Mennyit sikerült megjegyezni a diabetesz megállapítását követő első diétás tanácsadáson elhangzottakból?

KérdésekMennyit sikerült megjegyezni a diabetesz megállapítását követő első diétás tanácsadáson elhangzottakból?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 13 év

8 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

Nagyon várom a véleményeket! nagyon érdekes téma!

jaskó answered 13 év ago

A betegségem 35 éve alatt a tanácsadásokkal kapcsolatban nagyon sok negatív tapasztalatom volt. Amikor a beteg szemébe mondják, hogy ön cukorbeteg, első ijedtében mindenre gondol, csak az alatt a tíz perces előadáson, ami a diétáról szól, nem jegyez meg mást, csak azt az egy szót, hogy TILOS. Ez is tilos, az is tilos, hát szabad e nekünk egyáltalán valamit ennünk? Igen szabad, sőt kell is, de mértékkel és értékkel (CH, kalória, fehérje stb). Ahhoz hogy valakit helyes tanácsokkal lássunk el ismerni kell az otthoni körülményeit, az anyagi helyzetét, a szokásait, az életkorát, a műveltségi szintjét, esetleg még a vallási hovatartozását is, mert még az is meghatározó lehet. Erre sajnos a tíz percek nem elegendőek. Egy-egy kórházi bennt fekvésem során általában 3-4 nap alatt sikerült átbeszélni egy betegtársammal, mire megértette a diéta lényegét. Persze csak azokkal, akik hajlandóak voltak erre. Mi a klubban ezt a témát fórumszerű formában oldottuk meg. meghívtam jól képzett diétás nővért, ismert szakácsot, élelmiszeripari oktatásban alkalmazott tanárt, valamint ott voltunk mi betegek a saját tapasztalatainkkal. Mindenki kérdezett, mindenki válaszolt. Sokan ott döbbentek rá a saját hibáikra, vagy ott erősödtek meg hitükben, hogy igen is jól csinálják. Ott nem volt stressz, ott nem volt aggódás, ott mindenki egyforma volt, hiszen közös volt a sorsunk. Megmondom őszintén én magam is nagyon nagyon sok hasznos ismerettel gazdagodtam az ilyen jellegű foglalkozások alkalmával. Ajánlom tehát mindenkinek, hogy keressék a diabeteszes közösségeket és javasoljanak témát, hívjanak meg előadókat és meglátják mennyire más lesz és mennyivel érthetőbb lesz mind az, amit ott hallanak majd. Ne legyen ez a reklám helye, de mi, értem ez alatt az én családomat Dr. Oláh Andor Reformkonyha című könyve alapján találtuk meg a helyes utat.
Ebben a témában is csak egy helyes utat látok: az érdeklődő, kíváncsi, kísérletező kedvű beteg útját, aki akar jól és helyesen élni és ennek érdekében hajlandó tenni is!

Ilona50 answered 13 év ago

Kedves Jaskó és Mindenki! Engem is mindig ez a téma foglalkoztat! Sajnos nagyon rövid idő jut a diétás tanácsadásra! Pedig ez ugyanolyan fontos lenne! Sokszor alapvető dolgokat nem tudunk,de erre nincs idő hogy megbeszéljük.Első alkalommal szinte senki semmit nem jegyez meg! A klubbokban elég kevesen vannak! Marad a net ahonnan a legtöbb infot szerezhetjük! 

