Szivinfartus és cukorbetegnek, mért nem használ az inzulin.

KérdésekSzivinfartus és cukorbetegnek, mért nem használ az inzulin.
kontra istvánné kérdezte ennyi ideje: 13 év
3 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

Kedves Ica!
Gondolom úgy értetted a kérdést,hogy szívinfarktuson átesett inzulinos cukorbetegnek miért nem jó a vércukor értéke inzulin kezelés mellett sem?
A szívinfarktus a cukorbetegségnek már egy késői szövődménye. Évekig tartósan magas vércukor következtében gyakran alakul ki cukorbetegnél szövődmény. Sokszor néma infarktus is kialakulhat.Azért hívjuk néma infarktusnak,mert a beteg nem érzi a fájdalmat,mivel sérülhet az akaratunktól független idegpálya is.

Véleményem szerint nem az inzulinnal van a baj,hanem lehetséges  valamilyen technikai hiba (beadási hely megválasztás,pen, stb.) ,esetleg az inzulin  adagon kellene változtatni ,vagy étrendi hiba lehet.Sokszor apró dolgokon múlik. Fontos a napi rendszeresség betartása- mindig megközelítőleg abban az időpontban adni az inzulint,ha humán inzulin kezelésen vagy akkor reggel legalább 30 percet,délben,este 15 percet várni az inzulin beadása után ( ha magasabb a vércukor akkor több időt kell várni).
Mikor nem jók a vércukor-értékeid? Hány órakor adod az inzulint?

kontra istvánné answered 13 év ago

Szia Sárika nem én estem át infarktuson hanem a fiam, akkor derült ki hogy magas a cukor nála. Az orvos elkezdte inzulinnal kezelni és nem volt jó, azt mondta hogy az egyik gyógyszer miatt nem használ az inzulin. De azt a infarktus miatt nem lehet abba hagyni. Így gyógyszert szed ami miatt nem jó a cukor. Diaprelt szed napi 3 szor 1szemet. A cukor 12-18 ig felmegy.

Sára Biró answered 13 év ago

Szia Kedves Ica!   Nagyon sokszor már a szövődmény hívja fel  a figyelmet a cukorbetegségre,akkor a fiad esetében is így történt. Megfigyelték,hogy infarktus alkalmával magasabb a vércukor és a gyógyulási esély is jobb aki inzulint kap.  Halmos Profeszor Úr óráin többször beszélt erről,meg különböző tanulmányok is voltak ezzel kapcsolatosan.
Nem tudom milyen gyógyszerrel nem lehetett együtt adni az inzulint,de infarktus után az inzulin kezelés a preferált.
A Diaprellel kapcsolatosan,ma már a diaprel MR van forgalomban és azt mindig reggel egy alkalommal kell bevenni,nem szabad napi 3x venni. 
  Ha a cukor ilyen magas sürgősen fel kell keresni a kezelő orvost!