Gyógyteák cukorbetegeknek!

KérdésekGyógyteák cukorbetegeknek!
Violetta Varga kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Probáltatok már gyógyteákat ki?? mi a meglátásotok,használ vagy sem??és milyen fajták vannak??

3 Válasz
Violetta Varga answered 13 év ago

 
A cukorbetegség tüneteinek enyhítésében nagyon fontos a megfelelő életmód és táplálkozás, ám az enyhébb esetekben meg lehet próbálkozni a gyógynövények és a gyógyteák használatával is. Fontos tudni, hogy mindezek könnyítik a beteg életét, de csupán kiegészítik, és nem pótolják az orvosi kezelést!
A vércukorszint csökkentésére használható legfontosabb négy gyógynövény: a babhéj, a kecskeruta, a fekete áfonya és a gyermekláncfű.

– A veteménybab (Phaseolus vulgaris) szárított és apróra tört héjából 5-8 teáskanálnyit kell 1/2 l vízben 3-4 órán át főzni, majd egész nap kortyonként inni. Ha érés után házilag akarjuk begyűjteni és megszárítani a drogot, fontos tudnivaló, hogy csak a fehér-halványsárga (nem tarkázott vagy foltos!) héjak használhatók, s természetesen ezekből is csak az egészségesek.

– A kecskeruta (Galega officinalis) virágos hajtásának kivonata közvetlenül képes a vércukorszint csökkentésére, napi adagja: 2-3 teáskanálnyi szárított fű 2 csésze vízzel leforrázva. Nagyobb mennyiségben nem ajánlott!

– A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) leveleiből (nem a bogyókból!) 2 teáskanálnyit kell 2 csésze vízzel leforrázni, és egész napra egyenletesen elosztva inni.

– A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) szárított gyökereiből és leveleiből szintén 2 teáskanálnyit kell 2 csésze forró (de nem forrásban levő!) vízbe tenni, 10 percig állni hagyni, majd leszűrni, és egész napra elosztva inni. A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang kertekből, rétekről is könnyen begyűjthető, csupán a terület tisztaságára kell ügyelnünk.
A legtöbb cukorbetegség elleni teakeverék e négy fő alkotóelemre épül, melyeket nagyjából 1:1 arányban kevernek össze, vagy a legfontosabbnak tekintett babhéjat 2-4-szeres mennyiségben adják a többihez.

– A bojtorján (Arctium lappa) leveleiből készült tea szintén csökkentheti a vércukorszintet: 1 teáskanálnyit kell 2 csésze vízzel leforrázni, és egész napra elosztva, apránként fogyasztani. Bojtorjánlevelet gyakran adnak a cukorbetegség elleni teakeverékekhez is.

További – keserűanyagaik révén az epehólyag mellett a hasnyálmirigy működését is serkentő – gyógyfüvek:
a kisezerjófű (Centaurium erythraea), melynek egyszeri adagja 1 teáskanál szárított fű 1 csésze forró vízzel leöntve, 10 percen át állni hagyva leszűrni, és a sárga tárnics (Gentiana lutea) gyökere, melyből fél teáskanálnyit kell 2 csésze langyos vagy hideg vízben 8 órán át áztatni. Mindkét gyógyteát étkezés előtt fél-egy órával kell meginni.

Lássunk néhány enyhébb hatású, esetenként mégis hasznos gyógyfüvet is! A palástfű(Alchemilla vulgaris) leveleiből 4 teáskanálnyit kell 1 csésze forró vízzel leönteni, 10 percig állni hagyni, majd leszűrni. Napi adagja két csésze tea. Sokszor beválik a vörös és a fehér here (Trifolium arvense, T. pratense) alkoholos kivonata vagy teája is: napi adagja 6 teáskanálnyi szárított fű 2 csésze forró vízben 10 percen át áztatva, majd leszűrve.

S végül még két recept: a sokféle haszna miatt évezredek óta panáceaként, vagyis univerzális gyógyszerként használt fokhagyma (Allium sativum) általános erősítő, élénkítő és tisztító hatása miatt fokozhatja a hasnyálmirigy működését is. Nyersen, tejben megfőzve vagy különféle készítmények formájában is fogyasztható.

Egyes szerzők a fehér fagyöngyöt (Viscum album) is ajánlják cukorbetegség kezelésére: adagja 1 teáskanálnyi szárított és apróra tört hajtás, 1 csésze vízben 8 órán át áztatva (forralni, főzni tilos!), egész napra egyenletesen elosztva.

Vica35 answered 13 év ago

Violetta esetleg már valamelyiket kipróbáltad. Én is sokszor gondoltam már a gyógyteákra.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Kedves Vica! nem,nem probáltam ki még gyógyteákat! ezért kérdezem hogy van-e valaki aki probált már és mi a meglátása! 🙂