Meforal 850-es szedése szoptatás alatt

KérdésekMeforal 850-es szedése szoptatás alatt
Szappanos Erzsi kérdezte ennyi ideje: 12 év

Szép napot mindenkinek! A legutóbbi értékeim az éhomi vércukor 7,30mmol/l 90\’ perccel késöbb 8,21 a HBA1c 5,6%. Az orvosom Meforal 850-es gyógyszert írt fel nekem. Elkezdtem diétázni de a gyógyszert nem kezdtem el szedni, mert a  tájékoztató szerint szoptatás alatt nem szabad. Ahány embert kérdeztem annyi véleményt hallottam. Az orvos szerint szedhetem, a nőgyógyászom szerint kérdezem meg a gyerekorvost, a gyerekorvos azt mondta, hogy nem gondolná, hogy baj lenne. A gyógyszerész szerint abba kell hagyni a szoptatást. Én szeretném még a 6 hónapos kislányomat egy ideig szoptatni.Erről szeretnék véleményt kérni. Előre is köszönöm.

15 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Erzsi üdvözöllek a kevan!
Elég ellentmondásos véleményeket kaptál. A gyógyszer mellett a tájékoztatóban le van írva,hogy szoptatás alatt a  szedése nem javasolt. Én csak azt tudom írni,hogy a mi szakrendelésünkön a Főorvos Úr szoptatás alatt Meforalt nem ír fel. Sőt a vérnyomáscsökkentőből a terhesség alatt adható vérnyomáscsökkentőt szabad szednie az anyukának!
A terhesség alatt inzulin kezelés alatt voltál?
Az éhomi és étkezés utáni vércukor vizsgálat még diétázás előtt volt?
Valóban az éhgyomri vércukor értéked magas,de a HgbA1 C jó!
Mindenképpen szoptasd a kisbabádat és  szigorúan tartsd be a diétát,sokat mozogjál.,és ellenőrizd a vércukrodat étkezés előtt,és étkezés után 1,5 órával.Még fogok informálódni a gyógyszer szedéssel kapcsolatosan.

Szappanos Erzsi answered 12 év ago

Megnyugodtam, most fogok visszamenni az orvoshoz kiváncsi vagyok mit fog mondani. Bocsi Sára nem felejtettem el amit igértem a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban. Csak össze kell szednem a gondolataimat.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ok köszi Erzsi,természetesen amikor az időd engedi. Majd írd meg,hogy mit mondott a kezelő orvosod!

Szappanos Erzsi answered 12 év ago

Nem tudom, hogy jól csináltam-e, hogy ide írtam megint és nem új oldalt kezdtem. Tegnap voltam az orvosomnál. Megegyeztünk , miután megnézte a számítógépén a MEFORAL leírását azt mondta, hogyha nekem ilyen fontos akkor ne szedjem amig szoptatok, mert az eredményeim nem indokolják a gyógyszer szedését. Ő is azt mondta, mint te Sára, hogy szigorú diéta, heti egyszer minden étkezés elött és után mérni kell a vércukromat és októberben találkozunk. 

Sára Biró answered 12 év ago

Kedves Erzsike bárhova írhatsz,ha gondolod ide ,ha akarsz akkor új kérdést is indíthatsz,teljesen Rád van bízva.
Nagyon jó ha sikerül betartanod a diétát  és minél tovább tudod szoptatni a kis babucit:-)!Nagyon örülök,hogy jók az eredményeid. Használj sok zöld fűszert pl. a kapor nagyon jó,vagy tárkony,lestyán,petrezselyemzöld,ezekkel változatossá tudod tenni az ételeidet és nem fogod úgy érezni,hogy diétáznod kell. Készítsél többféle salátát és minél változatosabban étkezzél.
Mennyi lett a HgbA1 C-d?

Szappanos Erzsi answered 12 év ago

 A HgbA1 C-m 5,61 % Hát az túlzás, hogy jók az eredményeim, mert mielött mentem az orvoshoz voltam vérvételen. Az éhomi 7,27 90 perccel reggeli után pedig 8,26. Bár én ezt se értem, ha itthon mérem általában 6 órakor akkor rendszerint az éhomi 7 alatt van. Az sztk-ban meg 7 fölött, ez lehet azért amit ti is írtatok már itt, hogy elkezd a máj keményítőt lebontani? A terhességi cukromra most kerestem elő a papirokat. A diéta már a terhesség elött ment, inzulinra a 26. héten kellett ráállnom, mert a reggeli utáni értékem 9,8 lett. Most így utólag ha lehet ilyet mondani nekem "jót" tett a terhességi cukor. összesen 8 kilót híztam a 9 hónap alatt. Pedig nem vagyok egy nádszál alkat. Nagyon megijedtem az inzulin hallatán, sőt el is keseredtem. Nagyon hamar megszoktam, pedig ha valaki akkor az én vagyok nagyon féltem a tűtől. De szerintem a vércukor mérés fájdalmasabb. Sokkal nehezebb volt megszokni a rendszerességet. A cukraim a terhesség alatt általában éhomi 4,8-5,2-6,3 egyszer volt kiugró de akkor is 6,9 volt az étkezések utáni pedig 7,5-8,6. A HgbA1 C 5,6%. Azt mondták, hogy szülés utá is inzulinos maradok, de hál istennek nem így lett.