Sára Biró answered 13 év ago

Kkedves Jáskó! Mint  mindig most is nagyon tanulságos történetet írtál! Egyben megkérdezném egy ilyen jól működő klubb,hogy hogy nem működik már? Én úgy tapasztalom kevés a jól működő közösség,illetve a színvonal körül vannak gondok! Már nagyon unom a sok ilyen-olyan kiegészítőket "ami megoldja a cukorbetegség kezelését"! Ezt most olvastam egy cukorbeteg fórumon és hihetetlen mérges vagyok!Be akartam írni,de nem engedett regisztrálni,aztán meguntam! Milyen jó lenne,ha ilyen egyszerű enne!
És az a baj,hogy sokan bedőlnek az ilyen hirdetésnek!l
Valóban csak azzal lehet információt megosztani akit érdekel a téma! Én mindig tanulok Tőletek valamit!
Kedves Ilona! Én is azt tapasztalom,hogy kevesen vannak a clubokban! Azért tartom fontosnakhogy minél több hasznos információt feltegyünk a kevara,hogy akit érdekel olvassa! Köszi Nektek!

Zsóka answered 13 év ago

Velem mikor először közölte a háziorvos , hogy cukorbeteg vagyok , írt gyógyszert és közölte diétázzak, de , hogy mit vagy hová fordulhatok semmit.Több mint tíz éve vagyok cukorbeteg, de csak két éve jártam először diabetikus rendelésen.lehet ha előbb küldenek ma nem vagyok inzulinos.Diatetikusnál életembe nem jártam.

jaskó answered 13 év ago

Kedves Zsóka! A diétával kapcsolatban, meglátásom szerint legeredményesebben akkor ér célt, ha a szükséges információkat saját maga szerzi be. Úgy egyébként sokkal jobban megjegyezhető!
 Nem kell minden esetben megvárni azt, hogy a háziorvosunk küldjön szakvizsgálatra. Ha nem küld, akkor kérni kell, de nem csak a diabetológiait, hasnem a pl a szemészetit is. Igaz sok orvos nem szereti, ha a beteg rendel, de akkor is kellő tapintattal megoldható ez a dolog. Én egy trükköt alkalmazok mikor iilyet kérek. Remélem nem ítél el érte senki, de működik. "megengedem, hogy megengedje, amit én szeretnék" Röviden: úgy kérek, hogy ő mondja ki a kérésem indokoltságát és már megy is a dolog.
Az inzulinra állítást pedig ne sajnálja.

jaskó answered 13 év ago

Sárikának!
A klub azért nem működik, mert szószerint értendő módon kihalt mellőlem a vezetőség, a gazdaságisunk pedig nyugdíjas lett és más településre költözött. Egyedül nem bírtam mindent megoldani, de a tagság idős korára való tekintettel vállalkozó sem akadt a tisztségekre. Ezért a "csúcson " hagytuk abba. A kapcsolat azóta is meg van közöttünk, de már nem szervezett formában. Legtöbb aktív tagunk 83 fő volt.
A segítő orvosainkkal és az ápoló személyzettel napjainkig igen jó a kapcsolatunk. Minden évben, egy közös rendezvényre vendégeink a horgásztavunknál. Igazi tüskevári környezetben és hangulatban. Ami nagyon ritkán mondható el, de itt hangsúlyozottan megemlítem. Én mint meghívó fél a 11 éves működésünk alatt egyetlen alkalommal sem tudtam tiszteletdíjat, de még utazási költséget sem kifizetni a vendég előadóknak. Egyszerűen NEM FOGADTÁK EL! Valamennyien nagyszerű emberek voltak és maradtak!

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Jáskó! Köszönöm! Erről mi egy korábbi levélben beszéltünk,csak azért kérdeztem,mert tudom nagyon nehéz megvalósítani mindezt! Annak nincs sok értelme ha 1-1 természetgyógyász tart előadást(senkit nem szeretnék megsérteni ezzel),vagy néhány évnyi klubbos találkozás után  sem tudja a kedves beteg,hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége van!  Én mindig nagyon örülök,ha a cukorbetegekkel folytathatok eszmecserét,mert én is tanulok tőlük! Ez az oldal is azért indult,hogy minél több információ eljusson az arra érdeklődő betegekhez és azokhoz akiket érdekel az egészsége.
 A fiamék segítsége nélkül én is képtelen lennék egy ilyen oldalt szerkeszteni!