A terhességi cukorbetegség alatt vércukor csökkentő gyógyszer szedése nem javasolt.

KérdésekA terhességi cukorbetegség alatt vércukor csökkentő gyógyszer szedése nem javasolt.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Időnként benézek más cukorbetegséggel foglalkozó oldalakra is, már nem írok be oda,de időnként elolvasom, egyes  oldalakra nem könnyű a bejelentkezés, ezért is indult annak idején a keva. 
Egyik oldalon most annyira vitatkoznak, szinte veszekednek, szerencsére nálunk ilyen nincs:-))
Így találtam egy olyan bejegyzésre,hogy egy kismama terhessége alatt Mercformint szed. Teljesen ledöbbentem !
Jó tudni,hogy fontos a testmozgás a terhességi cukorbetegség egyensúlyban tartásánál. Kismamáknak leginkább a nekik szóló tornagyakorlatok ajánlottak, a séta is sokat segíthet.Az anyai testsúlygyarapodás ideális esetben ne haladja meg a 8 kg-ot. Három főétkezés és két- három kis étkezést javasolt úgy, hogy ennek 50-55%-a élelmi rostokban gazdag összetett szénhidrát (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek), 20-25 %-a fehérje (hús, tej), 30%-a pedig zsírféle -inkább a telítetlen zsírsavakban gazdagabb olajat részesítsük előnyben  legyen.Az esti utolsó étkezés és a reggeli első étkezés között ne teljen el 10 óránál több idő. A reggeli magas rosttartalmú, könnyű étkezés legyen, mert ebben a napszakban gyakoribb a jelentősebb vércukor-emelkedés.
Ha nem sikerül elérni a megfelelő vércukorszintet diétával, akkor inzulinkezelésre lesz szükség. Ez diabetológus szakember segítségével, mindig egyénre szabottan történik.

6 Válasz
katalin answered 12 év ago

Ez igy van kismama és gyermek egyáltalán nem szehet cukor betegségre gyogyszert.Söt aki gyogyszert szed és gyermeket tervez annak elötte át kell állni inzulinra.

Julcsi answered 12 év ago

Sajnos 22 évvel ezelőtt cukorbetegként napi 10 tablettára állított az akkori belgyógyász szakorvos. Teherbe estem, de sajnos magamra maradtam a baba megtartásával szemben. Kapuváron olyat kérdeztem akkor azzal, hogy ennyi gyógyszer mellet milyen esélyeim vannak a babával kapcsolatosan, hogy az orvosi konzílium nem tudott választ adni, csak azt hajtogatták, hogy elvetethetem. De én azt nem akartam, így elküldtek genetikai tanácsadásra. Néhai Gardó professzor úr,minden gondolkodás nélkül azt mondta, hogy megtarthatom a babát, csak feküdjek be terhespatológiára és át állítanak inzulinra. Szófogadó gyerekként össze cuccoltam és itthon hagyva két gyereket befeküdtem a patológiára. Éjjel, a második terhességem alatt megismert főnővér helyettes jött dolgozni,akivel azóta is nagyon jó kapcsolatban vagyok hál isten. Hát mit ne mondjak, nagyon meglepődött rajtam, arról nem is beszélve, hogy mit mondott a professzor. Jó tanácsként annyit mondott, hogy reggel első dolgom legyen, hogy néhai Schreiner főorvos urat keressem meg, lányom nála született és ő vigyázott ránk terhességem alatt. Mai napig hálával gondolok rá, nagyon sokat segített nekem. Reggel beszéltem vele és du. 2-ig kaptam időt gondolkodni, hogy mi legyen, megtartom a babát, vagy sem! Na ezt  a 6 óra gondolkodást senkinek nem kívánom, a kínok-kínját éltem át. Magamra voltam hagyva a gondolataimmal, akkor még mobil sem volt, hogy valakivel tudjak beszélni itthonról.Nagyon aranyos nővér dolgozott nappal, aki próbált a jó döntés fele irányítani. 2 órakor jött főorvos úr, behívott a vizsgálóba, hogy mit döntöttem és kiejtettem azt amit én soha nem akartam-nem tartom meg! Rá csapott az asztal, hogy ezt a babát nem szabad megtartani. de én nem dönthetek maga helyett! Ennek így kell lenni és lehet még gyereke, de előtte jelentkezik nálam, beállítjuk inzulinra és akkor lehet teherbe esni. Ennyi gyógyszer mellett ez vállalhatatlan! Sajnos ez a dolog a mai napig megríkat, talán még ezidáig sem tudtam feldolgozni ezt a dolgot! Senki fiatal ne élje át, főleg akkor ha már anyaként kell erről döntenie!

Edina answered 12 év ago

Nekem 10éve volt babám,ordibált velem az orvos,hogy nem lehet megtartani…úgy látszik meg lehetett volna tartani….mai napig bánom.félek is ,hogy esetleg nem lehet gyermekem a vetetés miatt,de próbálok pozitívan állni hozzá,hogy igen egyszer lesz én minden rendben lesz vele!

Julcsi answered 12 év ago

Nem tudom mennyi gyógyszert szedtél, de nekem a döntésem után elmondták a véleményüket az eü-ök a kórházban és csak azzal nyugtattak, hogy jól döntöttem, ennek igy kell lennie. Edina soha nem szabad feladni és biztos,hogy lesz babád! Sikerülni fog!!!

Sára Biró answered 12 év ago

Gyerekvállalás előtt ún.prekoncepcionális gondozás szükséges  a cukorbetegeknél,tehát a terhesség megelőző időben is jó kell legyen az anyagcsere, azért hogy egészséges újszülött szülessen.( 7% alatti HbA1c-értéken stabilizálva). A terhesség alatt szoros ellenőrzés, 6% alatti HbA1c-érték elérése a cél.
Terhesség ideje alatt ,illetve szoptatás alatt sem szedhető vércukorcsökkentő tabletta.

Edina answered 12 év ago

Köszike Julcsi!:-) .Igen tudom kemény dió a terhesség ill. az elötti időszak a cukor miatt.Nekem Baranyi Éva tanárnőt ajánlották.Nem is szeretnék majd máshoz menni.Régen voltam is nála,de új életet kezdtem így elmaradt a gyerkőc.