bejelentkezést is, mert naprakész információkat kaphatunk a minket érintő témákban.

2 Válasz
jaskó answered 12 év ago

http://www.diabetes.hu/alapitvany/hirek/diabetes-vilagnap-2011-eredmenyei

A cukorbetegségben bizonyított, hogy a jó anyagcserehelyzet jelentősen csökkenti a rettegett és igen drága eljárásokat igénylő szövődmények kialakulását (vakság, érszűkület, stroke, koszorúér-betegségek, veseelégtelenség, idegrendszeri betegségek, meddőség, merevedési zavar stb.). A jó anyagcserehelyzet mérésére nemzetközileg elfogadott a vérből kimutatható HbA1c, amely jelképesen a vérvételt megelőző 2-3 hónap átlagos vércukorértékére utal. Nagy nemzetközi vizsgálatok alapján bizonyított, hogy a tartósan 7% alatti HbA1c-érték esetén a fenti szövődmények előfordulása sokkal ritkább.
Ugyanakkor ez a betegekre csak átlagban igaz, a fiatal, hosszú betegségtartamra számítható betegeknél ennél szigorúbb (6%) érték elérésére van szükség, míg az idősebb, már szövődménnyel rendelkező vagy súlyosabb társbetegségben is szenvedő betegnél a kritérium sokkal enyhébb (8%). Így a Magyar Diabetes Társaság (MDT) 2011-es ajánlása is elérendő céltartományról (6–8% HbA1c) és nem célértékről (7%) beszél. Magyarországon a HbA1c-meghatározást az OEP 3 havonta finanszírozza, így optimális esetben is többnyire csak 3 ízben juthat a beteg egy ilyen vizsgálathoz (a legtöbb laborban előjegyzéskérés, a beteg egyéb elfoglaltságai nem teszik lehetővé az évi 4-szeri mérést).
Ma a világ fejlett országaiban (ebben a kategóriában mi is idetartozunk) az inzulinok két nagy csoportja érhető el. Az egyik az ún. hagyományos, humán inzulinok, a másik a modern, analóg inzulinok. Minkét inzulinféleséggel elérhető a fent említett 6–8% HbA1c-céltartomány. A modern, analóg inzulinok alkalmazása mellett sokkal kevesebb kóros vércukoresés (hipoglikémia) fordul elő, amely akár eszméletvesztéshez is vezethet. A másik előnyük a könnyebb életvitel. A hagyományos inzulinok mellett pontos napirend betartása szükséges. A leggyakrabban alkalmazott napi 4-szeri inzulinkezelés esetén az inzulinbeadásnak mindig adott időpontban kell történnie, az inzulinbeadás után fél órával étkezhet a beteg, a háromszori főétkezés mellett, szintén adott időpontban, kisétkezésekre (tízórai, uzsonna, utóvacsora) is szükség van, éppen a kóros vércukoresések elkerülése miatt. A modern inzulinok mellett elég a 3-szori étkezés, az étkezések időpontjában adható az inzulin, a négy inzulin közül csak a lefekvés előttinek kell adott időpontban történnie.
A NEFMI rendelete sajnálatos módon nem veszi figyelembe a legújabb nemzetközi és hazai ajánlásokat a 6–8% HbA1c-céltartomány vonatkozásokban. A rendelkezés azt tartalmazza, hogy a modern inzulinkezelés finanszírozásához a betegnek évente kétszer 7% alatti kell legyen a HbA1c-értéke. Ez a betegek jelentős számánál nem teljesíthető, és sokaknál nem szükséges, sőt egyenesen káros a 7% alatti HbA1c tartós elérése. Mit tegyen az orvos és a beteg, ha a modern inzulinkezeléssel a korában magas, mondjuk 9–10% HbA1c-t sikerült 7–7,5% közé leszorítani a hagyományos inzulinkezelésről a modernre váltással? Térjünk vissza oda, ahonnan elindultunk? Hogy fogja ezt az orvos a betegének elmagyarázni?
Kétségkívül ma több olyan beteg részesül modern inzulinkezelésben, akinek a HbA1-értéke 8% felett van, nekik a hagyományos inzulin is megfelelő lenne, életmódjukkal is tudnának ehhez alkalmazkodni, és jelentős összegeket lehetne megtakarítani. A kórházunk Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrumának munkatársai már régóta hirdetik ezt a szemléletet. Az orvosokat meg lehet győzni, vagy szükség esetén szakmailag korrekt finanszírozási rendlettekkel rá lehet szorítani arra, hogy a kétszer olyan drága modern inzulinkezelést nem lehet és nem is érdemes minden betegnél alkalmazni.
Különösen sajnálatos, hogy a rendelet előtt az eddigi szokásos egyeztetés a szakmai kollégiummal és az MDT-vel ezúttal elmaradt. Miért ez a nagy rohanás, amely jelentős kárt okoz értelmes célok és eszközök kidolgozásában és elfogadtatásban? A szakma pedig számított erre, hiszen például az inzulinpumpa finanszírozási rendeletének megalkotásánál a múlt évben konszenzus volt elérhető. Itt a célértéket 8% HbA1c-ben határoztuk meg közösen a finanszírozóval. A szakma is tisztában van azzal, hogy a lehetőségek nem korlátlanok, és kitartó kommunikációval, amelynek elsősorban a szervezett és finanszírozott betegoktatásban kellene megnyilvánulnia, a betegek együttműködését is lehet és szükséges elérni.
Ma a világon minden törekvés a betegek oktatására, az önmenedzselés elérésére irányul a rohamosan szaporodó számú krónikus betegségek területén, ahova a cukorbetegség is tartozik. A betegoktatás, amely a korszerű gondozás része, a bizonyítottan hatékony gyógyszereléssel együtt sokkal olcsóbb, mint a szövődmények kezelése.

Sára Biró answered 12 év ago

 Köszönjük Jaskó,én is rendszeresen kapok hírlevelet és az MDT oldalát is minden nap megnézem,valamint a MACOSZ oldalt is.