Cukorbeteg és az autóvezetés

KérdésekCukorbeteg és az autóvezetés
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Ha hosszabb távra indultok autóval, hogyan készültök fel az útra? Mértek közben vércukrot? Szoktatok útközben pihenni? Milyen vércukor értéknél érzitek biztonságban magatokat a kormány mögött? Hogyan szállítjátok az inzulint? Van e nálatok tartalék szöllőcukor és egyéb, a hypo elhárítására alkalmas szer (pl. Hypo-Kit)?

6 Válasz
Best Answer
Nanita answered 12 év ago

Én is akárcsak Jaskó, akkor merek biztonságosan vezetni, ha a cukrom 8 körüli értéket mutat. Tíz felett vagy 5 körüli akkor inkább vagy nem ülök autóba, vagy párom vezet. Amikor még pár éve Horvátországba mentünk nyaralni, akkor is felváltva vezettünk, de amikor én ültem a volánnál, akkor sűrűbben álltunk meg vércukrot mérni.
Mindig van nálam inzulin és gép, még akkor is ha pl. a kislányomért megyek az oviba ami csak tíz percre van autóval.

jaskó answered 12 év ago

Tanultam a múlt évi, egyhetes gondomból. Az inzulinom már nem haagyom szabadon a kocsiban, hanem a mini hűtőtáskában tárolom. Ot már nem "buggyan" meg és  nincs vele gond. A vércukorszintem hosszzútávú vezetéskor inkább a 8-9 értékhatárok közelében tartom, mert ha elindul lefelé, akkor a szemem fényérzékenysége fokozódik és részben fáraszt, részben pedig zavarja a látásom. Ha magasabbak az értékeim, akkor pedig a magas vérnyomáshoz hasonló tünetek zavarnak vezetés közben. Ha csak tehetem másfél, két óránként megállok  pihenni és ilyenkor mindig mérek. Lekopogom: negyven éve vezetek balesetmentesen, ebből 37 évet cukorbetegként. Munkámból adódóan korábban sokat jártam az ország szinte minden tájegységében, mostanság inkább csak a környéken vezetek, illetve megszaporodtak az erdélyi körutak.. Ha úgy érzem, hogy nem vagyok jó passzban, akkor viszont senki nem kényszeríthet vezetésre, inkább segítséget kérek, de nem vagyok hajlandó tudatosan veszélyhelyzetet produkálni.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Jaskó, ezek nagyon tanulságos gondolatok.

Marika answered 12 év ago

Kedves Jaskó !!  Lassan hatvanhat éves vagyok és a legutóbbi orvosin ajánlották , ha nem fontos ne vezessek . Szót is fogadtam , mert a szemem  mindegyik műtve van szürke hályog műtétem volt hat évvel ezelőtt hat hét különbséggel mindkettő szemem . a jobb tökéletesen sikerült de a bal szemem csak ötven százalékos lett . Tavaly volt még egy lézer kezelésem nem panaszkodhatok jó , de bizonytalanul nem szabad kormány mellé ülni .

jaskó answered 12 év ago

Magam is úgy érzem, hogy abban a pillanatban, amikor először félni kezdek a forgalomban, vagy a szemész illetve a kezelőorvosom azt ajánlja, hogy hagyjam abba a vezetést, nem erőlködöm tovább. Olvastam egyszer egy felmérést, hogy azok az emberek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek sokkal kevesebb saját hibás balesetet okoznak, mint egészségesnek vélt (tudott) társaik. Aki tisztában van a saját korlátjaival és rendelkezik kellő mennyiségű felelősségtudattal, az ha csupán merő önzésből (mert magának nem akar kárt okozni) jobban vigyáz, sokkal kisebb veszélyforrást jelent az úton.

Sára Biró answered 12 év ago

Jaskó! Gondoltam többen is írnak erre a kérdésedre,mert én egész regényt tudnék írni,de inkább nem teszem. Nagyon fontosnak tartom a Jaskó által leírt óvintézkedéseket.