Már az inzulin gondolatától is felmegy a cukrom!!

KérdésekMár az inzulin gondolatától is felmegy a cukrom!!
Pisti kérdezte ennyi ideje: 13 év

A házi orvosom szerint át kellene állítani inzulinra. De már a gondolatától is írtozom,nem a szúrkálástól félek,a nagyobb oda figyeléstöl,pontosságtól.
A vércukrom az Én méréseim szerint 7 és 9.5 mmol/l között van.Haemaglobin Alc 8.3%
Haemoglobin IFFc 67 mmol.
Az ismeröseim között aki inzulinozza magát az esküszik rá,hogy így jó.
De Én ameddig lehet szeretném kihúzni.
Ha valakinek van valami tanácsa azt megköszönöm!!

24 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Pisti üdvözlöm a kevan!
Itt biztosan sok inzulinos cukorbeteg fog segíteni,illetve véleményt írni.
Valóban nem kell félni az inzulin kezeléstől,mert a betegek többségének megjavul a közérzete.
Néhány kérdést mindenképpen fel kell tennem:
A háziorvos elküldte már diabetológiára ?Esetleg van már valamilyen szövődménye a cukorbetegségnek?
Sok mindentől függ,hogy miért is mondta a háziorvos az inzulin kezelést. Milyen gyógyszer kombináció mellett van ez a 8,3 %-os HgbA1C? Mennyire sikerült a diétát, a mozgást betartani ,mert ezeken rengeteg múlik. Lehet elég napi egy alkalommal inzulint adni és napközben csak gyógyszert szedni.

Pisti answered 13 év ago

Köszönöm a hozzá szólásokat és a tanácsokat!
A megirt hozzászólásom valahogy eltünt.
2002-be állapították meg a cukor betegséget,hogy előtte mióta van azt senki se tudja.
Azóta szedem a Diaprell Mr-t. Kb 2 éve voltam a diabetologián pár napig bent feküdtem beállitáson.
Aztán a doktor úr szerint a házi orvos is tudja a továbbiakba kezelni.
Egy hónapja kért a házi orvosom időpontot de idáig még semmi.
A jelenlegi eredményeim a erősebb 2 szem Diaprell Mr mellett vannak.
Most voltam mindenféle vizsgálaton,szövődményt nem találtak.
Szemészetre minden évbe járok,de a doktornő szerint nincs változás.Ez fontos mert a jobb szememmel gyerek korom óta csak fényeket látok.
Beismerem a diéta nem az erősségem.De azért próbálkozok.
Ha az ember inzulinozza magát akkor pl.: ha meg kíván egy fagylalt kelyhet,vagy a kertbe a gyümölcsöt akkor csak nézheti?
Több mint egy hónapja ezen töprengek.

jaskó answered 13 év ago

István!
Az intenzív inzulin kezelés nem azt jelenti, amit gondolsz. Sokkal nagyobb szabadságot ad a rugalmas inzulin adagolás. Akár a diétád is szabadabb lehet kicsit. Viszont nagyon sokat kell és akarnod kell tanulni. Megismerni önmagad és az inzulinkezelés fortélyait. Az adagok rugalmas változtatása lehetőséget ad a nagyobb szabadságra, de ez nem jelent szabadosságot. Lehetőségeid nem hogy csökkennének, hanem inkább bővülnek majd. Persze kell a fegyelem, önkontroll, önellenőrzés, naplókezelés és a viszonylagos pontosság és az új ismeretek keresése, rögzítése!
Valahol már írtam: egy 80 éves néni (volt klubtagunk) mondta. Ha tudom, hogy ilyen életminőség javulást eredményez az inzulin használata, soha nem tiltakoztam volna ellene. 80 évesen gyorsan megtanulta és igen eredményesen kezelte is magát!!!
Fontold meg és ne tiltakozz, mert megéri!!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Pisti! 2002 előtt már évekkel (5-10 éve is) fenn állott az anyagcsere zavar.Valóban a háziorvos felírhatja a Diaprelt,de ez nem jelenti azt hogy legalább egy évben egyszer szakorvos ne lássa a beteget és felülvizsgálja az eddigi  kezelést. A Diaprelből ezek szerint már a maximális adag megy.Van más gyógyszeres kombinációs lehetőség is amit a diabetológus írhat ,illetve csak javasolhat. 
Egy picit téves felfogás az hogy a gyógyszeres kezelés mellett szabadabban lehet étkezni,míg az inzulin kezelés mellett nem. Jaskó amit leírt előttem teljesen egyetértek. Mindenképpen fontos az ismeretek elsajátítása,és figyelni az önkontrollra még tabletta mellett is!
Ha nem tenne említést azzal kapcsolatosan,hogy az egyik szemével csak fényeket lát,akkor azt mondanám további lehetőségek vannak a diéta megszorításával és modern  gyógyszeres kezelés  beállításával.
A háziorvos nagyon jól gondolta,hogy  felvetette az inzulin kezelést és szakorvoshoz küldi,hogy ő döntse el a további kezelési lehetőségeket.
Ha a szakorvos is az inzulin kezelést javasolja mindenképpen el kell fogadni. Tudom kezdetben nehéz,de van segítség aki megtanítja,illetve ha további kérdések merülnének fel szívesen leírjuk a véleményünket és tanácsokkal segítjük.
Azt nem szabad elfelejteni,hogy ha valaki inzulin kezelést kap attól nem lesz súlyosabb egy
cukorbetegség ,hanem ez csak az életminőség javulását szolgálja!
Várjuk a jelentkezést,a visszajelzést! 

katalin answered 13 év ago

Pisti menj csak el szakorvoshoz nem biztos hogy inzulint kapsz ez a gyogyszer nem sok lehet irnak mást.Mikor én átálltam inzulinra 4 szem diaprel mr 3 szem glukobay és 2 szem meforal ez volt az adagom és igy is magas volt a cukrom.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Pisti! Mi újság? Várjuk a jelentkezést!

