Inzulinhoz tollak

KérdésekInzulinhoz tollak
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Hány évig használható biztonságosan, adagol pontosan egy toll? Sanofi inzulinok esetében a ClikStar, Tactipen illetve Ti melyiket használjátok a Lantushoz? A humaloghoz tudom, hogy a Luxura szükséges és az a legjobb ( Levemirhez pedig a NovoPen). Hogyan lehet kiszűrni hogy a toll esetleg már nem jól adagol és pl. nem hibás a patron, nem az inzulin fagyott meg, buggyant meg, ha napokon keresztül rosszak az értékek?

12 Válasz
Best Answer
Lamár Krisztián answered 12 év ago

Kedves Anita, én mindkét inzulinnál eldobható tollat (SoloStar-t) használok, és elgéedett vagyok vele. Az utántöltős tollakra azt mondják, hogy 5-6 év az élettartamuk, bár a kocka mérnök fejemmel nagyon nehezemre esik elfogadni, hogy egy toll ugyanannyi ideig tart annál is, aki 50E-t ad naponta, mint aki 10E-t. A toll pontossága a patronon lévő skálála sgítségével könnyen ellenőrizhető. Számold ki, hogy hány beadás után jön ki  kb. 100E  (a légtelenítést is beleszámolva). Írd fel, hogy hol áll a dugattyú. Add be a kiszámolt adagokat. Amikor letelt, ismét olvasd le a dugattyú állását. Ha az eltérés nagyobb, mint 10E, akkor gyanakodj, hogy nem jó a toll. Ha ennél kisebb az eltérés, az belefér a leolvasási pontatlanságba.

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm Krisztián a választ. Sajnos valami nem stimmel és próbálok mindent kizárni amit csak lehet. Múltkor ugye volt a Lantusnál az ampulla problémám amikor 3 ampulla is folyt valahol. Azóta már új ampulláim vannak, viszont nem jók az értékeim. Ampullán semmit nem látok, elvileg megfagyasztani sem fagyasztottam meg ( erre irányult a pár nappal előbbi kérdésem is az inzulin hűtőben való tárolása), még is olyan mintha nem hatna a lassú! Mintha csak a Humalógra reagálnék, napközben a Humalog szépen leviszi amikor korrigálok vele, de minden ok nélkül a héten többször felment 16-ra a legváratlanabb pillanatban, pedig az étkezési szokásaimon sem változtattam. Most egy új ampullát vettem ki és a ClikStar toll, mely ha jól emlékszem 3 éves, helyett a Tactipenbe tettem, hátha….
Teljesen kikészültem, és a legrosszabb, hogy nem tudok rájönni az okára. Lehet, hogy az inzulinnal van gond ( mint annak idején az Apidrával), vagy a tollal, vagy az én szervezetem bolondult meg és nem tetszik neki ennyi év után a Lantus? Lehet, hogy nem fogok ockodni a Levemir miatt.

Nanita answered 12 év ago

Kipróbáltam, jó a ClikStar, felesleges volt kicserélnem Tactipenre. :-(((

Nanita answered 12 év ago

Írtam, hogy tegnap este egy teljesen új ampullát ( Lantus) kezdtem el használni a másikat amit egy hete használok -és félig van- félre tettem. Egy hetes magas értékek után az új ampullával ami egy másik dobozban volt és másik városból tegnap este óta jó a cukrom, legalábbis eddig stabilan 5,5. Akkor csak a Lantussal van valami.

Sára Biró answered 12 év ago

 Sziasztok! Lehet,hogy nem megfelelően tárolják az inzulint? Vagy a gyártással van baj? Más is tapasztalt ilyent??

Marika answered 12 év ago

Az időjárás is befolyással lehet az inzulin érzékenységre ? ! A LANTUS inzulinhoz én AUTOPEN tollat használok és még nem vettem észre , hogy nem jól adagolna .

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Ez komoly, hogy a tollat le kell cserélni időnként. Kb. 15 éve ugyanazt használom, és velem ezt elfelejtették közölni. Nemrég nézegettem, hogy kopnak a számom, vagy a szemem romlott. Eddig még nem számoltam utána, de a Krisztián javaslatát megfogadom, lehet, hogy ez az oka, hogy egy ideje nem lehet a cukromat beálitani, ráadásul semmi logika nincs a kiingásokban.

Sára Biró answered 12 év ago

 Melinda! Nem mondod komolyan,hogy 15 éve ugyanazt a tollat használod?? Már eddig a számok sem látszódnak,lehet be sem ment az inzulin adag?!! Erre nem kérdeztek rá?!

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Nem kérdezte senki. Még jó hogy itt tudok tájékozódni. De ma már utána néztem a rendelőben, ha megveszem akkor 9000 Ft. körül van, receptre csak 1800, de mindegy, lecserélem. A diab. gondozás nálam úgy zajlott, hogy inzulin felirás, jó esetben vérnyomásmérés, aztán fizetés és kész.

Sára Biró answered 12 év ago

Teljes áron nehogy megvedd a tollat!!!