Milyen előnye van az inzulin pumpa kezelésnek?

KérdésekMilyen előnye van az inzulin pumpa kezelésnek?
Ati42 kérdezte ennyi ideje: 13 év
3 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 A pumpa kezelés előnye,hogy a cukorbetegnek az életmódban  könnyebb a napi aktivitást megszervezni pl.a fizikai aktivitást,vagy az étkezést,kevesebb inzulinra van szüksége,kevesebbszer fordul elő hypoglikémia,a vércukorértékek egyenletesebbek.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

a pumpás kezelésnek lehetnek előnyei és vannak hátrányai is, mint mindennek, ez sem tökéletes megoldás. A pumpával az étkezések nélküli inzulin van sokkal pontosabban és egyénre szabva beállítva  a penes kezeléshez képest. A penes kezelésnél a hosszú hatású inzulinok biztosítják az étkezések nélküli  – ez a szerevzet bázis igénye – inzulint, a penes eljárással 12-24 órával előre betolunk egy nagyobb adag inzulint reggel vagy előző este és egész napra ez az inzulin fixen egy adott görbe mentén hat, ha a szervezetünk bázis inzulinigénye nem illeszkedik ehhez a görbéhez akkor étkezéseket vagy kisebb gyorshatású inzulinokkal kell lekorrigálni vagy az adagot két részbe reggel és eset megtörve adagolják a penesek. Ráadásul a bázis inzulinigény sosem fix, hiszen folyton változik a szervezet anyagcseréje, pennel pedig 16-24 órával előre beadom a bázis adagot ha kell hanem. Pumpás kezelésnél a bázis inzulint ultra gyorshatású étkezési inzulin biztosítja óránként változtatható mennyiségben folyamatos 3 perces mikró adagolással. Az ultragyorshatású inzulin pedig 3-4 óra alatt lecseng,így kisebb a hatásgörbéje emiatt nagyon jól csökkenthető a bázis inzulin túladagolása, hypoja. Étkezésre is ugyanezt az inzulint használjuk, hisz egy tartály van a pumpában egyetlen inzulinnal, az étkezéseket a pumpa nem tudja azokat nekünk kell megadni és arra külön számoljuk mint pennél ti is az inzu adagot. Mérni vércukit itt is kell, hisz a pumpa csak tolja  abázis inzulint az előre beállított óránkénti mennyiségben 3 percenként. Ha vércuk mérésnél tapasztaljuk változik a bázis inzu igén, akkor át kll programozni a pumpában adott órától a bázis mennyiségét.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

hátránya lehet, h láthatóvá válik a cukornbetegség hisz a készülék a nap 24 órájában viselni kell, hivatalosan 1 órát levehető de ez is egyéni kinek milyen az inzulinérzékenysége bírja -e 1 órát inzu nélkül de megoldható h mielőtt lecsattolja betolja előre az épp kieső óra inzulinját. Mint minden technikai eszközzel itt is lehetnek galibák, leggyakoribb h elgörbül a hajlékony kanül(tű) a testben és emiatt nem jut be a szükséges inzulin a testbe váratlan vércuki emelekdés lesz, előfordulhat h buborék keletkezik a tartályban ilyen olyan okból, nem jól légteleintett a beteg tartályfeltöltésnél vagy hőmérsékletváltozás miatt buborékok keletkeztek az inzulintartályban, stb… ilynekor szintén levegő jut a testbe inzulin helyett és elszáll a vércuki….. én azt tapasztalalom a hypoglikémiák kivédésére nagyon jó hatékony megoldás viszont  magas vércuki gyakoribb lehet vele a technikai galibák és  apipec pontos bázis adagolás miatt , ha ezekt tudja kezelni a felhasználó akkor előnyös számára a pumpás kezelés. Pennel mindig van tartalék inzulin a szervezetben, hiszen sokkal többet adunk be mint ami szükséges, pumpával a pontos adagolás miatt nincs tartalék inzu  szervezetben, ezért ha változik a szervezet igénye erőteljesebb a vércukiemelkedés, emiatt többször kell mérni is vércukit pumpa mellett. A pumpa azoknak hasznos akiknek nagyon volatilis , cikázó a szervezetének inzulinigénye emiatt nem képes illeszkedni a penes hosszú hatású inzulinok hatásgörbéjéhez, de azoknak is előnyös akiknek nagyon kevés inzulint igényel a szervezete vagy éppen sokat , mert pumpával 0,025E is adagolható a penes 1E -hez képest. Igy kisbabáknak , gyerekeknek és inzulinérzékenyeknek is előnyös. Akinek meg nagyon sok inzut igényel a szervezete annk is előnyös mert a penes nagy adagot óránként losztva kisebb adagokban pumpálja  a testébe.