Pisti answered 13 év ago

  Két hónappal ez elött teljesen bepánikoltam hogy a házi orvosom inzulinra szeretne át állitani.
Majd eldöntöttem hogy nem egyezek bele,megpróbálom a cukromat leszoritani.
Azóta 2 diaprellel és 2 és fél Merkformin 850-sel valamint napi 4 étkezéssel sikerült elérnem hogy a 21 napos átlagom is 6.3 mmol/l a 14 napos átlag is 6.5 mmol/l.
Egyet megfigyeltem a déli fél Merkformint nem emelhetem egészre mert akkor uzsonna elött nagyon leesik a cukrom akár 4 alá is.
Tudom akik már inzulinozzák magukat azók esküdnek rá,hogy milyen jó! De Én ameddig csak kitudom húzni addig köszönöm nem kérek belöle.Mert egy házasságból ki lehet szállni,de ha az ember ezt elkezdi ebböl már nincs kiszállás.Úgy érzem ilyen eredmények mellett nem szükséges.
Most jól érzem magam lelkileg is.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Pisti! Örülök,hogy jelentkeztél és szeretnék gratulálni a jó vércukor eredményhez.
Egy észrevételem azért lenne,nem tudom időközben jártál-e diabetológián,de ha nem akkor javasolnám,mivel a kezelés formáján lehetne egy kicsit finomítani (nem inzulinra gondolok).Általában a Merckformint már napi  2x adják az orvosok,illetve vannak olyan gyógyszerek amelyek tartalmazzák a metformint és más hatóanyag is van benne.Ezek béta sejt kímélő gyógyszerek és kizárólag diabetológiai javaslat alapján lehet kedvezményesen felírni.

Pisti answered 13 év ago

Kedves Sári. Köszönöm a tanácsaidat. Bevallom az elmúlt 2 hónapba orvost csak tv-be láttam rendelni.
De elmegyek és kérek beutalót a diabetologia ambulanciájára és felvetem a javaslatodat.
Tegnap kihagytam a déli fél szemet mert úgy éreztem hogy leesett a cukrom,pedig reggel 7.6 mmol volt. Ennek meg is van az oka elöző nap szüreteltem és jócskán ettem szőlőt Úgy az elmúlt napokba is jó eredményeim voltak.
Sajnos délbe nem tudtam megmérni mert elfogyott a teszt csíkom.Ebéd után pihentem és rendbe jöttem.

Sára Biró answered 13 év ago

Nagyon szívesen! Egy kis apróság ,legyen friss labor vizsgálat és jó ha ez esetbe a HgbAlC 7 felett van,ha nem annyi akkor hivatkozzál a rendszeres hypora,mert akkor lehet kedvezményesen e modern szereket felírna. Egy másik semmi gyógyszer név nélkül,mert tudod az senki nem szereti….gondolom érted! 🙂
A szőlő már csak ilyen,vigyázni vele!!

Pisti answered 13 év ago

Természetesen minden név nélkül,"olvastam a neten" szöveggel!
Októberre kaptam idöpontot a szemészetre,tudok új szemüveget csináltatni. Lassan 1 éve elútasitot a doktornő a magas cukrom miatt,most hogy 7 alatt van remélem felírja. Három szemüvegem is lesz egy utcára,egy olvasó és egy a számitógéphez,legalább is ezt mondta utóljára. Júniusba voltam szemfenék vizsgálaton akkor minden rendbe volt. De Nekem úgy tünik mint ha romlott volna a látásom az utolsó hónapokba.Lehet hogy nem írtam még. Hetedik osztályos voltam amikor megállapitották,hogy a jobb szememmel nagyon rosszul látok.Aztán nyolcvanba vettem észre hogy a bal szememmel is rosszul látok azóta vagyok szemüveges. a jobb szememet az autómata se tudja mérni.Számtalanszór megkérdezték: voltam e kanyaros? Voltam. De senki nem mondta hogy attól van a szaruhártya ferdülésem.
Nagyon érzékeny vagyok a szemre, ha tv-be szem mütétet vagy csak a szem rajzát látom minden bajom van és elkapcsolok onnan. Ezt csak azért irtam mert mindenféle lézeres és egyébb beavatkozásba nem bizok.Elnézést amiért elkanyarodtam a cukros próblémámtól.
Ahogy nézelödtem ezen az oldalon,olvastam,hogy a bokáját nem nagyon nézik meg az orvosok. Ezzel egyetértek, a házi orvosnőmnek többször panaszoltam,hogy dagadt a bokám. Megnézés nélkül mondta a vérnyomás gyógyszertöl van.A nyáron bizottság elé kellett mennem a főorvos úr az rendesen megvizsgált.
Nagyon szép vasárnapot kívánok.