Levemir vagy Lantus?

KérdésekLevemir vagy Lantus?
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Érdekelne, hogy ki melyik analóg inzulint használja a kettő közül. Kinek mi a tapasztalata? Volt, hogy valakit Lantusról Levemirre állítottak? Ki hogyan adja a Lantust, Levemirt? Naponta egyszer este vagy megbontva este és reggel és hány órakkor?

23 Válasz
Best Answer
katalin answered 12 év ago

Én levemirt használok.Naponta kétszer reggel 12 este 16 egységet.Nekem bevált.Éjfél körüli enyhe hipom van közbe de mindig észre veszem.A nappali novorapiddal eggyütt 6.6 hemaglobin h1c-van.

Sára Biró answered 12 év ago

 Kati most olvastam,hogy reggel 5 órakor adod a Levemirt, ezt nem is mondtad tényleg így jobban kivédheted a reggeli emelkedést. Nagyon ügyes vagy. Itt  mindannyian annyira kitapasztaltátok,hogy mikor és mennyit inzulint adjatok,bárkinek tudtok segíteni.

Sára Biró answered 12 év ago

 Tapasztalat?

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Szia Anita! Korábban a Levemírt használtam több évig, most Lantus van. A reggeli vércukraim a Levemir mellett nagyon szépek voltak, ezt sajnos most nem tudom elmondani. Nálad biztosan az a baj,hogy a Lantust mivel 2x adod, átfedés van, ráadásul ez minden nap tovább tetőzik, és el is tolódik időben. Miért kellett 2x-i adásra váltani? A Levemirt mikor nekem 3x adták, akkor kezdődött a baj, ugyanígy az átfedések miatt szinte állandó vércukor ingadozások voltak. A Lantusnak az előnye,hogy egy szúrással kevesebb, este nem kell sokáig fent maradnom-reggel adom 1/2 7-kor- nem engedték az estit, mivel így is hajlamos vagyok az éjszakai hypokra. A Levemir mellett meg a jó éhgyomri értékek tetszettek, nem mindegy miről indult a nap. De bízom a Lantusban, remélem,hogy sikerül beálíitani, folyamatosan kicsiket csökkentve szebbek az értékeim, napközben különösebb gond nincs vele, a reggel beadott novorapid után helyreállnak a cukraim,és utána nincs gond. Úgyhogy mind a kettő szerintem egész jó inzulin- ha már egyszer muszáj használni.

Nanita answered 12 év ago

Szia Melinda. Örülök, hogy jobb hangulatú a leveled és kezd azért stabilabb lenni a cukrod. 🙂
2006-ban kezdtem analóg inzulint használni. Akkor pár hónapig én is egyszer adtam és csak este 20E körül. De olyan veszélyes hypoim voltak minden áldott éjszaka-hajnalban, hogy tovább nem lehetett így. Most hogy a rövidből átállítottak másikra mert az addig használtnál dugó hiba van, így a cukrom megtáltosodott. De oly annyira, hogy míg év elejétől idáig a Lantusból este 12E-t adtam és reggel 6-t ( a megbontás mellett is pótvacsiznom kellett, de még ekkor is előfordult, hogy hajnalban kisebb hypo volt, illetve reggel 3 körülivel ébredtem), most az elmúlt két hétben az esti Lantust le lehetett csökkenteni 9E-re!, két hete nem hypozok éjszaka, nyugodt vagyok, reggel 5-6 körüli cukorral ébredek. Az esti lecsökkentett adag miatt a reggelit 2E-el meg kellett emelni, de így most jó.

Marika answered 12 év ago

Szia Anita !! Örömmel olvasom , hogy sikerült egyensúlyba hozni a vércukor értékeidet !!!

Nanita answered 12 év ago

Szia  Marika!
Köszönöm, aranyos vagy. 🙂

Nanita answered 12 év ago

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni azon társaimtól akik a Lantust megbontva adják, naponta kétszer.
Az átfedések miatt a naplótokat alaposan átnézve nem tapasztaltok olyan jelenséget, hogy pl. vagy csak reggel, vagy csak délben vagy csak délután vagy csak este minden nap magas a cukrotok, a nap többi szakaszában pedig szuper? Vagy nincs e olyan jelenség, hogy a héten csak egyszer( pl. 6 naponként) de mindig a nap uyganazon szakaszában kiugróan magas értéket mértéket minden magyarázat nélkül ( nem volt betegség, sem menses, sem félre evés….)?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Anita! Szerintem simán lehet, hogy az átfedések miatt jönnek a hypok, aztán ezután meg a magasabb cukrok. Nálam ez a Levemirnél volt, amikor 3x adtam, a végén már szinte minden napszakban hypoztam. Nekem változatlanul 1x van a Lantus, reggel, nem engedik megbontva, és este sem, mert hajlamos vagyok éjszaka hypozni. Igy viszont nem jó a reggeli cukrom, most úgy érzem, a Levemir jobb volt (amikor csak kétszer adtam), a Sári emlitette, és már sajnos tapasztalom is,hogy a Lantus mellett híztam. ez nem jó!

Nanita answered 11 év ago

Köszönöm Melinda a választ. Miért váltottak nálad Levemirről ha jobb volt mint a Lantussal? A nagyon magas értékeid megszűntek?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Orvosváltással inzulinváltás, tudod kinek a pap, kinek a papné (nekem a fia). A reggeli nagyon magas értékem változatlan, várom a szöveti vércukormérést,hogy milyenek az éjszakai értékeim. Eddig nem gondoltam, hogy az inzulin váltástól hitam, csak most jutott az eszembe,hogy kb. 5 évvel ezelőtt használtam már a Lantust, és rövid idő alatt lett 7-8 kg súlygyarapodás, aztán mikor visszatértünk a Levemirre ez le is ment. Lehet,hogy bennem van a hiba,én csinálok rosszul valamit, de inkább az a gyanúm, hogy még mindig sok a Lantus, ezért többször esik a cukrom napközben, többször kell ennem. Meg ha sok az insulin,az lerakódik a zsirszöbetbe- ha jól tudom. De azért nem szeretnék elhízni.